Ekonomija u razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekonomija u razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Procesi formiranja i funkcionisanja sistema ekonomije i demokratizacije političke sfere, kao suština tranzicije, zahtevaju ozbiljan pristup države u ekonomskom i političkom životu kao i način rada državne administracije. Nije moguća tranzicija društva i ekonomije bez tranzicije države i državne administracije. Globalizacija se uglavnom shvata na dva nivoa: kao protok novca i trgovine, i drugi, kretanje ljudi i kulturna komunikacija. Protok novca i trgovine su u osnovi glavni pokretači globalizacije. Međutim, jedna druga, manje vidljiva strana globalizacije je posebno važna. To je stvaranje međunarodnog sistema pravila, i taj deo globalizacije se stalno ubrzava. Ova dimenzija globalizacije ne sme biti zanemarena kada govorimo o organizaciji i ulozi države.
U otvorenoj svetskoj ekonomiji, u svetu bez ekonomskih granica, uloga Vlade opada. Ipak je potrebno da vlada ima minimum sposobnosti za praktično delovanje, da uskladi svoju organizaciju i način rada brzini informatičkog društva. Prilagodljivost promenama i globalnbim trendovima je uslov ne samo napretka već i opstanka. Zato država odnosno državna administracija moraju biti otvorene, orijentisane na rezultate i na probleme. Vlada ne sme da prestane biti strana koja postavlja pravila, koja obezbeđuje, garantuje, plaća nadoknadu. Važno je da shvatimo da politizacija ekonomije vodi u nepodnošljivo širenje državne moći...

Ekonomija i ekonomski rast

Pojam ekonomski rast podrazumeva širenje i rast proizvodne mreže, industrijske baze ili rast regionalne ekonomije, kao i sve posledice tog rasta: porast zaposlenosti i porast zarada. Propratne pojave mogu da budu i u vidu integracije lokalnih i regionalnih ekonomija u nacionalnu ili globalnu ekonomiju. Negativni efekti ekonomskog rasta postoje i javljaju se, pre svega, u vidu ekoloških problema: uništavanja prirode i čovekove okoline.
Na drugoj strani, pojam ekonomski razvoj nije sinonim prethodnom terminu. Pod ekonomskim razvojem podrazumevamo pozitivne promene i procese koji su usmereni na poboljšavanje uslova života i koji se ostvaruju nekim od ekonomskih instrumenata.
Industrijski regioni 80-ih i 90-ih godina se znatno razlikuju u svojoj fizionomiji od napora koji se čine u pravcu razvoja na globalnom planu, moraju u svakom slucaju koordinirati i vezati za regionalne specificnosti. E.S.Simson (1994) smatra da uspešnost razvoja direktno zavisi od sposobnosti regije da razvije i održi takvo socio-ekonomsko okruženje koje će i za strane investicije i za domaću eksploataciju onoga što regija poseduje. Medutim, javlja se situacija u kojoj regije koje su veoma slicne u svojim prednostima ipak nisu podjednakog stepena razvijenosti. Zašto? Odgovor leži u tome što pojedine regije nisu stvorile odgovarajuću klimu za investiranje, već su nasuprot, razvile niz instrumenata i takvo odbijajuće okruženje da su ih potencijalni investitori zaobilazili (korupcija, nesigurnost). Tako su, danas mnoge nerazvijene regije, ostale bez transfera tehnologija, inovacija i stvaranja proizvodne mreže.
Morrill (1970), pak, smatra da su najvažnije barjere regionalnom razvoju:
- Konflikti izmedu razvojne politike i postojećih stavova
- Tradicija
- Kultura
- Nekonkurentnost industrijski siromašnih regija
- Zavisnost u proizvodnim odnosima (ostaci kolonijalnih odnosa)...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kretanje državne potrošnje u najrazvijenijim zemljama EU (2005.-2009) -hr Dzemala 0 2,075 09-08-2010 11:46 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Analiza uzroka financijske krize i politička ekonomija globalizacije Dzemala 0 3,318 09-08-2010 08:44 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Fiskalna ekonomija sem Dzemala 0 3,383 04-06-2010 05:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Aspekti privatizacije u tranzicijskim zemljama i Hrvatskoj Dzemala 0 4,464 03-06-2010 11:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Akcionarsko društvo - međunarodna ekonomija i finansije Dzemala 0 3,991 03-06-2010 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: