Ekosistem listopadnih šuma

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Ekosistem listopadnih šuma
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz ekologije.a

Šuma je složena biljna zajednica ili biogeocenoza (ekosistem) šumskog drveća koje utiče jedno na drugo, kao i na sredinu u kojoj se nalaze. Osnovni delovi šume kao ekosistema su zemljište, vazduh, šumska životna zajednica i geološka podloga.
Šume su najsloženiji kopneni ekosistemi. U njima pored drveća živi mnogo drugih vrsta biljaka, životinja, gljiva i mikroorganizama. Složenost šuma se ogleda u njihovoj izraženoj spratovnosti i raznovrsnoj međusobnoj povezanosti svih članova životne zajednice.
Različiti organizmi naseljavaju različite dijelove šume. Tako u krošnjama visokog drveća žive vrste koje se rijetko, gotovo nikada, ne spuštaju u niže dijelove šume — arborealni organizmi. Ovaj dio šume naziva se sprat visokog drveća. U nižim dijelovima šumskih ekosistema mnogi žbunovi izgrađuju gust sklop koji se naziva sprat žbunova, ispod kojeg se razvija sprat zeljastih biljaka. Uz samu površinu tla živi grupa organizama koji čine prizemni sprat. U samom zemljištu živi mnogo različitih organizama, koji izgrađuju podzemne spratove.
Šume su vijekovima bile mjesto odakle se čovjek snabdijevao drvetom za ogrev, gradnju i šumskim plodovima za ishranu. Neplanskim siječenjem šume čovjek ugrožava prirodu.
Šumski ekosistemi su veoma raznovrsni. Međutim, bez obzira na ovako veliku raznovrsnost, sve šume se mogu grupisati u četiri osnovna tipa:
• Lišćarske zimzelene
• Lišćarske listopadne
• Četinarske zimzelene
• Četinarske listopadne


Staništa gdje je dominantna vegetacija ili je do skora bila, drveće, tipično sa pojedinačnim stablima, i sa pokrovnošću krošnji većom od 10 %: Uključuje gornju šumsku granicu, niske šume i šikare, nedavno potpuno posječene površine sa prethodno postojećim pokrivačem tla, koji se još nije ponovno obnovio. Šume su definisane kao: prirodna staništa sa površinom većom od 0,5 ha, pokrovnošću krošnji većom od 10 % i visinom drveća većom od 5 m, sa manje ili više prizemne flore (koja nije pod jakim uticajem čovjeka kroz održavanje i oštećenja). Plantaže veće od 0,5 ha, pokrovnošću krošnji većom od 10 % i visinom drveća većom od 5m, su takodje uključena u šumska staništa.
Šume su velika prostranstva prekrivena drvećem i ostalim biljem, a danas zauzimaju gotovo 30 posto kopna, dok su, prije nego što su se počele krčiti za farme i gradove, zauzimale čak 60 posto kopna.
Postoji podjela šuma i prema toplotnim pojasevima:
• Šume sjevera
• Šume umjerenog pojasa
• Tropske i ekvatorijalne šume.
Zimzelene rastu na sjeveru Amerike, Evrope i Azije, a u njima najčešće rastu smreka, jela i bor. Listopadne šume rastu u umjerenom pojasu, gdje su ljeta topla, zime blaže, a ima dosta kiše. Tropske šume rastu u vrućim i jako vlažnim predjelima. Najčešće su to tikovina, polisandar, ebanovina, mahangonij, koji su takođe zimzeleni. Šume trebamo jer one obnavljaju atmosferu pretvarajući ugljen dioksid u kiseonik. Takođe, više od 2 milijarde ljudi koristi drvo za grijanje. Zimzeleno kao meko drvo najčešće se koristi za izradu papira, a listopadno kao tvrdo drvo za izradu namještaja. Iz drveća se proizvode i lijekovi, kaučuk, guma itd.
Dvadeset pet posto šuma je zimzeleno, 21 posto je listopadno, a čak 54 posto su tropske šume. U nekim kišnim šumama na 100 metara kvadratnih raste više od 150 različitih vrsta drveća. U SAD-u je ostalo tek 5 posto nekadašnjih šuma.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02-06-2010 12:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Zaštita i održivo korišćenje šuma Dzemala 0 3,147 30-07-2011 11:39 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Zastita i odrzivo koriscenje suma Dzemala 0 3,435 21-08-2010 01:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekosistem listopadnih suma Dzemala 0 4,643 21-08-2010 12:34 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: