Etnografski muzej Beograda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Etnografski muzej Beograda
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

1 ETNOGRAFSKI MUZEJ

Etnografski muzej u svom samostalnom stogodišnjem delovanju u Beogradu, svrstao se u red najznačajnijih ustanova kulturne i nacionalne istorije srpskog naroda. Osim proučavanja i baštinjenja vrednosti srpske tradicionalne kulture, proučavana su i zabeležena obeležja narodne kulture drugih etničkih zajednica sa kojima je srpki narod živeo.
Etnografski muzej u Beogradu, koji je najstariji etnografski muzej na jugoistoku Evrope, predstavlja jedini etnografski muzej koji je sabrao i koji danas čuva i obrađuje etnografski materijal sa šireg jugoslovenskog podneblja ( Bjeladinović-Jergić, 2001.).
U svom postojanju Muzej je razvijao i razvija sve poznate suštinske oblike muzeološkog i istraživačkog rada: od stvaranja i obogaćivanja muzejskih zbirki, Biblioteke, terenskih istraživanja i naučnog rada, publikovanja stručnih i naučnih rezultata, postavke izložbi u zemlji i inostranstvu do konzervatorsko-restauratorske zaštite i obrade etnografskih predmeta.
Ovaj muzej ima mnoge svoje projekte na kojima godinama radi, a to su: projekat prenošenja Muzeja u Etnopark pod Avalom, tj. To bi bio tzv. “Muzej pod vedrim nebom “, zatim dugoročni program revitalizacije Vukove kuće u Tršiću, i projekat obnavljanja i postavke 1988. godine Rodne kuće vojvode Mišića u Struganiku.
Etnografski muzej je 1997. godine ustanovio nagradu “ Borivoje Drobnjaković “, radi očuvanja uspomene na ovog istaknutog naučnika, dugogodišnjeg direktora Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti i profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ovu nagradu dobijaju oni koji su dali značajan doprinos u oblasti etnologije i etnografske muzeologije.
Zbog svega što je postigao, i doprinosa koji je ostvario za svoj narod, Etnografski muzej se odavno svrstao u sam vrh evropske i šire zajednice muzeja etnografskog sadržaja, kako kod nas, tako i u svetu.

1.1 POLOŽAJ MUZEJA U GRADU

Za jednu ustanovu kao što je muzej veoma je bitna lokacija u gradu, prevashodno zbog blizine u cilju što bolje posećenosti. Upravo tu pogodnost Etnografski muzej i poseduje. On se nalazi na Studentskom trgu, tj. u samom centru grada, što mu omogućava niz prednosti, npr. pri razgledanju grada on je neizostavni deo tog razgledanja. Takođe, veoma je bitna i lokacija zgrade u smislu svog očuvanja, što podrazumeva da je dovoljno udaljena od privrednih objekata.

Međutim, uprkos ovoj prednosti što je u samom centru grada, s druge strane Etnografski muzej je okružen saobraćajem i velikim parkingom, što ometa boljem prilazu, tako da je saobraćaj jedini uzročnik koji “kvari” estetsku sliku spoljašnjeg izgleda muzeja i onemogućava malo slobodniji prilaz.
Etnografski muzej je okružen brojnim važnim ustanovama, kao što su Narodno pozorište, fakulteti, nadomak njega je i Trg republike itd.
Uprkos ovoj kontradikciji možemo zaključiti da je njegov položaj sigurno prednost za njega, ponajviše zbog izuzetno velike koncentracije ljudi koja ga okružuje.

1.2 LIČNA KARTA MUZEJA

Etnografski muzej pripada tipu specijalizovanih muzeja, tj. u njemu je izvršena specijalizacija muzejskog sadržaja. To je muzej kulture koji sakuplja i čuva predmete koji su nastali kao rezultat ljudskog rada.
Osnovan je februara 1901. godine takođe u Beogradu. NJegova osnovna delatnost je zaštita etnografskih pokretnih kulturnih dobara.
Vrši funkciju matičnog muzeja za sve etnografske predmete u etnografskim muzejima i odeljenjima u Srbiji. Poseduje preko 160.000 predmeta, ima jednu od najbogatijih stručnih biblioteka na Balkanu, samostalno izdaje stručne publikacije, poseduje konzervatorsku službu, organizuje obimna Etnografska istraživanja, raspolaže velikim izložbenim prostorom. Etnografski muzej priređuje tematske, studijske i prigodne izložbe.
Izdaje svoj časopis « Glasnik Etnografskog muzeja « još od 1926. godine.
Etnografski muzej je objavio svoju prezentaciju i putem interneta na adresi : http://www.etnomuzej.co.yu.

1 ETNOGRAFSKI MUZEJ 3
1.1 POLOŽAJ MUZEJA U GRADU 4
1.2 LIČNA KARTA MUZEJA 4
1.3 UREĐENOST I OPREMLJENOST MUZEJA I NJEGOVOG OKRUŽENJA 5
2 MARKETING MUZEJA 5
2.1 ŠTA JE USLUGA KOJU NUDI MUZEJ? 5
2.2 CENA 6
2.3 PROMOCIJA I SREDSTVA PROPAGANDE 7
2.4 PROMET POSETILACA 7
3 ZAKLJUČAK 9
4 LITERATURA 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Marketing u kulturi i umetnosti VOJNI MUZEJ BEOGRAD Dzemala 0 2,928 30-08-2010 10:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Marketing u kulturi i umetnosti VOJNI MUZEJ BEOGRAD VS1 0 2,451 10-06-2010 06:05 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: