Elementi vjerovanja -Emil Dirkem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elementi vjerovanja -Emil Dirkem
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


DEFINICIJE RELIGIJE


Postoji više vrsta definicija religije ili određivanja pojmova. Podela definicija na vrste vrši se s obzirom na kriterijume podele, a osnovni su: 1) saznajna svrha koju želimo definicijom da postignemo i 2) metod kojim se pri definisanju služimo. Navode se dve osnovne svrhe: objašnjenje i razumevanje.
Objašnjenje znači saznavanje neke pojave na osnovi njene determiniranosti (uzrokovanosti) drugim pojavama ili odnosima u kojima stoji. To znači pronalaženje uzroka nečemu i uslova pod kojima se nešto javlja. Na taj način se utvrđuju određene pravilnosti i zakonitosti događaju.
Razumevanje je način saznanja koji se javlja u naukama o čoveku. Tu se radi o otkrivanju namere ili smisla koji čovek ima vršeći određeni postupak. Religijska delatnost, vršenje verskih obreda ima za cilj pridobijanje naklonosti božanskog „bića“. Saznanje se takođe ostvaruje i putem objašnjavanja. U vezi sa tim saznajnim svrhama imamo dve vrste definicija: klauzulne i funkcionalne. Saznati nešto, znači u pojedinačnom uočiti neke opšte karakteristike i podvesti ih pod prvi najbliži rod pojava ili stvari. Ovaj oblik definicije nazivamo karakterističnim. Osim ovih postoje još i genetske definicije koje određuju nešto obzirom na njegov postupak.
Metod kojim se služimo može biti: analitički i sintetički. Analitički postupak znači definisanje na osnovu analize, utvrđivanja strukture i oblika stvari. Sintetički postupak imamo kad neku stvar definišemo njenim odnosom prema nečem drugom ili dejstvom na nju.
Smatra se da je elementarni oblik definicije baš karakteristična definicija. Ona je osnovna jer pomoću nje uočavamo šta ima zajedničko sa ostalim sličnim predmetima, ali i ono što je specifično.
Po karakterističnoj definiciji religiju svrstavamo pod čovekovu kulturnu aktivnost. Ona se sastoji u stvaranju oruđa, institucija pojmova i simbola pomoću kojih čovek saznaje spoljnu i vlastitu prirodu i ostvaruje svoje ljudske svrhe i ideale. Osobenost religijske aktivnosti je što se čovek obraća natprirodnoj sili, tako da se religija može definisati kao vera u onostrani svet i religija se najčešće definiše kao verovanje u boga...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 DEFINICIJE RELIGIJE 3
1.1 FUNKCIJE RELIGIJE 4
2 KRATAK PREGLED RAZVITKA SOCIOLOGIJE RELIGIJE 4
3 EMIL DIRKEM 6
3.1 Dirkemova kritika animizma i naturizma 6
3.2 Pokušaj ocene i kritike 9
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:37 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elementi vjerovanja - Dirkem Dzemala 0 1,267 09-08-2010 09:36 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elementi finansijskog sistema Dzemala 0 1,623 09-08-2010 09:35 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: