Ekonomski rast i siromaštvo - hr

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Ekonomski rast i siromaštvo - hr
UVOD

Globalizacija je univerzalan proces ili set procesa koji generiraju međupovezanost i međuzavisnost između država i društava povezujući ih u jedan moderan svetski sistem . Ona uključuje i podrazumeva čitav spektar ekonomske, ekološke i društvene međuzavisnosti kroz takozvane "cross-border" transakcije. Ovi procesi su omogućeni i olakšani novim sistemima komunikacije i transporta, širenjem novih tehnologija kao što su sateliti, komjuterska mreža.. Istovremeno, očigledan je porast uloge ne-državnih aktera, multinacionalnih korporacija, religijskih grupa, nevladinih organizacija i terorističkih grupa u odnosu na tradicionalnu i dominantnu ulogu nacionalnih država.

Globalizacija o kojoj se danas toliko govori i piše sve više se može postaviti kao model razvoja koji ne predstavlja izbor, već je to suvremena stvarnost međunarodnih odnosa. Ne ulazeći u različite analize pojma, sadržaja i glavnih aktera globalizacije, možda je na ovom mjestu najbolje citirati lapidarnu definiciju zamjenika američkog državnog sekretara, S. Talbota, koji kaže kako: “ono što se događa tamo ima značenje ovdje”. Šef Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Renato Ruggiero postavio je, pak, formulu koja bi trebala povezati gospodarske i političke aspekte globalizacije, te je u njegovom viđenju: globalizacija = rast, razvoj i mirni, na suradnji utemeljeni, međunarodni odnosi. U svakom slučaju, ideologija globalizacije ideologija je bogatih i visokorazvijenih zemalja, prije svega Sjedinjenih Američkih Država. Iako se u suvremenom procesu globalizacije može govoriti o strukturi globalnog sustava, koji ima oblike policentričnosti, ipak je posebno značajna uloga vodeće globalne sile – SAD-a.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Ekonomski rast, siromaštvo i globalizacija kao neraskidivi spoj 2
1.2 Ekonomski rast i siromaštvo 8
1.2.1 Siromaštvo u svijetu 9
1.2.2 Siromaštvo u Hrvatskoj 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:18 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nacionalni dohodak i njegova raspodjela - hr derrick 0 2,829 05-02-2014 11:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Privatizacija i ekonomski razvoj derrick 0 2,219 05-02-2014 12:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Rad kao ekonomski resurs u Srbiji (2008-2012) derrick 0 2,319 05-02-2014 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Efekti i posljedice djelovanja inflacije na privredni rast derrick 0 1,947 29-08-2013 02:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnivanje trgovačkog društva - hr derrick 0 2,743 29-08-2013 02:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: