Elementi vjerovanja - Dirkem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Elementi vjerovanja - Dirkem
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz sociologije.

Religija je značajan istorijski fenomen čije su glavne odlike: 1) odrijeđeno duhovno oprijedeljenje; 2) odrijeđeni oblici zajedništva pripadnika istog ili sličnog oprijedeljenja; 3) odrijeđeni obredi, ritualne radnje; 4) mnoštvenost i raznolikost.

Postoji više teorija kojima se objašnjava porijeklo i suština religije. Najstarija i možda najraširenija je ona koja religiju tretira kao izum posebne grupe ljudi prevashodno namjenjen uspostavljanju i održavanju socijalne integracije, socijalne discipline ili srijedstvo zaštite pojedinih socijalnih grupa. Druga grupa teorija vidi u fenomenu religije ljudsku sklonost ka raznim oblicima sujeverja, nedostatak poznavanja prave prirode stvari i suštine ljudskog života.Treća grupa religija objašnjava religiju trajnim egzistencijalnim obilježjima ljudskog bića (ekonomska i uopšte egzistencijalna nesigurnost, strah od smrti itd..

Postoji više vrsta definicija religije ili odrijeđivanja pojmova. Podijela definicija na vrste vrši se s obzirom na kriterijume podijele, a osnovni su: 1) saznajna svrha koju želimo definicijom da postignemo i 2) metod kojim se pri definisanju služimo. Navode se dve osnovne svrhe: objašnjenje i razumijevanje. Objašnjenje znači saznavanje neke pojave na osnovi njene determinisanosti (uzrokovanosti) drugim pojavama ili odnosima u kojima stoji. To znači pronalaženje uzroka nečemu i uslova pod kojima se nešto javlja. Na taj način se utvrđuju odrijeđene pravilnosti i zakonitosti događaja. Razumijevanje je način saznanja koji se javlja u naukama o čovjeku. Tu se radi o otkrivanju namjere ili smisla koji čovek ima vršeći odrijeđeni postupak. Religijska delatnost, vršenje vjerskih obreda ima za cilj pridobijanje naklonosti božanskog „bića“. Saznanje se takođe ostvaruje i putem objašnjavanja. U vezi sa tim saznajnim svrhama imamo dvije vrste definicija: klauzulne i funkcionalne. Saznati nešto, znači u pojedinačnom uočiti neke opšte karakteristike i podvijesti ih pod prvi najbliži rod pojava ili stvari. Ovaj oblik definicije nazivamo karakterističnim. Osim ovih postoje još i genetske definicije koje odrijeđuju nešto obzirom na njegov postupak.

Metod kojim se služimo može biti: analitički i sintetički. Analitički postupak znači definisanje na osnovu analize, utvrđivanja strukture i oblika stvari. Sintetički postupak imamo kad neku stvar definišemo njenim odnosom prema nečem drugom ili dejstvom na nju. Smatra se da je elementarni oblik definicije baš karakteristična definicija. Ona je osnovna jer pomoću nje uočavamo šta ima zajedničko sa ostalim sličnim predmetima, ali i ono što je specifično. Po karakterističnoj definiciji religiju svrstavamo pod čovjekovu kulturnu aktivnost. Ona se sastoji u stvaranju oruđa, institucija pojmova i simbola pomoću kojih čovjek saznaje spoljnu i vlastitu prirodu i ostvaruje svoje ljudske svrhe i ideale. Osobenost religijske aktivnosti je što se čovjek obraća natprirodnoj sili, tako da se religija može definisati kao vjera u onostrani svijet i religija se najčešće definiše kao vjerovanje u boga. Međutim, mnogi istraživači religije ističu da se u veoma starim religijama ne govori o bogu, već o duhovima. Monoteističke religije javljaju se mnogo kasnije. Zamisao o „onostranom“ naročito osporava Emil Dirkem. On kaže da čovjek u doba prvobitne zajednice pripisuje „najblaženijim prijedmetima neobična svojstva, naseljava univerzum posebnim principima koji su sačinjeni od najdisparatnijih elemenata, obdarenih sveprisutnošću koja se teško može predstaviti“. Međutim po Dirkemu ideju o natprirodnim ne možemo pripisivati, prvobitnim ljudima, jer oni nisu došli ni do pojma o posebnom prirodnom redu. Dirkem smatra da je zajedničko svim religijama podijela stvari na svijete i profane (obične). Gdje god ima religije tu ima i doživljenja svijetog. Svijeti mogu biti i duhovi, bogovi, ali ne samo oni. U religiji sve može dobiti karakteristiku svijetosti: prostor, vrijeme, saznanja, istine. Svijeto i profano se suštinski razlikuju i po moći i po vrijednosti. U tome ima korijen religijski ritual i postojanje posebnih lica (sviještenici, vračevi) za saobraćanje sa svijetom. Misli se da je ovo Dirkemovo shvatanje uloge „svijetosti“ tačno, ali se smatra da griješi u vezi karakteristike „natprirodnog“.


Funkcije religije

Mnogi filozofi religije nastoje da dokažu potpunu specifičnost religije u porijeđenju sa ostalim oblicima čovjekovog stvaralaštva (fenomenološki pravac - Mak Šeler). Nesumnivo je da religija odgovara na neka filozofska pitanja i pretenduje da odrijeđuje moral. Religija teži da obuhvati čovjeka i njegovu egzistenciju, tako da ima niz funkcija koje su joj zajedničke sa ostalim oblicima čovjekovog kulturnog stvaranja. Kao prvu funkciju religije možemo navesti funkciju „pogleda na svijet“. Religijski pogled na svijet može se okarakterisati kao dualistički i spiritualistički (izvanredne analize i kritike Kanta i Fojerbaha).

Filozofskoj funkciji religije (religija kao popularna metafizika - Šopenhauer) pridružuje se njena psihološko-emocionalna funkcija. Ona se odnosi na negativnosti u ljudskom životu. Takođe postoji etička funkcija ili uloga religije u formiranju osnovnih moralnih pravila i načela. Što se tiče društveno - integrativne funkcije, mnogi teoretičari (naročito funkcionalistički pravac), smatraju da religija vrši bitnu ulogu u integrisanju, povjezivanju, ideološkom ujedinjavanju samog globalnog društva ili društveno-političke zajednice. Dirkem smatra da religija ima pozitivnu društveno-integrativnu funkciju. Po J. M. Jingeru postoje slučajevi kad je integrativna funkcija minimalna ili nikakva. U razvitku sociologije religije razlikujemo dvije faze. Prvu fazu čini stanje sociologije religije u drugoj polovini XIX vijeka i prvim decenijama XX vijeka. Drugu fazu čini stanje od dvadesetih-tridesetih godina XX vijeka do danas. Razlika između ovih faza nije apsolutna, ali se primjećuje, kako u pogledu zadataka, tako i u pogledu metoda.

Pojavi sociologiji religije u XIX vijeku prethodi razvoj filozofije religije. Obe su bile podstaknute kritikom religije francuskih materijalista i prosvijetitelja XVIII vijeka. Ta kritika je polazila od dve teze: prva, da je religija zabluda i besmislica koja vlada ljudima zbog njihovog nepoznavanja stvarnih, prirodnih uzroka stvari. Druga, da je religija izmišljotina sviještenika i vladajućih krugova i služi za lakše držanje narodnih masa u pokornosti. Iako je reacionalističko-materijalističko gledište XVIII vijeka bilo značajno, ipak nije vodilo produbljenom naučnom i dajalektičkom razumijevanju religije. Ono nije uzimalo u obzir emocionalnu funkciju religije. Takođe nije uvažavalo ni istoričnost i dijalektičnost odnosa istine i zablude. Zatim, ni socijalna funkcija religije ne iscrpljuje se uvijek služenjem vladajućim krugovima, već religija nekada služi opštoj ideološkoj integraciji društva. Dakle, za nastanak sociologije religije bilo je potrebno da se temeljnije ispita emocionalno-egzistencijalna ili „kompenzaciona“ funkcija religije i da se prijeđe na jedno razvojno istorijsko gledanje na čovjeka uopšte. Prvi zadatak su ostvarili Kant i Fojerbah, a drugi Hegel, Marks, Engels, i engleski evolucionisti Darvin, Spenser itd. Među evolucionistima su od posebnog značaja i etnolozi E. B. Tajlor i Dž. Labok.

Osnovno pitanje kojim se bave evolucionisti u vezi sa religijom je pitanje porijekla religije. Oni su se okrenuli proučavanju primitivnih religija. Drugo osnovno pitanje je pitanje razvitka religije, etapa i stepena kroz koje je ona prolazila. Krajem XIX i početkom XX vijeka naučnici su (nasljeđujući tradiciju filozofa Fojerbaha) posvijetili posebnu pažnju funkcijama religije. Naročito ispituju kompenzacionu i socijalnointegrativnu funkciju. Proučavanje


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:17 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Emil Dirkem Samoubistvo Maja 0 3,154 28-03-2012 07:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Elementi i tipovi kulture VS1 0 1,126 18-02-2012 02:15 AM
zadnja poruka: VS1
  Emil Dirkem - Uvod u sociologiju Dzemala 0 2,335 17-04-2011 06:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dirkem, život i delo - seminarski rad Dzemala 0 1,651 17-04-2011 06:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Pojam i elementi pravnog poretka Dzemala 0 1,538 03-03-2011 03:56 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: