Ekonomski i socijalni modeli u Evropi i važnost reforme

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Ekonomski i socijalni modeli u Evropi i važnost reforme
UVOD

Evropska unija je tokom gotovo pola veka postojanja2 gotovo permanentno širila svoje nadležnosti na račun kompetencija država članica u ekonomskoj oblasti, jer je jedinstveno unutrašnje tržište osnovno jezgro Evropske unije. Određene kompetencije Unija je širila i u političkoj sferi, mada sporije i u manjem obimu, dok je područje socijalne politike praktično u potpunosti ostalo u nadležnosti država članica.

Na nivou EU postoji regulacija samo iz domena radnih odnosa, i to ograničena (zaštita na radnom mestu, zabrana diskriminacije i slično), dok je socijalna zaštita u potpunosti ostala područje na kome suvereno odlučuju države članice. Počevši od Rimskog ugovora, pominjanje mogućnosti harmonizacije nacionalnih zakonodavstava je uobičajena stvar, ali do nje nije došlo jer je više zemalja, a posebno Velika Britanija, stajalo na stanovištu da bi, usled specifičnosti okolnosti i istorijskih tradicija, države članice i dalje trebalo da samostalno uređuju područje socijalne politike. Na nivou EU usvojena je Socijalna povelja, tj. Povelja o osnovnim socijalnim pravima, ali je istovremeno postavljena čvrsta granica širenju kompetencija Unije ustanovljavanjem principa supsidijarnosti u pogledu socijalne politike u Mastrihtskom ugovoru. A princip supsidijarnosti predstavlja načelo po kome se određeno područje poverava najnižem nivou organizacije na kome se ono može efikasno urediti. U slučaju socijalne politike to praktično automatski znači nacionalni nivo, a ne nivo Evropske unije.

Jedino što postoji na nivou EU po pitanju socijalne politike je tzv. otvoreni metod koordinacije. Naime, politička tela EU postavljaju globalne, uopšteno formulisaneciljeve, kao što su oni iz Lisabonske agende (2000. godina): povećanje stope zaposlenosti i smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti. Onda Brisel formuliše kvantitativne indikatore za praćenje ostvarenja ovih i sličnih ciljeva, a zatim se dvogodišnje rade pregledi performansi svih zemalja članica, uz analizu razloga eventualnih odstupanja. Jednostavno, ideja je da se ovakvim političkim pritiskom utiče na ujednačavanje politika zemalja članica, a kroz u gledanje na najbolje i najuspešnije primere. Svakako. pitanje je koliko ovakva strategija harmonizacije politika članica može biti usprešna, a prva iskustva nisu previše ohrabrujuća.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Ekonomski i socijalni modeli u Evropi i važnost reforme 4
1.1 Uloga fiskalne politike 5
1.2 Uloga regulacione politike: tržište rada i proizvoda 12
ZAKLJUČAK 20
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:20 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Privatizacija i ekonomski razvoj derrick 0 2,148 05-02-2014 12:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Rad kao ekonomski resurs u Srbiji (2008-2012) derrick 0 2,174 05-02-2014 12:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Aktuelni međusobni ekonomski odnosi od početka 21.vijeka do 2012.godine. Maja 0 2,980 27-07-2012 04:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Ekonomski aspekt voda kao prirodnog resursa Maja 0 2,351 27-07-2012 04:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Ekonomski rast i siromaštvo - hr Maja 0 2,365 27-07-2012 04:18 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: