Emisija novca, novčanica i kredita

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Emisija novca, novčanica i kredita
UVOD

Savremena privreda, njeno funkcionisanje i razvoj, ima dve osnovne komponente: robne i novčane tokove, koji su međusobno povezani i uslovljeni u procesu materijalne reprodukcije društva. U toj privredi svaka proizvodnja, razmena i potrošnja realnih materijalnih dobara i usluga, ili bilo koja druga ekonomska aktivnost, uslovljena je novcem kao nužnim pratiocem realnih (robnih) tokova. Zbog toga atributi te privrede su robna i novčana, kao izraz jedinstva robnih i novčanih tokova koji se u njoj prožimaju. Deo savremene ekonomske politike, u uslovima tržišnog načina privređivanja, jeste i monetarno-kreditna politika. Njen osnovni zadatak jeste da reguliše potrebnu količinu novca i kredita, kao i njihovu strukturu, sa osnovnim ciljem da se obezbedi normalno odvijanje robnih tokova, ali i na taj način, utiče na globalna makroekonomska kretanja. Radi se o politici čiji subjekti odlučujuće utiču na količinu novca u opticaju, brzinu toga opticaja i veličinu i strukturu kredita koji stoje privrednim subjektima i stanovništvu na raspolaganju. S druge strane, savremena ekonomska teorija i praksa pokazuju da su zadaci monetarnokreditne politike daleko širi: brojne neravnoteže u ekonomiji mogu se rešavati dejstvom monetarno-kreditne politike, ali i one samo mogu biti izraz vođenja te politike. Prema tome, novac i kredit su kategorije od izrazite važnosti za savremenu, tržišnu privredu, a monetarno-kreditna politika važan deo ekonomske politike kojim se utiče na stabilnost i razvoj privrede. Od nje zavise brojni elementi funkcionisanja te privrede, kao i efikasnost ekonomske politike u celini.

Jasno je da monetarno-kreditna politika, zbog ograničenog dometa svog efikasnog delovanja, ne može samostalno i uspešno biti dovoljan faktor za sprovođenje ciljeva. Složeni funkcionalni odnosi u privredi i mnogobrojnost faktora koji cnogu delovati na privredne tokove zahtevaju sinhronizovano delovanje na svim područjima ekonomske politike, od kojih ni jedno nije dovoljno samo za sebe da bi se osigurali stabilni uslovi razvoja.

Sadržaj

UVOD 3
1 Emisija novca, novčanica i kredita 6
1.1 Tokovi primarne emisije novca 8
1.2 Uticaj emisije novca na devizni kurs 13
1.3 Promene deviznog kursa usled intervencija banaka 14
1.4 Formiranje deviznih rezervi 15
1.4.1 Uloga centralne banke na deviznom trzištu 17
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Otplata kredita derrick 0 970 29-08-2013 02:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i razvoj novca VS1 0 1,540 18-02-2012 12:59 PM
zadnja poruka: VS1
  Vrste novca VS1 0 1,671 18-02-2012 12:59 PM
zadnja poruka: VS1
  Funkcije novca VS1 0 2,464 18-02-2012 12:56 PM
zadnja poruka: VS1
  Pranje novca u FBIH Maja 0 1,521 17-02-2012 02:38 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: