Europski politički narod - pojmovni okvir

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Europski politički narod - pojmovni okvir
UVOD

EU je usmjerena na ispunjenje tri funkcionalna uslova: evropsko društvo građana, evropska javnost i politička kultura koja bi bila zajednička svim Evropljanima. Problem stvaranja evropskog građanstva kao političkog projekta konstrukcije evropskog demosa suočeno je sa mnogim problemima i kontradiktornostima. Iako EU nije, niti teži izgradnji po modelu novovekovne nacionalne države ili nepotpune savezne naddržave, njezinom sui generis političkom sistemu nedostaju neki atributi koji postoje u političkoj paradigmi nacionalnih država. Kao sui generis politička zajednica ne može biti izvedena niti iz svojih ideoloških, niti iz svojih kulturoloških ili ustavnih predstruktura. Pri tom se nameće pitanje kako shvatiti i razviti kolektivni građanski, a time i politički identitet na nivou EU-a koji je nužan temelj demokratskoga procesa? Je li moguće postojanje evropskog političkog građanstva u EU? Koji je to oblik političkoga jedinstva nužan za razvoj demokratskih pretpostavka na nivou EU? Iz tog razloga je inicijativa „evropskog građana“ važna inovacija koja doprinosi realizaciji koncepta evropskog građanstva.

Prvi puta u istoriji EU građani će moći imati neposredni uticaj na javne poslove EU kroz aktivno civilno društvo i visoku građansku svijest i uz postojanje razvijenih mreža civilnih udruženja. Sada apstraktno “evropsko građanstvo” može izraziti svoju volju, a ta inicijativa će potaći razvoj i artikulaciju evropskoga civilnog društva. Ipak, ostaje upitno koliko je moguće ostvarenje ovih političkih ideja ako se u nekim državama EU građani određuju nacionalno. Građanin je, u skladu s tradicijom političkog mišljenja, državljanin republike ne samo s pravima već i obavezama za aktivnim učestvovanjem u oblikovanju i upravljanju zajednicom. Ideja „Evrope građana“ se ne može ostvariti bez samih građana, na temelju posebnog evropskog identiteta koji nije utemeljen samo na zajedničkim tradicijama, istoriji i kulturnoj baštini koje su zajedničke evropskim narodima, već se temelji na projektu ujedinjenja Evrope.

Time je u praksi utemeljen koncept koji će kasnije na teorijskom planu obrazložiti Jirgen Habermas kao identifikaciju evropskih građana s “ustavnim patriotizmom”, gdje temelj identiteta nije zadan retrospektivno, već se izgrađuje pro futuro širenjem građanskih prava i standarda građanstva uz neprestano obogaćivanje i razvoj tih atributa. Dakle, dosta je teško reći kakva će struktura Evropske Unije biti u budućnosti. Unija je neka vrsta političke zajednice koja je stalno u nastajanju i to kako teritorijalno – u njoj postoje tendencije za proširenjem pa su stoga velike dileme oko toga šta uopšte znači biti Evropljanin.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Europski politički narod – pojmovni okvir 4
1.1 Pojam europskog naroda 4
1.2 Europski identitet 6
1.3 Religija i europski politički narod 8
1.4 Pravni temelji europskog političkog naroda 9
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-01-2013 06:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Politički rizici u medjunarodnom poslovanju VS1 0 1,628 04-07-2010 06:31 PM
zadnja poruka: VS1
  Kako funkcionise politicki sistem EU Vesnica 0 1,924 29-06-2010 10:17 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: