Elektronski potpis - Seminarski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronski potpis - Seminarski rad
Maturski ,Seminarski ,Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

Elektronsko poslovanje se pojavilo još početkom 80-ih godina prošlog veka ali je ubrzani razvoj doživelo u poslednjih pet godina. Masovni razvoj i primena Interneta uticali su na motivaciju sve većeg broja korisnika da, u potrazi za ekonomičnijim i efikasnijim radom, koriste i mogućnosti koje pruža elektronsko poslovanje.

Šta je elektronsko poslovanje?

Elektronsko poslovanje (e-poslovanje) je razmena standardizovanih elektronskih poruka između fizičkih i pravnih lica u pregovaranju, ugovaranju, kupovini, prodaji, plaćanju, komuniciranju sa upravom i sudovima i u svim drugim poslovnim transakcijama, a za koje je zakonom dozvoljena njegova primena.

Za razvoj e-poslovanja potrebni su neki osnovni preduslovi, kao što su: primena Interneta za postavljanje veb sajtova sa katalozima ponuda, cenovnicima i aplikacijama za komuniciranje sa klijentima, poznavanje alata za razvoj aplikacija za e-poslovanje, razvijena telekomunikaciona infrastruktura, usvajanje propisa za e-poslovanje i motivacija menadžera.

Koordinacija aktivnosti i usmeravanje rada na razvoju uslova za elektronsko poslovanje mogu se podsticati i donošenjem i sprovođenjem posebnog programa aktivnosti na razvoju e-poslovanja.

Trendovi u svetu i kod nas

E-poslovanje je novi model poslovanja koji se zasniva na: efikasnijoj i modernijoj organizaciji rada prilagođenoj primeni savremenih ICT, korišćenju Interneta u obavljanju većine poslovnih transakcija, organizaciji i primeni savremenog informacionog sistema, upotrebi standardizovanih dokumenata, primeni elektronskog potpisa, digitalizaciji poslova i korišćenju kriptografskih mehanizama zaštite.
Postoji više klasa servisa e-poslovanja, kao što su B2B (preduzeće-preduzeće), B2C (preduzeće-korisnik), G2C(uprava-korisnik), G2B(uprava-preduzeće), G2G(uprava-uprava), G2E(uprava-zaposleni) i drugi.

E-poslovanje se, za sada, najviše manifestuje u e-trgovini. Agencija e-Marketer je iznela da je svetski promet u e-trgovini za 2001.godinu bio 443,89 milijardi US $ a da će 2004. biti 2,7 triliona US $. U zemljama EU tokom 2002.godine 35% firmi je koristilo e-poslovanje, a 27% građana je nešto kupilo preko e-trgovine. Javlja se efekat lavine i e-poslovanje postaje norma života u savremenom društvu.

Skoro sve razvijene zemlje su usvojile propise o e-poslovanju i elektronskom potpisu, pristupile obrazovanju sertifikacionih tela i organa za akreditaciju sertifikacionih tela, počele sa izdavanjem građanima “inteligentnih kartica” za bezbedno uključivanje u e-upravu i sl. Evropska unija je usvojila Program eEurope u kome su planirane aktivnosti koje treba da omoguće da Evropa 2010.godine postane ekonomski potpuno konkurentno i na znanju zasnovano društvo. Evropska komisija je 29.maja 2002. usvojila Operativni plan eEurope za period do 2005.godine u kome su ciljevi:

• razvoj savremenih javnih servisa u oblasti e-uprave, e-zdravlja i e-učenja
• dinamično i podsticajno okruženje za e-poslovanje
• sigurna informaciona infrastruktura
• konkurentne cene i olakšan pristup do mreža...


SADRŽAJ

1 Uvod 3
1.1 Šta je elektronsko poslovanje? 3
1.2 Trendovi u svetu i kod nas 3
2 Elektronski potpis 4
2.1 Realizacija elektronskog potpisa 5
2.2 Domaća iskustva 7
2.3 Tehnologija elektronskog potpisa 7
3 Zaključak 8
4 Literatura 8PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:40 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Elektronski potpis - Seminarski rad - Dzemala - 29-05-2010 11:40 AM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Efekti oporezivanja - seminarski rad Dzemala 0 2,119 07-08-2011 09:57 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Teorija i praksa realizacije estetskog poslovanja erik_bananamen 0 1,941 14-05-2011 01:44 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Osnovni makro-ekonomski računi erik_bananamen 0 1,291 14-05-2011 01:38 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Evropsko poslovanje u oblasti rodne diskriminacije erik_bananamen 0 1,739 14-05-2011 01:29 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Elektronsko poslovanje turističkih kompanija erik_bananamen 0 1,884 14-05-2011 01:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: