Ekoturizam

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekoturizam
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Reč ekologija je stranog, grčkog porekla (oikos – kuća; logos – nauka). Njeno izvorno značenje je da je to nauka o odnosima životinja i biljaka prema svojoj mrtvoj i živoj okolini, kao i jednih prema drugima. U ekologiju spada, na primer, ishranjivanje, stanovanje, mesto stanovanja, rasprostranjenost , porodični i društveni život,negovanje mladunaca, oplođavanje biljaka, simbiotični odnosi itd. Iz prethodnog tumačenja je uočljivo da reč ekologija ima veoma širok spektar značenja. Međutim, danas se sve više koristi sa značenjem zaštite životne i radne sredine, gde borave ljudi zbog raznih delatnosti. Istovremeno, znači i očuvanu i nezagađenu sredinu koja u današim uslovima i vremenima dobija sve više na značaju.

U svetu danas , prosto, vlada pomama za svim onim što ima i sadrži reč “eko”. To se odnosi na hranu, piće, okolinu... Ni turizam nije izuzetak. Aktuelne su i atraktivne destinacije za putovanja u one predele na Zemlji koji još nisu zagađeni industrijom i njenim štetnim nuzproduktima. To označava i napore celog sveta na očuvanju životne i radne sredine. Vreme koje dolazi neminovno će morati da reši ovaj gorući i rastući problem. Čovečanstvo, moderan svet ne bi smeo da dozvoli da ovaj, danas, akutni problem sa ekologijom postane hroničan. Ako nije već kasno, sigurno je da je upravo sada poslednji trenutak da se planeta zaštiti od svih štetnih i razornih uticaja. To je jedino istinsko i suštinsko pitanje šta će naslediti dolazeće generacije.

EKOTURIZAM

Ekoturizam je rastuća tržišna niša u okviru šire industrije putovanja, sa mogućnošću da bude važno sredstvo održivog razvoja. Sa prodajom merenom milijardama dolara godišnje, ekoturizam je zaista industrija koja teži da iskoristi prednost tržišnih kretanja. Istovremeno, u njemu se često posluje prilično različito od drugih segmenata turističke privrede, jer je ekoturizam definisan kroz svoje rezultate u održivom razvoju: zaštitu oblasti prirode, obrazovanje posetilaca o održivosti i stvaranje koristi za lokalno stanovništvo.

Ekoturizam je mala, ali brzo rastuća industrija koja deluje u okviru tržišne niše kojom upravljaju tržišne sile i propisi. Ekoturizam se prvenstveno propagira na tržištu kao turizam zasnovan na prirodi. Sa funkcionalne tačke gledišta, ekoturizam je na tržištu uglavnom individualan ili je turizam malog obima (turističke grupe do 25 osoba i hoteli sa manje od 100 ležaja) u okviru kojeg posluju mala ili srednja preduzeća u oblastima prirode. On predstavlja tržišni segment koji se usredsređuje na vođenje i smeštaj malih grupa u oblastima prirode uz obrazovni pristup, koristeći materijale sa uputstvima i specijalizovane lokalne vodiče. Kao i svi oblici održivog turizma, ekoturizam je dinamična oblast, sa novim tehnikama i pristupima koji se razvijaju svake godine.

Mnogo različitih učesnika mora biti uključeno u njegovo sprovođenje – uključujući preduzetnike, vladu, nevladine organizacije i lokalne zajednice. Odgovorni preduzetnici moraju biti podstaknuti da pravilno upravljaju turistima uz pomoć smernica, certifikacija i propisa. I lokalne zajednice moraju biti spremne da na pravilan način finansiraju


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:22 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: