Elektronska trgovina, trend i izazovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Elektronska trgovina, trend i izazovi
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz elektronske trgovine.

Novi izvor moći nije novac u vlasništvu nekolicine nego informacija u vlasništvu mnogih. Ekonomika informacija se fundamentalno razlikuje od ekonomike „stvari“. Kada se proda fizički proizvod on se više ne poseduje. Dok se nakon prodaje informacije zadržava vlasništvo i one se mogu i dalje prodavati.

Dok se stvari vremenom troše ili habaju , informacije mogu da zastare ali mogu upotrebom da postanu i vrednije.Evidentno je da opipljivi proizvodi postoje u vremenu i prostoru pa se mogu pronaći, brojati ili držati na zalihama dok se informacije mogu naći „bilo gde i u bilo koje vreme“.

Nova pravila igre zhtevaju brzinu, fleksibilnost i inovativnost,informisanost. Tradicionalna preduzeća moraju da promene svoje poslovne operacije da bi ostala konkurentna u novim uslovima u kojima Internet kao interaktivni masovni medij implicira nov načina razmišljanja i novu kulturu.

Treba naglasiti da promene koje doživljavaju preduzeća svih veličina u uslovima Internet tehnologije se po važnosti mogu porediti sa promenama koje su se dešavale u vreme industrijske revolucije.

Sa ekonomskog aspekta je značajno da je Internet najbrže rastući prodajni i marketinški kanal u istoriji i najefikasnije komunikaciono sredstvo na svetu.

Internet tehnologija obezbeđuje univerzalnu platformu za prodaju i kupovinu proizvoda i za vođenje važnih poslovnih procesa unutar kompanije. Ova tehnologija je podstakla razvoj novih načina organizovanja i upravljanja koje su transformisale poslovanje i upotrebu informacionih tehnologija u svakodenevnom životu .

Evidentno je povećanje traženja za uslugama kao i ekspanzija elektronske trgovine preko Interneta, koja predstavlja afirmacije novog trgovinskog obrasca i ima tendenciju stalnog porasta.


E-trgovina


Biti na Internetu i imati vlastitu Web prezentaciju zaista više nije stvar prestiža, ali sama stranica sa osnovnim informacijama neće mnogo poboljšati poslovanje.

Međutim trgovina putem Interneta smatra se najprofitabilnijim oblikom trgovine, kako zbog jednostavnosti tako zbog niskih troškova.

Kupovina je vremenski neograničena stalna je dostupnost klijentima, ne plaća se zakup poslovnog prostora i sl.

E-trgovina se može posmatrati sa šireg i užeg stanovišta.
Pod pojmom elektronske trgovine (e-commerce) u širem smislu se podrazumeva korišćenje jedne ili više telekomunikacionih tehnologija u cilju ostvarivanja kontakta ili direktne trgovine s partnerima – kupcima i dobavljačima, odnosno pribavljanje informacija o tržištima, konkurenciji i poslovnim prilikama.
A uža definicija obuhvata kupovinu i prodaju robe, usluga i informacija putem mreže. To znači da a je e-trgovina pojavljujući koncept koji opisuje procese kupovine i prodaje, odnosno razmenu proizvoda, usluga i informacija putem kompjuterskih mreža uključujući i Internet .
Ona podrazumeva sve korake koji postoje u klasičnoj trgovini, kao što je online marketing, porudžbine, plaćanja i podrška u isporuci. Elektronska trgovina uključuje elektronsko pružanje usluga, kao i postprodajnu uslugu ili on-line savet. Konačno ona znači i podršku saradnji među kompanijama.
Značenje izraza e-trgovina se menjalo tokom vremena. Prvobitno, označavao je olakšavanje poslovnih transakcija elektronski, korišćenjem tehnologije kao što je Elektronska Razmena Podataka (EDI, koji se pojavio krajem 70-tih godina), u cilju slanja poslovnih dokumenata kao narudžbenica i faktura elektronski. Kasnije, uključene su i aktivnosti zajednički nazvane “Mrežna trgovina”, kupovina i prodaja robe i usluga putem Mreže (World Wide Web) preko sigurnih servera (kao HTTPS, specijalni serverski protokol koji kriptuje poverljive podatke radi zaštite potrošača) putem elektronskih servisa plaćanja, kao što su kreditne kartice.
Kada je Mreža postala mnogo poznatija među širom publikom 1994, mnogi eksperti su predviđali da će e-trgovina ubrzo postati vodeći ekonomski sektor.
Međutim, trebalo je nekoliko godina da sigurnosni protokoli (kao HTTPS) postanu dovoljno razvijeni široko rasprostranjan Pa ipak e-trgovina ima neograničeni potencijal kako za razvijene tako i nerazvijene zemlje, nudeći velike koristi u veoma neregulisanom okruženju.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  B2C elektronska trgovina i lanci snabdevanja Dzemala 0 4,416 11-02-2011 04:55 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronska trgovina 2 VS1 0 4,147 02-06-2010 12:58 PM
zadnja poruka: VS1
  Elektronska trgovina VS1 0 2,646 02-06-2010 12:57 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: