Eksternalija ili eksterni odnosno vanjski učinak-Seminarski rad

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Eksternalija ili eksterni odnosno vanjski učinak-Seminarski rad
Maturski ,Seminarski ,Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

Šta su eksternalije?


Eksternalija ili eksterni odnosno vanjski učinak je učinak koji je posljedica djelovanja jedne jedinke direktno na dobrobit druge jedinke, pri čemu se to djelovanje ne ostvaruje putem tržišnih cijena. Eksternalije nepovoljno djeluju na ekonomsku efikasnost. Uzrokuju ih greške ili nemogućnosti da se uspostave vlasnička prava.

Eksternalije nastaju kada neki učesnici djeluju na tržištu u cilju ostvarenja maksimalne vlastite koristi, a te aktivnosti se odražavaju na druga lica koja ne učestvuju u datoj tržišnoj aktivnosti i utiču na njih.

Lica koja ne učestvuju u datoj tržišnoj aktivnosti možemo nazvati posmatrači na tržištu.

Ekternalije mogu stvarati potrošači i proizvođači. Po svojoj su prirodi recipročni, mogu biti pozitivne ili negativne. Posebnom vrstom eksternalije mogu se smatrati javna dobra.

Za mnoge ekonomiste, problem eksternalija obično se odnosi na rezultate tržišnih aktivnosti. Ekonomisti posmatraju dobrovoljnu razmjenu kao korist za oba učesnika u razmjeni. S druge strane, potrošnja npr. visokotarifnih proizvoda ili njihova proizvodnja mogu da imaju eksterne efekte kao što je prikazano na dijagramu. Nepogodnosti eksternih troškova doživljava se nesvjesno/nenamjerno, dok se prednosti i dobrobit ekternalija uživaju besplatno. Lijeva strana dijagrama prikazuje potrošačke eksternalije a desna strana prikazuje proizvodne eksternalije.
Sa stanovišta društvenog planiranja, ovo rezultuje ishodom koji nije društveno optimalan. Iz perspektive nekoga ko je pogođen eksternalijama, to predstavlja negativan faktor u njihovim životima (neugodan miris ili zagađenje).
Eksterna korist s druge strane povećava raspoloživost izbora za one koji uživaju tu korist bez ikakvog troška. To bi za njih predstavljalo neku vrstu “besplatnog ručka”.

Vrste eksternalija

Primjeri različitih tipova eksternalija uključuju:
• Zgađenje neke firme u toku proizvodnje koje može naškoditi drugima. Ovo je primjer negativne eksternalije, eksternog troška ili eksterne dizekonomije.
• U firmi koja pokušava da smanji troškove, odjel za prijem I razmjenu pošiljki traži od svakog zaposlenog da uzme svoju poštu Iz sjedišta za prijem pošte. Odjel za prijem I razmjenu pošte smanjuje svoje troškove ali čitava firma radi neefikasno. Dodatno vrijeme koje zaposleni troše na preuzimanje svoje pošte je eksterni trošak za sjedište za prijem pošte.
• Ako pojedinac koji sadi neki vrt ispred svoje koću može da donese dobit svim ostalim osobama koje žive u neposrednoj blizini. Ovo je primjer pozitvne eksternalije, eksterne dobiti ili eksterne ekonomije.
• Pojedinac koji kupuje slikovni telefon može da poveća korisnost tavih telefona ljudima koji žele da ga/je nazovu. To može dovesti do opšteg prihvatanja ovakvih telefona. Ovo je primjer mrežne eksternalije...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:38 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Poruke u ovoj temi
Eksternalija ili eksterni odnosno vanjski učinak-Seminarski rad - Dzemala - 29-05-2010 11:38 AM

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Efekti oporezivanja - seminarski rad Dzemala 0 2,119 07-08-2011 09:57 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Teorija i praksa realizacije estetskog poslovanja erik_bananamen 0 1,941 14-05-2011 01:44 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Osnovni makro-ekonomski računi erik_bananamen 0 1,291 14-05-2011 01:38 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Evropsko poslovanje u oblasti rodne diskriminacije erik_bananamen 0 1,739 14-05-2011 01:29 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Elektronsko poslovanje turističkih kompanija erik_bananamen 0 1,885 14-05-2011 01:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: