Filmski festival na Paliću

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Filmski festival na Paliću
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz kulture.

Predistorija filma počinje davno, u nama praktično ne znanim vremenima. Naime, predistorija filma je nastala u doba kada je čovek iz želje za imitiranjem, za igrom, iz znatiželje izradio crteže i kamene reljefe u kojima ima tragova ne svesne potrebe da se reprodukuje pokret, odnosno da se oživi mrtva slika.

Kao danas, na filmskoj traci ili na crtežima crtanog filma, naši daleki preci su prikazivali faze pokreta želeći tako prikazati određenu radnju, odnosno vremensko trajanje događaja.

U želji za što vernijim prikazivanjem, čovek je tragao za sličnošću sa predmetima i likovima. Slike u pećini Altamiri, severna Španija i u pećini Vlasko na jugu Francuske, otkrivene su tokom XX veka. Interesantno je pomenuti da se obe pećine nalaze u istom geografskom pojasu. Ova otkrića nedvosmisleno pokazuju da je pećinski čovek koristio jedan od važnijih elemenata svog izražajnog jezika prikazujući životinje sa više pari nogu, kao simbol pokreta.

Drugo svedočanstvo nalazimo u Egiptu, stari vek, grobnica Beni Hasan. Na zidu grobnice, prikazana su dva rvača u deset slika koje kada bi smo reprodukovali u nizu, odaju prikaz borbe. Ovaj pronalazak u odnosu na pećinske slike, predstavlja napredniji pokušaj u stvaranju pokreta na statičnim crtežima.

Da Vinči je konstruisao kameru opskuru čime zvanično počinje naučni period. Kamera opskura je predstavljala mračnu kutiju sa jednim otvorom sa strane, kroz koji su se probijali svetlosni zraci, reprodukujući se na suprotnom zidu kutije, kao izvrnuta slika.

XIX vek postaje ključan za razvoj kinematografije.

PALIĆ

Palić, jezero i istoimeni turistički centar, bilo je mondensko letovalište i banja na prekretnici vekova. Izgled Palića je konstantno menjan, unapređivan i modernizovan, ali je izbegao iskušenjima industrijalizacije turizma. Palić danas predstavlja idealno mesto za odmor. Ovde se može uživati u hladovini stoletnog drveća, kupati u jezeru i termalnom bazenu ili se prepustiti uživanju u vrhunskoj ponudi hrane i pića ovog podneblja. Jedinstvena arhitektura, sportski objekti, ljubazni domaćini – sve to je Palić.

Palić, naselje i jezero istog imena leži na 46o03' 35'' severne geografske širine i 19o 43' 29'' istočne geografske dužine. Nalazi se na samom severu Srbije. Od najbližeg većeg mesta, Subotice, je udaljeno 8 km.

Palić odlikuje umereno kontinentalna klima. Prosečno ima oko 2100 sunčanih časova godišnje (slično Opatiji, na hrvatskoj rivijeri). Prosečna letnja temperatura vazduha iznosi 20§. Najčešći pravac vetrova je severozapad-jugoistok.

Obala jezera je duga 17 km, jezero se prostirena na 4.6 km2 i podeljeno je na 4 sektora. Najznačajniji sektor, turistički, prostire se na 3,8 km2. Prosečna dubina jezera je 1.9 m. Temperatura vode za vreme kupališne sezone kreće se od 180C do 250C. Jezero je bogato ribom. U prečniku od samo jednog kilometra se nalaze 3 atraktivne plaže.

Istorija Palića

Postoje legende koje kažu da je jezero ostatak Panonskog mora ali da je ono nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado.

Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Voda se slivala sa okolnog terena ispirajući natrijum hlorid i tako je jezero postalo slano.

Jezero Palić se u pisanim dokumentima prvi put pominje 1462. godine kao Pali (Paly). Prvi crtež, odnosno mapa jezera (Paligo Palus) potiče iz 1690. godine.

Još se krajem XVIII veka znalo da jezerska voda i mulj imaju lekovita svojstva. Gradski lekari Subotice su 1837. predložili da se na obali izgradi Kupatilo. Godine 1845. pored Kupališne zgrade, koja se sastojala od nekoliko kabina, izgrađena je gostionica, Donja trščara. To je bio temelj budućeg Kupališta i Banje.

Osim na lečenje (prvenstveno koštanih i kožnih obolenja) posetoci su na Palić dolazili i zbog izuzetno bogate ponude zabave. Zlatno doba Kupališta i Banje Palić počinje 1880-ih, nakon otvaranja pruge Budimpešta-Zemun 1883. godine i tramvajske linije do Subotice 1897. Broj posetilaca kupališta i banje Palić je rastao sve do početka I Svetskog rata.

Propagator gesla ’u zdravom telu - zdrav duh’ i sporta uopšte, krajem XIX veka u ovim krajevima, je bio Subotičanin Lajoš Vermeš - mecena, sportski zaljubljenik i takmičar. On je već 1880 godine na Paliću, u duhu olimpizma, organizovao sportske igre okupljajući stotine najboljih sportista. To je bilo 16 godina pre nego što je Pjer De Kuberten obnovio moderne Olimpijske igre.

SADRŽAJ

UVOD 3
1 Palić 4
1.1 Istorija Palića 4
2 O festivalu 6
2.1 Misija festivala 6
2.2 Istorija festivala 6
2.3 Nagrade festivala 7
2.3.1 Takmičarski program 7
2.3.2 Paralele i sudari 7
2.4 Lokacije održavanja festivala 7
2.5 Žiri festivala 10
2.6 Žiri kritike 12
2.7 Organizator festivala 13
3 Programski model 15
3.1 Takmičarski program 15
3.2 Paralele i sudari 18
3.3 Mladi autori Evrope 20
3.4 Omaž program 22
3.5 Novi madjarski film 24
3.6 Dečiji program 26
3.7 Mnoga lica 1968. 28
3.8 Novi izraelski film 31
3.9 Ekološki dokumentarci 33
4 Festivalske produkcije i izdavaštvo 36
4.1 Ciklus filmova ‘’Pobuna generacija’’ 36
4.2 Muzički program za festivalske goste 36
4.3 Koncerti u Jedriličarskom klubu 38
5 Organizacija festivala 39
5.1 Press služba 40
5.2 Finansiranje festivala 41
6 Budućnost festivalA 42
6.1 Festivalski iskorak ka licima sa oštećenim sluhom 42
7 SWOT ANALIZA 43
Zaključak 44
Literatura 45

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:57 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: