Evolucija Windowsa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Evolucija Windowsa
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Danas operacioni sistem Windows se koristi na više od 75 % od ukupnog broja računara. Može se reći da je stvorio standard uprkos tome što ne pruža uvek ono što bi se očekivalo od njega. Kada se pojavilo pre dvadeset godina nije baš delovao senzacionalno: bio je spor i u odnosu na konkurenciju zaostao. Da se podsetimo sve te stanice Windows-a, kako se izrastao u taj operacioni sistem koji je nam postao deo svakodnevnog života i koji često spominjemo, ali ne baš uvek u pozitivnom smislu...

Windows 1.0

Izašao je u novembru 1985. Bio je to Microsoft-ov prvi pokušaj da ostvari grafički korisnički interfejs (Graphical User Interface – GUI: grafičko okruženje koji umesto tekstualnih naredbi koristi sličice – ikone) na PC-u. Windows 1.0 nije bio kompletan operativni sistem, već produžetak MS-DOS-a 2.0, sa kojim je preneo njegove greške.

Ipak, sa sobom je doneo dosta novih driver-a (program koji kontroliše komponente, delove računara) kojima uopšte nije upravljao MS-DOS, pretežno za grafiku, ali i za miša, tastaturu i štampač. Podržavao je multitasking (izvršavanje više zadataka u isto vreme), veličina prozora bila je promenljiva i imao je rezervisan prostor za minimizirane programe tj. taskbar. Interesantno je da se prozori nisu mogli preklapati, mogli su biti samo minimizirani, maksimizirani ili tiled (mozaički izgled), kao i to da nije imao kantu (Recycle Bin).

Programi koji je tadašnji Windows sadržavao: Calendar, Notepad, Calculator, Windows Write, Windows Paint, itd. U ovom Windows-a Microsoft je već ugradio i ono što danas nazivamo Control Panel.
Pošto nije bio funkcionalan, dostigao je malu popularnost. Razvijalo ga je 55 programera godinu dana, a prodavao se za 100$.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: