Ekologija flaširanih voda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekologija flaširanih voda
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Nagli i ubrzani razvoj nauke, a sa njom i industrije uz malu ekološku svest čovečanstva u poslednje vreme dovodi do dramatičnih ekoloških problema. Malo računa se vodi o zagađenju vode, vazduha i zemljišta. Upotreba pesticida i herbicida u poljoprivredi, ispuštanje štetnih gasova u atmosferu i izlivanje otpadnih voda iz fabrika, termo i nuklearnih elektrana, raznih postrojenja za preradu nafte i teške i lake industrije značajno ugrožava prirodnu sredinu.

U proteklih 200 godina voda u rekama koju su ljudi neprečišćenu koristili i za piće došla je do tog stadijuma da je u mnogim uglavnom većim rekama ona jako zagađena. Iz analiza brojnih izvora možemo videti da danas čak ni neki izvori nisu potpuno ispravni u odnosu na period prvih analiza.

Problem zagađenosi pijaćih voda to jest vode iz česme muči seo svet. U zapadnoj Evropi taj problem je evidentiran pre više godina a polako počinje da zabrinjava i nas. Flaširana voda počinje da dobija svoju neophodnost u svakodnevnoj upotrebi.

Flaširana voda se po načinu dobijanja deli na:
-prirodnu (izvorsku) i to stonu ili oligomineralnu
-mineralnu
-prečišćenu

Flaširana voda se po sastavu ugljen-dioksida (CO2) deli na:
-negaziranu
-blago gaziranu
-gaziranu

ZNAČAJ VODE

Naše telo čini 50-70% vode? Ona je od vitalnog značaja za naše zdravlje, kao i vazduh koji udišemo. Voda je osnovni rastvarač za sve metaboličke procese, odstranjuje toksine iz našeg organizma, podmazuje naše zglobove, reguliše našu telesnu temperaturu i predstavlja najvitalniji deo čelija svih živih bića.

PROBLEMI VODE IZ VODOVODA

Zagađenost pijaćih voda odnosno vode iz vodovoda u poslednje vreme počinje sve više da dobija na značaju. Svedoci smo raznih problema sa vodom iz vodovoda koja ne zadovoljava potreban kvalitet kako bakteriološki tako i hemijski. Iz medija smo mogli čuti i videti razne probleme gradova Srbije koji su usmereni na kvalitet vode iz vodovoda.
Ovo je jedan primer saopštenja o stanu i ispravnosti vodosnabdevanja:

VODA ZA PIĆE

Na području opštine Vrbas od vodonosnih slojeva koji se nalaze na području Vrbasa sa svojom mogućnošću izdvajaju se dva. Kada je u pitanju vodosnabdevanje na području naše opštine javljaju se sledeći problemi:
Nedovoljan kapacitet postrojenja za pripremu pitke vode u gradu Vrbasu
Nezadovoljavajući kvalitet vode za piće u Ravnom Selu i Savinom Selu
Nedovoljna količina vode za piće u Savinom Selu i Bačkom Dobrom Polju
Gubici u vodovodnoj mreži u celoj opštini Vrbas
Nedovoljan kapacitet postrojenja za pripremu pitke vode u gradu Vrbasu
Nedovoljan kapacitet postrojenja za pripremu pitke vode u gradu Vrbas je problem koji je identifikovan na osnovu toga što se snabdevanje vodom vrši iz centralnog vodovoda iz plitkih i dubokih izdani. Količina vode iz plitkih izdani se prečišćava na postrojenju za pripremu pitke vode kapaciteta 50 l/s, a celokupna količina vode koju je potrebno tretirati je veća od one koja se prečišćava. Zbog toga se smatra da je neophodno tretirati celokupnu količinu vode za piće dodatkom još jednog postrojenja za pripremu pitke vode od 80 l/s.

Nezadovoljavajući kvalitet vode za piće u Ravnom Selu i Savinom Selu
Nezadovoljavajući kvalitet vode za piće u Ravnom Selu i Savinom Selu je problem koji je evidentiran usled nedovoljnog prečišćavanja pijaće vode na ovom području i kao posledica toga se javlja loš kvalitet vode, koji se ogleda u izrazitoj mutnoći vode, prisutnosti peska i povećane koncentracije gvožđa.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:08 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekologija i zaštita tekućih voda Dzemala 0 4,466 23-07-2011 05:38 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekologija i zastita zivotne sredine Dzemala 0 8,033 28-02-2011 02:15 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Tretman komunalnih voda u domacinstvu Dzemala 0 2,575 09-10-2010 11:35 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Tehnološki postupci za preradu otpadnih voda Dzemala 0 3,373 09-10-2010 11:30 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Načini ugrožavanja i spasavanja životne sredine - socijalna ekologija mat.dipl5 0 3,191 09-09-2010 04:12 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: