Elektronički sklopovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Elektronički sklopovi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

ELEKTRONIČNE KOMPONENTE

Sve komponente možemo podeliti u dve grupe sa obzirom na njihovo delovanje prema ulaznom signalu:
pasivne komponente su one komponente koje u svojoj prelaznoj funkciji nemaju pojačanje, odnosno koje smanjuju ulazni signal za određenu vrijednost u odnosu na izlazni signal.
aktivne komponente u svojoj prelaznoj funkciji imaju pojačanje. Pojačanje se odnosi na pojačanje snage, struje, napona itd.
Možemo dakle zaključiti da pasivne komponente slabe ulazni signal i to slabljenje se naziva atenuacija, a aktivne donose određeno pojačenje ulaznog signala.

PASIVNE KOMPONENTE

Otpornik- R// - je vrlo značajna pasivna komponenta koja se proizvodi u više različitih izvedbi. Osnovni podaci koji se daju za pojedine otpornike su njegova otpornost i snaga koja se može razviti na tom otporu. Otpornici se označavaju prstenovima u boji koji su postavljeni oko tela otpornika. Označavanje može biti izvedeno sa četiri ili pet prstenova u boji.
Kondenzator C/F/
Uz ovu osnovnu podelu kondenzatora (obični i elektrolitski), kondenzatori se dele i prema vrsti izolacionog materijala od kojeg su napravljeni; na primer: keramički, zračni, tantal, papirni itd. Označavanje običnih kondezatora je brojčano označavanje vrednosti kapaciteta i probojnog napona. Označavanje elektrolitskog dopunjeno je još sa označavanjem polariteta u odnosu na obični.
Zavojnica – L /H/ - kao elektronička komponenta ima takođe veliku primenu (primo-predajni uređaji i sklopovi), a izvedbe se u uglavnom odnose na zavojnice bez jezgre i zavojnice sa jezgrom. Vodič od koga se namotava zavojnica uglavnom je napravljen od bakra /Cu/, a jezgro je izvedena od železnih limova (transformator) i različitih drugih feritnih oblika (presovane čestice feritnih materijala).
Simboli otpornika, kondenzatora i zavojnice prikazani su na slici 1.

Sadržaj:
PASIVNE KOMPONENTE 3
Otpornik- R// - 4
Kondenzator C/F/ 4
Zavojnica – 4
AKTIVNE KOMPONENTE 5
N – tip poluprovodnika 5
P – tip poluprovodnika 6
PN – spoj 7
PN – spoj pod delovanjem napona 8
Nepropusna polarizacija 8
Propusna polarizacija 9
ISPRAVLJAČKA DIODA 10
poluvalno ispravljanje 10
punovalno ispravljanje 11
Zener dioda 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:48 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: