Elektronsko poslovanje i menadžment

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronsko poslovanje i menadžment
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informacionih sistema.

U uslovima sve oštrije konkurencije na međunarodnom tržištu poslovni sistem mora biti u stanju da ostvari komunikaciju sa tržištem i na efikasan način odgovori njegovim zahtevima. Ovo je nemoguće ostvariti bez podrške informacionih tehnologija, koje su značajno unapredile komunikaciju između proizvođača i kupaca, poslovnih partnera, kao i izmedju funkcija unutar samog preduzeća. Tako se radja pojam elektronskog poslovanja (Milanović, Tadić, Misita, 2005).

Izraz elektronsko poslovanje je prvi put upotrebljen od strane američke kompanije IBM da bi se označilo poslovanje uz značajnu primenu savremene, elektronske tehnologije. Do tada se ovaj izraz odnosio na poslovanje u sektoru elektronike. Pod elektronskim poslovanjem (Electronic Business) podrazumevamo obavljanje poslovnih procesa uz primenu elektronske tehnologije. Elektronska tehnologija podrazumeva kombinovanu upotrebu informacionih tehnologija i telekomunikacija. Ova vrsta tehnologije omogućava slanje velikog broja informacija, na velike daljine u kratkom vremenskom periodu. To omogućava preduzeću, koje u svom poslovanju koristi elektronsku tehnologiju, da ostvari značajne uštede u troškovima poslovanja, efikasnije obavlja svoje zadatke i, samim tim, bude konkurentnije na tržištu.

Danas e-poslovanje ostvaruje ekspanzitivan rast i generiše milijarde američkih dolara. U dosadašnjem periodu e-poslovanje je doživelo posebnu ekspanziju u maloprodaji, izdavaštvu i u finansijskim uslugama. Generalno posmatrano, prednost elektronskog u odnosu na tradicionalno poslovanje su vezane za povećanje kvaliteta, agilnosti, za dodatne usluge sa jedne strane, i za sniženje prodajnih cena, smanjenje vremena izlaska na tržište, odnosno realizivanje transakcija sa druge strane. Takođe se intezivira zajednički nastup na elektronskom tržištu vezan za razvoj elektronskih partnerstva.

Internet je mreža satkana od svih kompjuterskih mreža u svetu. Povezuje desetine miliona ljudi iz više od 160 država. Pripadnici Internet zajednice pripadaju svim starosnim grupama i raznim stilovima života. Iako se lako može zamisliti kao džinovski, futuristički sistem po nečemu sličan putovanju kroz prostor i vreme, Internet je, u suštini sličan, jednom poslovnom pomoćnom alatu. Jako je teško opisati nešto tako apstraktno i fizički neopipljivo. Nijedna sfera ljudskoga života danas se ne može zamisliti bez personalnih računara, a samim tim i bez Interneta.

Iz godine u godinu konkurencija na svetskom tržištu postaje sve veća, a kompanijama je sve teže da, u takvim uslovima, opstanu. Odavno je postalo jasno da nije dovoljno biti samo prosečan, već je neophodno na tržištu nastupiti sa proizvodima i uslugama koji nude nešto novo i što može da privuče pažnju potrošača. S tim u vezi najveće kompanije sveta godišnje ulažu milijarde dolara u istraživanje i razvoj. Inoviraju se proizvodi i usluge, ali i čitavi procesi rada.

Kompanija da bi preživela u turbulentnom okruženju mora konstantno da se menja i prilagođava novim uslovima. Ukoliko kompanija želi da bude najbolja i da ostvari značajne profite, mora da deluje i proaktivno, odnosno da predviđa događaje i spremno ih dočekuje, da pravi promene i ostavi drugima da se tim promenama prilagođavaju. Naravno, ni malo nije lako postavljati uslove i pravila igre, a još je teže biti uvek korak ispred konkurencije.

Preduslov za uspešno poslovanje jedne kompanije u teškim uslovima, jeste da ona na vreme shvati u kakvom se okruženju nalazi, koje mogućnosti poseduje kako bi postigla konkurentsku prednost. Takođe treba da zna šta uslovljava njeno ponašanje, i šta ona može da učini kako bi upravljala promenama. 20-ti vek je obeležila informaciona tehnologija, pa je intelektualni kapital postao glavno oružje kompanija u borbi za opstanak i stvaranje profita. U budućnosti će preživeti samo one kompanije koje nauče da upravljaju znanjem i koje shvate da je ulaganje u obuku i razvoj kadrova od najveće važnosti. Tu se moramo složiti sa Thomas A. Stewart-om da:

“Informacija i znanje su termonuklearna konkurentska oružja našeg vremena.” (
Pojedinci su bombardovani znanjem. Brzina ovog bombardovanja se svakog dana povećava. Osrednji poslovni menadžer nije u stanju da prati inteziviranje znanja u svetu, jer se društvo veoma brzo usavršava svakodnevnim napretkom tehnologije.

Sledeća lista, za nas, uglavnom, novih pojmova govori o narastajućem značaju prednosti znanja u organizacijama: intelektualni kapital, kapital znanja, organizacije znanja, organizaciona učenja, informacioni vek, era znanja, informacione prednosti, neopipljive prednosti, neopiljivi menadžment, visoke vrednosti i ljudski resursi. Ovi termini opisuju nove pojmove-forme ekonomske

Sadržaj: 2
1. Elektronsko poslovanje - savremeni oblici poslovanja 6
1.1.Ekonomske sile 7
1.2.Uticaj potrošača 7
1.3.Promene u tehnologiji 8
1.4.Vrste elektronskog poslovanja 8
2. Elektronsko poslovanje i menadžment 9
2.1 Definisanje elektronskog poslovanja 10
2.2 Vidovi interakcija 10
2.3 EDI 11
3. Elektronska trgovina (e-commerce) 12
3.1 Razvoj elektronske trgovine 12
3.2 Definisanje elektronske trgovine 13
3.3 Načini plaćanja pri on-line trgovini 13
3.4 Sigurnost 14
3.5 Dostava robe 15
4. Internet marketing 16
4.1 Definisanje Internet marketinga 16
4.2 Prednosti i koristi Internet marketinga 17
4.3 Načini sprovođenja on-line marketinga 18
4.3.1 (Re)dizajniranje i promocija web sajta 18
4.3.2 On-line oglašavanje 19
4.3.3 Marketing u forumima, newsgroups, bulletin boards i web udruženjima 19
4.3.4 E-mail marketing 20
5. Mobilna trgovina (m-commerce) 20
5.1 Definisanje mobilne trgovine 20
5.2 WAP 21
5.3 Perspektive mobilne trgovine u Srbiji 21
6. Zaključak 22
Literatura 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektronsko bankarstvo 4 derrick 0 1,961 30-08-2013 08:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Elektronsko tržište derrick 0 2,903 30-08-2013 08:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Elektronsko poslovanje u kompaniji telekom Dzemala 0 2,484 10-08-2011 06:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronsko poslovanje na primeru nis benzinske pumpe Dzemala 0 2,828 10-08-2011 06:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski Iz Mis-a - Elektronsko Poslovanje Dzemala 0 3,144 16-04-2011 06:32 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: