Ekonomski sistem i njegova struktura

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomski sistem i njegova struktura
Maturski ,Seminarski ,Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije i Ekonomike.

Marksisticko tumacenje teorijske ekonomije zasniva se na istorijskom pristupu. To proistice otuda sto se njen predmet proucavanja stalno menja. Isto tako, marksisti su uveli istorijski karakter institucija koje predstavljaju oblik organizovanja privrednih subjekata unutar kojih se na jedan utvrdjen nacin u okvru datih svojinskih odnosa odvijaju ekonomske aktivnosti.
Cinjenica je da se uslovi materijalne proizvodnje i razmene razlikuju za razne zemlje i pojedine epohe. Naime, tek na odredjenom stepenu razvitka ljudskog drustva pocela su se proizvoditi odgovarajuca materijalna dobra.
Primera radi, u proslom veku nije postojala proizvodnja radio aparata, televizijskih prijemnika, tranzistora, aviona, vasionskih brodova, racunara, plasticnih masa, penicilina itd.
Gotovo svake godine prestaje se sa proizvodnjom nekih proizvoda, koji su iz raznih razloga zamenjeni drugim, boljim, kvalitetnijim, a otpocinje se sa proizvodnjom ne samo drugog dizajna i oblika, nego i potpuno dotle nepoznatih proizvoda.
Istorijski karakter teorijske ekonomije se ogleda u tome sto se neprekidno menja i usavrsava nacin proizvodnje ljudskog drustva. Zbog toga se ekonomska nauka od strane marksista deli na tri dela: ekonomiju pretkapitalistickih drustvenih formacija, ekonomiju kapitalizma i ekonomiju socijalizma.
Nasuprot marksistickoj ekonomiji, neoklasicna ekonomija je u potpunosti ignorisala istorijski karakter institucija, tvrdeci da se ekonomska aktivnost (proizvodnja, raspodela, razmena i potrosnja) sastoji u optimalnom izboru koje pojedinacni privredni subjekti vrse na osnovu datih institucija (privatne svojine).
Danas se mnogi privredni sistemi nalaze u nastajanju i u tranziciji. Talas tranzicije, uglavnom je zahvatio socijalisticke privrede. Otuda se predmet proucavanja teorijske ekonomije kao nauke pomera ka kompromisu koji ne moze da zaobidje ni marksisticko tumacenje, a ni neoklasican stav, po pitanju ekonomske aktivnosti privrednih subjekata.Drugim recima, predmet proucavanja ekonomske nauke pomera se ka kompromisu koji ukljucuje ekonomski izbor i uticaj institucija svojine na ponasanje privrednih subjekata.
Medju opste elemente ekonomskog sistema spadaju:
• resursi,
• privredni subjekti,
• aktivnosti i
• institucije...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:36 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nacionalni dohodak i njegova raspodjela - hr derrick 0 2,020 05-02-2014 11:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Privatizacija i ekonomski razvoj derrick 0 1,475 05-02-2014 12:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Rad kao ekonomski resurs u Srbiji (2008-2012) derrick 0 1,498 05-02-2014 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Carinski sistem 2 derrick 0 1,069 29-08-2013 02:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Aktuelni međusobni ekonomski odnosi od početka 21.vijeka do 2012.godine. Maja 0 2,263 27-07-2012 04:34 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: