Elementi finansijskog sistema

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elementi finansijskog sistema
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pojam finansijskih tržišta

Finansijska tržišta se mogu posmatrati u širem i u užem smislu. U širem smislu finansijska tržišta postoje svuda gde se obavljaju finansijske transakcije. U užem smislu, mogu se definisati kao organizovana mesta na kojima se susreću ponuda i tražnja za različitim oblicima finansijskih instrumenata.
Preko finansijskih instrumenata privredni subjekti dolaze do sredstava neophodnih za finansiranje svog poslovanja. Ona olakšavaju povezivanje subjekata koji raspolažu viškovima finansijskih sredstava i subjekata kojima nedostaju finansijska sredstva, odnosno povezuju dve značajne makroekonomske kategorije, štednju i investicije.
Finansijska tržišta se mogu definisati kao ambijent gde se susreću ponuda i tražnja za određenim finansijskim instrumentima. Ovo tržište obuhvata organizovane institucije, posredničku trgovinu i neposrednu razmenu hartija od vrednosti između izdavalaca i investitora . Finansijsko tržište obavlja alokaciju akomulacije u cilju njene najefikasnije upotrebe u proizvodnji. Vlasnici viškova likvidnosti ustupaju svoja slobodna sredstva putem kredita i vlasničkih ulaganja. Ovaj proces kreira finansijske instrumente, kojima se kasnije može trgovati na finansijskim tržištima. Kreiranje finansijskih instrumenata vezuje sredstva u roku na koji je kredit odobren, odnosno u slučaju svojinskih ulaganja na neodređeno vreme. Finansijsko tržište pruža poveriocu mogućnost da u slučaju potrebe za likvidnim sredstvima pretvore finansijske instrumente u gotov novac. Ovu funkciju likvidnosti vrši sekundarno tržište, na kome se obavlja promet već izdatih finansijskih instrumenata.

Finansijska tržišta možemo definisati i kao organizovani prostor, sa svim potrebnim elementima neophodnim za njegovo funkcionisanje a to su: tačno odredjeno vreme, tržišna pravila i tome slično, na kome se organizovano susreću ponuda i tražnja raznih roba i uluga. Osim raznih roba i usluga, na tržištu se, radi podmirivanja potreba odredjenih subjekata za novcem mogu pojaviti i finansijska sredstva kao supstituti roba i usluga i to: domaća i strana novčana sredstva, hartije od vrednosti, razna potraživanja, novčani i platni nalozi i slično.
Svetsko finansijsko tržište izražava celokupnost brojnih, manjih ili većih medjunarodnih tržišta novca i novčanog kapitala, pri čemu je medjunarodno samo ono finansijsko tržište koje je dostupno svakom učesniku, nezavisno iz kog prostora potiče i kakve finansijske potrebe ima...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Pojam finansijskih tržišta 3
1.1 Vrste finansijskih tržišta 4
2 Centralna banka 5
2.1 Statut i funkcije Centralne banke 6
3 Berza 8
4 Brokeri 10
5 Finansijski instrumenti 11
5.1 Hartije od vrednosti 12
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Geneza finansijskog izveštavanja derrick 0 1,470 06-02-2014 10:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, značaj i uloga finansijskog tržišta derrick 0 2,330 31-08-2013 05:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj i karakteristike finansijskog tržišta u Srbiji derrick 0 2,158 31-08-2013 05:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga finansijskog sistema u privrednom sistemu Maja 0 1,757 02-03-2012 05:35 PM
zadnja poruka: Maja
  Elementi vjerovanja -Emil Dirkem Dzemala 0 1,891 09-08-2010 09:37 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: