Ekološki menadžment - svetlosno zagadjenje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Ekološki menadžment - svetlosno zagadjenje
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Noć je….Zamislite jedno brdo sa koga možete videti čitav grad ispred sebe.
Verovatno vidite hiljadu svetlosnih tačaka narandžasto, žuto, bele boje i mislite da je to samo lepota noćnog svetla, ali postoji još nešto više.
Kada kažemo zagadjenje pomislićete na prljavu vodu i đubre pored puta, ali postoji i druga vrsta zagadjenja koja ne podrazumeva prljavštinu i đubre. Postoji zagađenje tamnog noćnog neba – zalutalo svetlo- posledica čovekovih aktivnosti koje remete prirodu.

Osim oblaka ono što najviše smeta u posmatranju zvezda je svetlo – ulična svetla, sigurnosna svetla, svetla sa reklama…
Mnogi od vas bi rekli: “ Pa šta? Potrebno nam je svetlo da vidimo gde idemo i šta radimo.” I oni su u pravu. Nije poenta ugasiti sva svetla već obratiti pažnju i na druge stvari.

Vratite se na brdo koje ste zamislili. Šta vidite? Vidite jako svetlo uličnih svetiljki koje vas zaslepljuje iako ste daleko od grada. Ne sija samo na ulice za koje je i namenjeno. Svetlo ne osvetljava samo udaljeno brdo već i prašinu i vodu u vazduhu i pravi sjajno nebo. Taj sjaj je zagađenje svetlošću od kojeg se ne vide zvezde.

Iz daljine grad izgleda kao svod svetlosti na horizontu. Pre 25 godina taj svod nije postojao, a za 25 godina će biti mnogo gore. Polako gubimo nebo i vreme je da svako uradi nešto po tom pitanju. Sve što uradimo će uticati na naše živote.

Šta možete uraditi povodom toga? Ako ste barem malo razmislili o ovome onda ste već učinili prvi korak. Postali ste svesni. Drugi korak koji bi mogli da učinimo je da se obratimo ljudima koji su zaduženi za osvetljenje da zamene stare svetiljke efikasnijim. Da svetlost više bude usmerena prema dole. Ovo nije samo problem da se zvezde vide. Jaka svetlost smanjuje sposobnost vida noću (pogotovo za starije ljude), a takođe može biti štetno i za životinje.

EKOLOGIJA NOĆI

Tama - biološki zakon za sve žive organizme, uključujući i biljke je u opasnosti od rapidnog povećanja korišćenja veštačke svetlosti i postoji sve više čvrstih dokaza da neograničeno i prekomerno korišćenje različitog noćnog osvetljenja ugrožava biljke, ptice, sisare, ribe i insekte. Naučnici ukazuju na dramatično povećanje neprirodnih aktivnosti i kod biljaka i kod životinja kao rezultat svetlosnog zagađenja, a tek nedavno je shvaćena i ozbiljnost efekata svetlosnog zagađenja na biološke sisteme. Naučnici širom sveta upozoravaju i proučavaju ove poremećaje u prirodi izazvane veštačkom svetlošću. Takođe je zapaženo da i psihološke funkcije kod ljudi bivaju sve više poremećene svetlosnim zagađenjem, pogotovu u urbanim sredinama gde noć u pravom smislu više ni ne postoji. Postoji ogromna potreba za neizostavnim upoznavanjem i alarmiranjem javnosti o važnosti sačuvanja tamnog neba. Svi zajedno, trebalo bi da razumemo efekte problema sve većeg osvetljavanja noćnog neba, problema koji se ubrzano širi i koji ima sve veći negativan uticaj na biološke sisteme na ovoj planeti.

Noćno osvetljenje moderne urbane civilizacije je kompletno uništilo prirodnu lepotu noći prepune sjajnih zvezda. Sada je već normalni deo života da mnogi stanovnici urbanih sredina mogu videti zvezde na nebu samo prilikom odlaska na udaljena mesta, daleko od svetlosti naseljenih mesta. Pa čak i tamo, ponekad svetla manjih lokalnih naselja teraju zvezde u još veću divljinu i na žalost još dalje od nas. U ovom trenutku kada naše znanje o svemiru postaje svakim danom sve veće i u ovo vreme koje će u istoriji ostati zabeleženo kao vreme velikih otkrića zahvaljujući armadama svemirskih istraživačkih letelica i mnogim teleskopima u orbiti oko Zemlje, zvuči ironično da je običan čovek izgubio važnu mogućnost da jednostavno pogleda na gore u noćno nebo i iskusi beskrajnost i lepotu svemira.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-05-2010 12:18 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Globalni ekološki izazovi Dzemala 0 3,194 23-07-2011 05:50 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekološki problemi Srbije Dzemala 0 4,000 23-07-2011 05:44 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Globalni ekološki problemi Dzemala 0 4,275 21-08-2010 12:36 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekoloski marketing Dzemala 0 2,219 21-08-2010 12:32 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Zagadjenje reka i jezera od industrijskog i komunalnog otpada Dzemala 0 4,144 09-08-2010 02:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: