Etnokultura i svi žanrovi usmene književnosti u Mostaru

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Etnokultura i svi žanrovi usmene književnosti u Mostaru
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz književnosti i etnokulture.

Etnokulturni identitet je fundament kulturnog identiteta svakog društva. Pošto kulturni identitet predstavlja jedan od najznačajnijih emancipatora državnog identiteta kao totaliteta identiteta društva očigledni su fundamentalni osnovi na kojima se zasniva etnokultura. Fundamentalni temelji etnokulturnih obilježja su značajniji ako se radi o društvima viševjekovne državnotvorne i tradicijske strukture kakav je slučaj sa jednim značajnim brojem jugoistočno-evropskih.

Sam pojam etnokulture i identiteta jednog društva kao njenog razvojnog obilježja je istovremeno i složen, a velikim dijelom i zanemaren pojam kojem se ni u dalekoj ni u bliskoj prošlosti nije posvećivala određena pažnja. Etnokulturu bi mogli da odredimo kao dio kulture koji se bavi odnosom kulture i tradicije i kulturno tradicionalnim stvaralaštvom. Odnosno, to bi mogao da bude segment kulture kao jednog od oblika svijesti koji proučava tzv. "narodnu kulturu" kao način funkcionisanja naroda i kulture. Identitet je izraz ukupnog nastojanja da se pojedinci i društvo odrede, odnosno da samospoznaju sadržinu i vrijednost kulturnog razvoja koje im pripadaju i koje ih određuju kao svjesna stvaralačka bića.

Etnokulturni identitet društva predstavlja specifičnosti i tokove razvoja kulturnih vrijednosti i stvaralačkih dometa većinskog naroda i drugih naroda, kao i nacionalnih i etničkih grupacija, koji su u istorijskom razdoblju živjeli i žive u konkrentnom društvenom ambijentu. Kada se govori o etnokulturi bilo kojeg društva ista se ne može zasnivati samo na tradiciji kao prošlosti, već je ta tradicija i sadašnjost u kojoj živi prošlost i priziva se budućnost.

Identitet jednog društva počiva na srodnim idejama, afinitetima i stremljenjima pojedinaca i grupa koji na taj način konstituišu istinsku i svjesnu aktivnost i đelatnost društva kao totaliteta. Zajednički vrijednosni interesi koji determinišu identitetsko biće su: država, teritorija, etnos, istorija, jezik, običaji i narodna književnost, crkva, tradicijska kultura, kulturno nasleđe i forme narodne kulture. Vrijednosni karakter zajedništva navedenih identitetskih obilježja pored objektivnih pokazatelja u velikoj


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  U životu je kao na maskenbalu kada svi skinu maske, prestaje veselje Maja 0 15,581 26-01-2012 12:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Evropeizacija i rađanje nove srpske književnosti Goran 0 3,819 04-02-2010 12:13 AM
zadnja poruka: Goran
  Romantizam i realizam u srpskoj književnosti Goran 0 37,301 18-01-2010 11:30 PM
zadnja poruka: Goran

Skoči na forum: