EMOCIJE

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
EMOCIJE
UVODPoreklo reči emocija je u latinskom glagolu motere što znači “kretati se”. Glagolu je zatim dodat prefiks e koji označava da se radi o kretanju unapred.Osećaj ili emocija je naziv za čovekovu reakciju na neki dogadjaj.Ukoliko se radi o pozitivnom dogadjaju emocija je pozitivna,kao na primer :nada,sreća,zadovoljstvo. Ukoliko je događaj negativan onda su to ljutnja,tuga,zavist,ljubomora,mržnja,strah. Organi tela koji učestvuju kod emocija su: srce, simpatikus, parasimpatikus, nadbubrežne žlezde, žlijezde slinovnice, bronhioli, jetra, slezena, želudac, bubrezi, mehur, creva.Čovek uči da kontroliše svoje emocije i to najčešće nagrađivanjem i kažnjavanjem, a donekle i objašnjavanjem i uveravanjem.
Prepoznavanje emocija kod drugih ljudi zasniva se na:
*izrazu lica
*čovekovom glasu
*pokretu tela
*celokupnoj situaciji

Emocije predstavljaju jedan od najosnovnijih doživljaja sopstvene ličnosti. One se odnose na uzbudjeno stanje organizma koje se manifestuje na tri različita načina:

1.emocionalnim doživljajem
2.emocionalnim ponašanjem
3.fiziološkim promenama u telu
DEFINISANJE EMOCIJA

Plučik - emocija je kompleksna sekvenca reakcije na stimulus i uključuje kognitivne procene, subjektivne promene, autonomnu i nervnu aktivaciju, impulse za akciju i ponašanje koje ima svrhu da utiče na stimulus koji je pobudio tu kompleksnu sekvencu.
Bak – emocije predstavljaju kompleks tri komponente, neurohemijske sa mehanizmima telesne adaptacije i homeostaze, komponente dostupnog izražajnog ponašanja i kognitivne komponente.
Rojs – emocija je produkt interakcije kognitivne i afektivne komponente. Kognitivna komponenta je multidinamička hijererhijska komponenta koja obrađuje informacije. Afektivna komponenta je multidinamička hijerarhijska komponenta koja transformiše te informacije u stanje aktivacije.
Frida – emocionalni fenomeni su neinstrumentalna ponašanja ili neinstrumentalna obeležja ponašanja, fiziološke promene i evaluativno, subjektivno doživljavanje, izazvano spoljašnjim ili mentalnim događajima i to primarno značenjem tih događaja.
Nese – emocije su specijalizirana stanja, oblikovana prirodnom selekcijom, koja povećavaju verovatnoću preživljavanja i reprodukcije u specifičnim situacijama.
DIMENZIJE EMOCIONALNOG DOŽIVLJAJARazličiti opisi emocionalnih stanja mogu se svesti na sledeće četiri glavne dimenzije (Kreč i Kračfild, 1976):


1) Intenzitet osećanja. Emocionalni doživljaji mogu varirati od jedva primetnog intenziteta trenutnog raspoloženja do najsnažnijih strasti.

2) Nivo tenzije. Ova dimenzija odnosi se na impuls ka aktivnosti. S obzirom na prisustvo i izraženost tenzije, možemo razlikovati „aktivne“ i „pasivne“ emocije. Intenzitet osećanja i nivo tenzije često su u korelaciji, ali to ne mora uvek biti slučaj (npr. u depresiji).

3) Hedonistički ton. Ova dimenzija govori o prijatnosti odnosno neprijatnosti emocionalnog doživaljaja. Međutim, nije sve emocije lako locirati .Takav je slučaj sa osećanjem čuđenja ili iznenađenja. Takođe, zapažen je i paradoks da emocija koja se obično opaža kao prijatna postaje neprijatna ukoliko pređe određenu granicu itenziteta.

4) Stepen složenosti. Emocionalni doživljaji mogu biti jednostavni kada ih je lako prepoznati i imenovati, ali to nije slučaj sa složenim emocijama koje često nazivamo „neopisivim“ , jer predstavljaju sklop različitih osećanja.SADRŽAJUVOD 2
DEFINISANJE EMOCIJA 3
DIMENZIJE EMOCIONALNOG DOŽIVLJAJA 4
TELESNA OSEĆANJA 5
KLASIFIKACIJA EMOCIJA 7
TEORIJE EMOCIJA 15
FIZIOLOŠKE TEORIJE EMOCIJA 15
KOGNITIVNE TEORIJE EMOCIJA 17
DINAMIKA EMOCIONALNIH DOŽIVLJAJA 23
LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:42 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: