Evropska centralna banka - ekonomija-11

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Evropska centralna banka - ekonomija-11
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD

Međunarodne finansijske institucije osnivaju se međudržavnim ugovorom ili sporazumom većeg ili manjeg broja suverenih zemalja, u cilju rešavanja razvojnih, stabilizacionih, finansijskih, monetarnih i drugih sličnih problema zemalja članica. Potreba osnivanja međunarodnih i regionalnih finansijskih institucija koje će uticati na međunarodni monetarni i finansijski system, na promet proizvoda, usluga i kapitala, a naročito na system i tehniku međunarodnog platnog prometa i brži razvoj zemalja u razvoju, posebno se nametnula nakon Drugog svetkog rata.Uprkos činjenici da su od 1945.godine do danas u svetu osnovane brojne međunarodne i regionalne finansijske institucije čiji je najvažniji zadatak brži razvoj zemalja članica, odnosno međunarodne ekonomije, ostvareni stepen razvoja svetske privrede nije u skladu sa očekivanjima. Svetska privreda je i dalje opterećena problemima kao što su:

-Nedovoljan rast proizvodnje i međunarodne trgovine
-Izrazita recesija koja je uslovila rast nezaposlenosti
-Spor rast svetske trgovine
-Kriza dugova zemalja u razvoju
-Dominacija visokih kamatnih stopa

Svi ovi problemi ukazuju da je potrebna međunarodna saglasnost o monetarnim i finansijskim pitanjima za promene čiji bi ciljevi bili:
Sveobuhvatne reforme postojećeg međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema Efikasnije zadovoljavanje potreba razvoja Strukturalna prilagođavanja orijentisana na rast

EVROPSKA MONETARNA UNIJA


Ideja stvaranja Monetarne unije je veoma stara i smatra se da potiče iz antičkih vremena. Ideja za stvaranje EMU (Evropska Monetarna Unija) je prvi put pomenuta na samitu u Hagu 1696. godine, zatim je zanemarena, da bi 80-tih godina počele pripreme za uvođenje nove valute. Integracija zapadno-evropskih država je trebalo da ima sve karakteristike monetarne unije a to znači formiranje jedinstvene zajedničke valute, jedne centralne banke, punu koordinaciju nacionalnih ekonomskih politika, koja je ukuljučivala jedinstvenu monetarnu i fiskalnu politiku. Međutim, umesto Monetarne unije, zbog sukoba nacionalnih interesa i nedovoljne integrisnosti EEZ (Evropske Ekonomske Zajednice), ali i nespremnosti da se odreknu monetarnog i ekonomskog suvereniteta, ove države su formirale Evropski Monetarni Sistem, kao instituciju od nadnacionalnog značaja. EMS osnovan je krajem 1978. godine a počeo je da funkcioniše 13.marta. 1979. godine. EMS se zasniva na mehanizmu ograničenja za međusobne fluktuacije valuta zemalja članica EU pod nazivom ERM (Exchange Rate Mechanism). To je bio sistem fiksiranih deviznih kurseva koji bi se povremeno prilagođavali tržišnim kriterijumima. Uveden je i ECU (European Currency Unit)-monetarna jedinica koja je predstavljala različite fiksirane količine svake od valuta u EMS-u.

Ekonomska i monetarna unija koje za svoju osnovu imaju jedinstveno unutrašnje tržište, definisane su sporazumom u Manstrihtu. U opštim odredbama definišu se ciljevi unije, stvaranje ekonomske i monetarne unije na jedinstvenom tržištu, bez unutrašnjih granica i sa jedinstvenom valutom. Ekonomska i monetarna unija je proces kojim zemlje članice EU usklađuju svoje ekonomske i monetarne politike sa krajnjim ciljem usvajanja jedinstvene valute-EURA.

Sam proces stvaranja EMU odvijao se u tri faze:

PRVA FAZA: (1990-1993) – sa ciljem da se osigura slobodno kretanje kapitala, kao i da se otvori koordinacija ekonomske politike i uža saradnja Centralne banke, kao i koordinacija fiskalne politike zemalja članica. Ova faza je uspešno završena krajem 1993. godine.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralna banka Srbije derrick 0 1,655 03-02-2014 01:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Banka pojam, vrste, funkcija derrick 0 2,313 02-06-2013 01:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralna banka - nezavisnost i samostalnost derrick 0 1,348 02-06-2013 01:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Evropska banka za obnovu i razvoj u funkciji bržeg razvoja Evrope derrick 0 1,421 02-06-2013 12:56 PM
zadnja poruka: derrick
  Svjetska ekonomija i globalizacija derrick 0 846 02-06-2013 12:48 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: