Faktori ulaganja i rezultata

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Faktori ulaganja i rezultata
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Ukoliko želimo da stvorimo preduzeće koje je vitalno i sposobno da opstane na tržišnom okruženju, neophodno je kreativno razaranje postojeće poslovne filozofije i organizacije privrede, uz simultano stvaranje i promociju novog upravljačkog računovodstva. Radi se, naime, o tri ključne komponente (strategija, kultura, rukovođenje), koje su u dosadašnjem poslovanju naših preduzeća bile samo deklarativno prihvaćene, a bez čije afirmacije ne može biti govora o profitabilno vođenju savremenog preduzeća.
Kada je reč o sučeljavanju sa savremenim preduzećem, neophodno je respektovati dve veoma bitne činjenice.
U prvom redu, savremeno preduzeće ima vrlo prepoznatljiv i moćan centralni organ upravljanja, čija moć bazira ili na kapitalu ili na znanju. Druga relevantna činjenica indicira, da diversifikacija i internacionalizija poslovanja čine organizacionu strukturu savremenog preduzeća vrlo složenim.
Da bi se na adekvatan način upravljalo ovakvim preduzećem, neophodno je poznavati i strategiju i taktiku i psihologiju, uz respektovanje rigorozne ekonomske logike. Vrhovni menadžment preduzeća ima zadatak da prikuplja i alocira kapital na uže organizacione delove preduzeća, bez obzira na nivo njihove samostalnosti. Naredna, vrlo značajna uloga centralnog organa upravljanja jeste da planira, koordinira i kontroliše performance užih organizacionih delova.
U tržišnoj privredi, uspeh i neuspeh razdvaja vrlo tanka nit, odnosno skoro ista putanja koja vodi ka uspehu može preduzeće odvesti i u zonu neuspeha. Razvijeni tržišni privredni sistem, međutim, ima razvijene mehanizme za revitalizaciju preduzeća i privrede kao takve. Od momenta osnovanja preduzeće postaje proizvod koji može, iz određenih razloga, postati predmet kupoprodaje. Zbog toga što je neuspešno u performansama ili što se iz nekih drugih razloga pokazalo atraktivno, preduzeće je stalno izloženo mogućnosti da bude kupljeno od strane onoga ko je u stanju da ga kupi.
Korak sa savremenim uslovima privređivanja ćemo moći uhvatiti samo pod uslovom da se realno suočimo sa svim našim zabludama i neznanjima, da iz osnova promenimo navike i mentalitet, odnosno usvojimo potpuno novu filozofiju privređivanja. Pitanje restrukturiranja i ostvarivanja kontrole u preduzeću će biti potrebno rešavati u jednom kvalitativno novom, izmenjenom, ambijentu. Novo preduzeće se može definisati kao dobitno orjentisana profitna organizacija, potpuni tržišni subjekt, ali i tržišni objekt, tj. specifična roba koja ima vrednost i cenu i mora biti otvoren sistem, što, pored ostalog, nužno podrazumeva otvorenost preduzeća za promene organizacione strukture i statusa, što je, bitna pretpostavka ka uspehu, često značajan osnov rasta, a ne retko i uslov opstanka.

Sadržaj

UVOD
1.1 Uspešnost poslovanja 3
1.2 Faktori ulaganja i rezultata 5
1.2.1 Podsistem faktora - potencijala 8
1.2.2 Tehnički potencijal 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:11 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Privredni značaj osiguranja i uticaj stranih ulaganja u ovu delatnost derrick 0 1,692 26-08-2013 11:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Ulaganja i rezultati reprodukcije preduzeća derrick 0 1,453 26-08-2013 11:45 PM
zadnja poruka: derrick
  Objektivizirani ljudski faktori ekonomije preduzeća osvrt na republiku Srbiju Maja 0 1,415 27-07-2012 02:51 PM
zadnja poruka: Maja
  Faktori finansijske politike VS1 0 1,477 18-02-2012 12:01 PM
zadnja poruka: VS1
  Osnovni faktori makroekomije VS1 0 907 17-02-2012 09:34 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: