Engleska kraljica Elizabeta Tjudor

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Engleska kraljica Elizabeta Tjudor
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz istorije.

Elizabeta Tjudor bila je engleska kraljica i poslednja vladarka iz dinastije Tjudor, koja je vladala Engleskom pune 44 godine.
Ovako dug period uspešne vladavine svakako zavređuje pažnju, a što ujedno predstavlja prvi u nizu razloga, za odabir i obrađivanje ove teme.
Pored navedenog, među ostale razloge ubrajaju se sledeći:
- kraljica Elizabeta Tjudor smatra se jednom od najuticajnijih i najvećih vladarki u engleskoj i svetskoj istoriji, iako je kao nosilac trona postavljena kao veoma mlada žena, sa svega dvadeset i pet godina,
- za vreme svoje vladavine izvršila je čitav niz promena kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem planu,
- ojačala je pozicije Engleske u spoljnoj politici, odnosno doprinela tome da Engleska postane u to vreme vodeća svetska sila,
- vodila je ratove sa susednim zemljama i u svakom izlazila kao pobednik,
- bila je mudra i vešta vladarka,
- ostavila je neizbrisiv trag u engleskoj i svetskoj književnosti, nauci i sl.
Značaj ove teme jeste u tome što prikazuje jedan potpuno drugačiji tip vladavine kraljice Elizabete Tjudor u odnosu na svoje prethodnike, članove dinastije Tjudor. S druge strane, istorijski događaji koji su se desili za vreme njene vladavine, imaju ključni uticaj na niz istorijskih događaja koji su usledili.


Elizabeta Tjudor je bila ćerka Henrija VIII iz njegovog braka sa Anom Bulin koju je pogubio pod optužbom veleizdaje.
Elizabeta, kojoj je tad bilo svega tri godine, isključena je iz prava nasleđa. Kasnije joj je otac ipak vratio to pravo i vaspitavao je na svom dvoru. Devojka je dobila najviše obrazovanje, čitala je grčki i latinski u originalu, govorila francuski i italijanski. Mnogo je čitala. Kao i njen otac, uživala je u lepom društvu, luksuzu i zabavi. Likom je bila naočita, riđokosa žena, prodornih očiju koje su odavale odlučnost i inteligenciju.


Ponekad nazivana Kraljica Devica i Dobra Kraljica Bes, bila je peti, i poslednji, vladar iz dinastije Tjudora, nasledivši svoju polusestru, kraljicu Mariju I. Dana 17. novembra 1558. godine, samo jedanaest dana nakon što je zakonski imenovala polusestru svojom naslednicom, umrla je kraljica Marija I i skladno Zakonu o nasleđivanju, Elizabeta je nasledila englesku krunu. Narod je slavio smrt nepopularne Marije i uz veselje je prihvatio Elizabetin dolazak na tron. Puna suverenska titula Elizabete I glasila je: Milošću Božijom, kraljica Engleske, Francuske i Irske, branitelj vere, vrhovni poglavar Crkve Engleske i Crkve Irske. Elizabeta je, kao i svi engleski vladari počevši od Edvarda III, nasledila titulu francuskog vladara, ali nije nikada vladala kraljevinom Francuskom. Za krunisanje Elizabete bio je zadužen Oven Ogletorp, biskup od Karlajla. Nadbiskup od Kenteberija, koji je inače zadužen za krunisanje monarha, umro je na isti dan kao i Marija I, a nadbiskup od Jorka i biskup od Darhama, koji su bili iznad biskupa od Karlajla u ranku, našli su način da izbegnu krunisanje protestantske kraljice. Biskup od Karlajla je bio katolik, a sama ceremonija zbunjujuća mešavina protestantskih i katoličkih običaja. Elizabeta I je krunisana 15. januara 1559. u svojoj dvadeset i petoj godini.
Dakle, Elizabeti je bilo dvadeset i pet godina kad je postala kraljica Eengleske. Za sobom je imala bogato iskustvo života na dvoru, gde je bila upućena u sve spletke.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Engleska kraljica Elizabeta Tjudor Dzemala 0 2,286 29-08-2010 12:52 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: