Elektronsko bankarstvo -12

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronsko bankarstvo -12
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Elektronsko poslovanje ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

Elektronsko bankarstvo predstavlja elektronske sisteme za transfer novca, zapisa i dokumenata bez papira baziranog na integraciji računarske i komunikacione tehnologije. U polazištu elektronskog bankarstva je EFT (Electronic Funds Transfer) odnosno transfer sredstava iz dela finansijskih aktiva u okviru jednog ili više transaktora, elektronskim putem. Taj prenos novca i zapisa bez papira obavlja se uz korišćenje odgovarajućih programskih paketa i aplikacija...

Ovo je potpuno razumljivo kada se imaju u vidu mogućnosti savremene IT i računarskih mreža koje su u ovoj oblasti omogućile medjusobno povezivanje banaka kao i povezivanje banaka sa njihovim brojnim klijentima (pojedincima), kompanijama, drugim finansijskim institucijama (berze i dr.), centralnom bankom itd. Uz mnogo veću brzinu obavljanja svih transakcija ovakve mreže dovele su i do smanjenja troškova procesiranja jedinične transakcije (u odnosu na klasično obavljenu uslugu), što rezultira novim kvalitetom i profitabilnošću banaka uključenih u sistem. Elektronski transfer sredstava (EFT) obuhvatio je danas praktično sve transakcije u bankarstvu na veliko i malo počevši od kompletnog platnog prometa pa do štednih depozita.

Mrežni sistemi koji povezuju bankarske i finansijske institucije, berze i sl. stalno se razvijaju i usavršavaju. Najpoznatiji mrežni računarski sistemi interbankarskih plaćanja su:

1) ACH (Automated Clearing House) razvijen već sredinom 70-¬tih godina od strane komercijalnih banaka u SAD-u sa ciljem povezivanja svih plaćanja po nalozima komintenata. U startu ideja je bila zameniti gotovinsko plaćanje - bezgotovinskim preko ACH, tj. automatske klirinške kuce, koja informacije sa čekova prenosi u digitalni oblik i računarskim transferom prenosi do odredišta. Osim ovakvih naloga komintenata putem ACH obavljaju se i transferi po zahtevu velikih kompanija, plaćanja iz državnog budžeta itd. Može se reći da se ACH koristi i u bankarstvu na veliko i malo.

2)CHIPS (Clearing House Interbank Payment System) je pokusaj stvaranja "unapredjenog ACH" sa specifičnom orjentacijom na bankarstvo na veliko. Razvijen je od strane privatnih SAD banaka udruženih u tzv. New York Clearing House Association. Cilj mu je bio elektronski povezati pomenute udružene banke sa drugim korespodentnim bankama u SAD i svetu. Poseduje specifičan i kvalitetan mrežni softver za automatske kompenzacije (bruto) dugovanja i potraživanja i multilateralne kompenzacije.

3) SICS (Swiss Interbank Clearing System) je obezbedio mrežnu računarsku povezanost švajcarskih banaka sa centralnom bankom i osim transakcija platnog prometa služi i za interbankarska poravnanja. Razvijan je od kraja 80-tih godina uporedo sa sličnim sistemima u drugim zemljama (npr. švedski RIX sistem itd.). Razvojem Interneta SCIS se povezao sa SWIFT-om i drugim sistemima. Korišćenjem Web tehnologije ovaj sistem svojim komitnentima obezbedjuje pristup brojnim svetskim bazama iz ove oblasti i informacije o transakcijama na deviznom i novčanim tržištima i slično.

4) FEDWlRE (The Federal Reserve Communication System) je sigurno jedan od najstarijih, ali i najpouzdanijih mrežnih sistema za interbankarska plaćanja u svetu. Razvijan je u SAD krajem 70-tih godina sa ciljem povezivanja svih komercijalnih banaka koje imaju svoje račune kod federalnih rezervnih banaka. Sistem je prvenstveno namenjen bankarstvu na veliko a prosečna vrednost dnevno obradjenih transakcija na čitavoj mreži procenjena je na preko 1.000 milijardi USA$. Fedwire funkcioniše u "real-time" (OS - realno vreme) bez obzira da li se radi o nekom transferu državnih obveznica ili transakcije neke kompanije. Sistem ima kvalitetan softver za proveru, zaštitu i kontrolu procesirane transakcije (securities software).

5) TARGET (TransEuropean Automated Real Time Gross Settlment Express Transfer System) je jedan od najvećih platnih sistema u svetu. Predstavalja sistem Evropske unije uveden 1999. godine kojim upravlja Evropska centralna banka.
To je u stvari elektronska platforma za procesiranje plaćanja koji se sastoji od 15 nacionalnih RTGS sistema zemalja članica EU (u Nemackoj ELS, u Francuskoj TBF itd.) kao i platnog sistema Evropske centralne banke (EPM). TARGET sistem je po ceo poslovanje sa nekih 5.000 učesnika, a gotovo sve komercijalne banke na prostoru EU su članice sistema (Ćirovic M).
TARGET je za kratko vreme postao jedan od najvećih platnih sistema u svetu...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektronsko bankarstvo 7 Dzemala 0 1,825 07-08-2011 10:02 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Elektronsko poslovanje turističkih kompanija erik_bananamen 0 1,858 14-05-2011 01:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Komercijalno bankarstvo u FBIH Dzemala 0 2,314 30-01-2011 01:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronsko bankarstvo 5 Dzemala 0 2,486 29-01-2011 12:42 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Sigurnosni aspekti zastite elektonskog poslovanja - elektronsko poslovanje Dzemala 0 4,588 30-05-2010 11:52 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: