Empirijska studija stavova menadžera prema društvenoj odgovornosti kompanija u BiH

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Empirijska studija stavova menadžera prema društvenoj odgovornosti kompanija u BiH
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

U uvjetima savremenog življenja veoma često naslijeđe prošlosti ili teret procjepa sadašnjosti postavlja pred ljude dileme stručne, moralne, etičke, vjerske ili pak druge prirode.

Na početku 21. vijeka savremeni biznisi i najmoćnije svjetske kompanije došli su u poziciju da u postupku definiranja svojih misija i vizija postavljaju pitanja “bitka” i “suštine”, ali ne čovjeka ili jedinke, već pitanja o svrsi i cilju postojanja biznisa.

Najfatalnije pitanje savremenog kapitalizma - Who care? , na koje jedno vrijeme niko nije ni pokušavao dati odgovor i koje je bilo sinonim odnosa i stanja isključive usmjerenosti biznisa samo prema stjecanju profita i ekonomske moći za vlasnike, počinje da dobija na značaju u smislu buđenja interesiranja za još neke kvalitete biznisa, osim prvenstveno ekonomskih i vlasničkih

Ulaskom civilizacije u novi milenij, u kojem se tehničko-tehnološke promjene dešavaju u danima i satima, sve distance smanjuju i prepreke u komuniciranju i prijenosu informacija prevazilaze i mijenjaju, postojanje nekih biznisa postalo je upitno, a potreba za stvaranjem novih neophodna.

Dostupnost informacija, mogućnosti utjecaja i brojnost medija nedvojbeno su utjecali na promjene u okruženju, promjene u kulturama, promjene u znanjima i sposobnostima, promjene u nosiocima ekonomske moći. Informacije o rastu moći i blagostanja, kao i opći porast bogatstva u razvijenom svijetu, utjecali su na promjene u okruženju, kako u svojim tako i u drugim zajednicama. U skladu s tim promijenjen je i sistem vrijednosti, kao i uloge i očekivanja učesnika u poslovnim procesima.

Velike kompanije, poslujući u globalnom svijetu, postaju svjesne moći i utjecaja uposlenika, zajednice i javnosti na biznis.

Borba s oštrom i sofisticiranom konkurencijom ne dobija se po klasičnom marketing konceptu, zasnovana na optimalnom marketing miksu. Kompanije sve više i sve češće dobijaju bitke za tržišta sinergijom sa svim učesnicima u poslovnom procesu, stvarajući bolji i humaniji poslovni svijet, ali i dobrobit za okruženje u kojem kompanije posluju.

Društveno odgovorni poslovni koncept (CSR) i strategija kompanija zasnovana na društveno odgovornom poslovnom pristupu postaju dominantni u svijetu biznisa.

Problemi zajednice, socijalni problemi, “bolesti društva” postaju izazov biznisa, a ne obaveza za izdvajanja dijela profita. Kompanije na sve većem broju primjera dokazuju da profitabilno poslovanje može biti i društveno odgovorno poslovanje.

Društveno odgovorni poslovni pristup potvrđuje da “ekonomski opravdano” ne potire “društveno odgovorno” poslovanje.
U procesu realizacije biznisa ključni nosioci procesa i operacionalizacije bilo kojeg koncepta su menadžeri. Uloga menadžera u realizaciji strategije je notorna i nesporna, i kao takva predmet je teorije menadžmenta. Stavovi menadžera i znanja menadžera o poslovnom konceptu CSR-a, kao i svakom drugom, ključ su primjene i zaživljavanja koncepta.

U ovoj fazi razvoja Bosne i Hercegovine, kada je “dijagnoza” zajednice određena “teškim hroničnim bolestima” društva, primjena društveno odgovorne poslovne strategije je od značaja za cijelo društvo i šansa za razvoj.

Saznanja o stavovima bosanskohercegovačkih menadžera o CSR konceptu i praksama od značaja su za unapređenje i razvoj kako kompanija tako i Bosne i Hercegovine u cjelini i bit će dobar putokaz za bolje sutra.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza konkurentske prednosti i studija slučaja derrick 0 1,212 19-09-2013 03:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj položaja (lokusa) kontrole na posao menadžera derrick 0 1,119 14-09-2013 03:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga menadžera u stvaranju, održavanju i promeni organizacione kulture Maja 0 1,771 22-03-2012 03:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Uspešne žene - karakteristike uspešnog menadžera Dzemala 0 2,193 14-08-2011 10:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uloga menadžera bezbednosti u upravljanju rizicima Dzemala 0 2,583 14-08-2011 10:38 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: