Edem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Edem
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Povećana količina vode u organizmu naziva se edem.
Predmet ovog rada u nastavku biće edem. U sklopu toga, biće obrađene sledeće teze:
-uzroci edema
-morfologija edema
-generalizovani edem
-lokalni edem i
-značaj i posledice edema.

Edem

Normalan metabolizam vode – voda je glavni sastojak našeg organizma i čini oko 70% telesne težine. Ova količina vode je raspoređena u tri prostora:
-u krvnim sudovima
-u međućelijskim prostorima i
-u ćelijama.

Ukupna količina telesne vode kod odraslog čoveka iznosi oko 50 l i ova količina se stalno održava zahvaljujući tome što se ista količina vode održava zahvaljujući tome što se ista količina vode unosi i izbacuje iz organizma i to oko 2,5 l dnevno. Voda se unosi preko digestivnog trakta ishranom i pićem oko 2.200 ml a 300 ml nastaje u organizmu oksidacionim procesima. Ista količina vode se izbaci i to:
-1500 ml mokraćom,
-50 ml znojem
-400 ml izdisanjem i
-100 ml stolicom.

Voda u organizmu može da prelazi iz jednog prostora u drugi, prema potrebi. Ako nema dovoljno vode u ćelijama ona se nadoknađuje prelaskom vode iz intersticijalnog prostora a intersticijalna voda se dopuni prelaskom vode iz plazme. Veza sa spoljašnjom sredinom ostvaruje se jedino preko plazmine vode na taj način što sva voda koja se apsorbuje iz creva prelazi prvo u krvne sudove pa tek iz njih u ostale prostore.

Isto tako, ukoliko u organizmu ostane odnosno postoji dovoljno vode, sav višak izbacuje se na račun plazmine vode, preko bubrega.
Kako je izbacivanje vode preko bubrega jedini put na kome može da se menja količina u širokim granicama, bubrezi predstavljaju najvažniji regulator količine vode u organizmu. Ako u organizmu postoji višak vode, bubrezi povećavaju količinu izlučene mokraće a ako u organizmu postoji manjak vode, bubrezi će jako smanjiti količinu mokraće kako bi sačuvali što više vode za organizam.

Promena količine mokraće u zavisnosti od potreba organizma, bubrezi vrše pod uticajem dva hormona:
-aldosterona, iz kore nadbubrega i
-antidiuretskog hormona iz zadnjed režnja hipofize.

Ako dođe do poremećaja činilaca od kojih zavisi normalna količina vode ili ako se poremete odnosi, koji postoje između raznih delova vode u organizmu, nastaće povećanje ili smanjenje količine vode u jednom tkivu, ili u celom organizmu. S obzirom na važnost vode za organizam razumljivo je da i smanjenje i povećanje vode u organizmu dovodi do teških poremećaja i smrti.

Uzroci edema

Povećanje količine vode u tkivima i telesnim šupljinama organizma naziva se edem ( oedema).

Da bi se razumeli uzroci koji mogu dovesti do nagomilavanje vode u intersticijalnom prostoru, tj., stvaranja edema, neophodno je poznavanje načina na koji se normalno održava stalna količina intersticijalne tečnosti. Tkivna ili intersticijalna tečnost je tečnost koja se nalazi između ćelija i koja služi kao posrednik između krvi i ćelija za njihovu ishranu. Voda sa rastvorenim hranljivim materijama izlazi iz krvnih sudova u intersticijalni prostor i obliva ćelije koje uzimaju kiseonik i hranljive materije. Ovaj proces izlaženja tečnosti iz neoštećenih krvnih sudova naziva se transudacija.
U isto vreme, ćelji nepotrebne raspadne produkte i ugljen – dioksid izbacuju u intersticijalnu tečnost i ona se zajedno sa njima vraća u krvne sudove.
Proces upijanja prelaženja intersticijalne ili neke druge tečnosti u krvne sudove naziva se resorpcija.

Jedan deo intersticijalne tečnosti vraća se u krv zaobilaznim putem preko limfnih sudova i ductus thoracicus –a. Zahvaljujući stalnom kruženu vode sa rastvorenim materijama između krvnih sudova i intersticijalnog prostora vrši se ishrana ćelija a budući da su procesi transudacije i resorpcije u ravnoteži, održava se i stalna količina intersticijalne tečnosti.

Ravnoteža između transudacije i resorpcije uslovljena je time što u predelu kapilara u našim tkivima deluju dve sile suprotnog dejstva. Prva od njih, sila krvnog pritiska deluje na zidove krvnog suda i traži da vodu istisne iz krvnog suda u intersticijalni prostor. Druga sila onkotski pritisak belančevina krvi teži da vodu vrati iz intersticijalnog prostora u krvne sudove. Ova sila potiče otuda što molekule belančevina imaju veliku privlačnost za molekule vode, ali da bi postojao onkotski pritisak, neophodan je uslov da između molekula vode i belančevina nalazi polupropustljiva membrana tj. zid krvnog suda bude neoštaćen. Onkotski pritisak je na svim putevima odnosno svim mestima u krvotoku jednak, ali pritisak krvi postepeno opada celom dužinom kapilara. Zahvaljujući tome u arterijskom delu kapilara je krvni pritisak jači i tu se vrši izlaženje vode, odnosno transudacija a u venskom delu krvni pritisak je slabiji od onkotskog i tu se vrši vraćanje vode odnosno resorpcija.
Dogod postoji ovaj odnos između pritiska krvi i onkotskog pritiska, proces transudacije i resorpcije biće u ravnoteži i količina intersticijalne tečnosti neće se povećavati. Međutim, ako se pritisak krvi u kapilarima poveća tako da potpuno nadvlada onkotski pritisak ili ako se onkotski pritisak smanji, u kapilarima će se vršiti samo transudacija, a resorpcija će biti slaba i doći će do nagomilavanja intesticijalne tečnosti i stvaranja edema. Ako poremećaj u odnosima pritiska zahvati kapilare jednog tkiva, razviće se edem samo u tome tkivu, i to onda nazivama lokalni edem a ako poremećaj zahvati sve kapilare u organizmu, nastaje edem svih tkiva, tj. generalizovani edem.

Morfologija edema

Opšte osobine edema – povećana količina vode u organizmu naziva se edem. Pošto se povečana količina vode u ćelijama i u krvnim sudovima ne može bitno povećati sav višak vode kod edema nagomilava se u stvari u međućelijskom, intersticijalnom prostoru ili iz njega prelazi u telesne šupljine.
Kada se voda nagomilava u intersticijalnom prostoru nekog tkiva, tj. kada je količina intersticijalne tečnosti povećana kažemo da u tome tkivu postoji edem, odnosno da je to tkivo edematozno.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: