Fata Avdagina i Sofka efendi-Mitina - tragične žrtve i simboli patrijarhalnog morala

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Fata Avdagina i Sofka efendi-Mitina - tragične žrtve i simboli patrijarhalnog morala
UVOD

Stankovićev svet, iako vremenski i prostorno udaljen, nije idiličan i beskonfliktan. Sukobi su stalni i raznovrsni, između starog i novog, kolenovića i skorojevića, bogatih i siromašnih, pojedinca i društva. U središtu svih zbivanja nalazi se pojedinac i njegova sudbina. Težište je prikazivanja na psihičkim lomovima i unutrašnjim potresima, ali se pri tome nikada ne gubi iz vida dublja sociološka zasnovanost likova i situacija. Sudbina Stankovićevih junaka odigrava se u trouglu sila koje čine novac, moral i eros. Društveni moral sredine te materijalni interes i prestiž porodice suprotstavljaju se erotskom nagonu pojedinca, nameću mu svoja ograničenja i zabrane — na toj tački počinje individualna drama bezmalo svih Stankovićevih junaka.

I svet Andrićevog romana Na Drini ćuprija nije toliko poema o mostovima koliko je hronika o jednom podeljenom svetu, čiji delovi kroz istoriju žive odvojeno i naporedo, u međusobnoj toleranciji — dok je mir u svetu, a u otvorenoj mržnji i sukobu — kad ih svetska zbivanja stave nasuprot jedne drugima. Tako je i taj most na Drini, koji je, na početku romana, bio sagrađen da poveže Zapad i Istok, ostao, na kraju romana, da stoji „kao osuđen, ali još u suštini nedirnut i ceo, između dva zaraćena sveta", a onda bio i fizički razoren i presečen nadvoje.

Sadržaj

UVOD 3
1 Fata Avdagina i Sofka kao žrtve i simboli 3
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: