Ecb - bankarsko poslovanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Ecb - bankarsko poslovanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Увод

Европска централна банка је почела са радом 1.јуна 1988.год.
Комисијом је председавао Жак Делор,кога је овластио Европски Савет.Комисија је имала задатак да предложи фазе остваривања Европске економске комисије.Комисија је 2.маја 1998.год. донела одлуку по којој је 11 земаља чланица ЕУ приступило уређењу јединствене валуте евра,а приступиле су: Немачка,Француска,Белгија,Италија,Луксембург,Холандија,
Шпанија,Португалија,Аустрија,Финска и Ирска.Остале земље ЕУ се нису укључиле у прву фазу увођења евра.Комисију су сачињавали гувернери централних банака земаља,комисија је припремила Делоров извештај према коме је монетарна унија требала да се оствари у три фазе.

ФОРМИРАЊЕ ЕВРОПСКЕ ЦЕНТРАЛНЕ БАНКЕ

Неке земље се нису прикључиле у првој фази увођења евра.Тако су се због политичких разлога Велика Британија и Данска прикључиле касније.Европски систем централних банака (The European System of Central Banks-ESCB) чини 15 земаља са њиховим централним банкама.Европски систем централних банака имао је задатак да надзире читав процес око увођења заједничке валуте.У основне задатке које треба да испуни ESCB према тзв. Maastricht-ском споразуму спадају:

1. спровођење девизних операција
2. несметано функционисање и унапређење платних система
3. формулисање и имплементација монетарне политике у европске земље
4. држање и управљање официјелним девизним резервама земаља чланица
5. давање доприноса ефикасном спровођењу политике од стране надлежних националних институција.
Мотиви одлуке да се задрже националне централне банке у оквиру ESCB-а према неким тумачењима могли би се довести у везу не само са битним аспектима вођења монетарне политике већ и са жељом да се задрже постојеће позиције и радна места.
Високи степен независности ECB дат је у Maastricht-ском споразуму.У споразуму су укључене 4 поруке на којима је фундиран евро као заједничка валута :

- осигурање стабилности цена представља примарни циљ монетарне политике.
- ESCB-у је дат висок степен независности за испуњавање наведеног примарног циља
- заједнички усвојени Пакт за стабилност и раст обавезује земље чланице на спровођење одговарајуће фискалне политике.Основна орјентација је да у условима нормалних привредних циклуса буџет јавног сектора буде близу равнотежног или да бележи суфицит.
- ни генерална орјентација у погледу девизног курса формулисана од стране Министарског савета не сме да угрози примарни циљ ECB-a а то је осигурање стабилности цена.
У моменту оснивања ECB-a капитал износи пет милијарди,при чему су националне централне банке једине институције које могу уписати капитал и постати акционари европске централне банке.
- ECB-a која је највиши управљачки орган поверено је да утврди обим и форму у којој ће капитал бити уплаћен.За сваку централну банку износ капитала који треба да упише изводи се из пондерационог система који је унапред прописан и према коме:
- 50% учешћа у акционарском капиталу европска централна банка проистиче из учешћа становништва земље чланице у укупном становништву.
- 50% учешћа у акционарском капиталу европска централна банка проистиче из учешћа земље чланице у укупном бруто домаћем производу европских земаља по тржишним ценама ,који је остварен у последњих пет година пре претпоследње године која претходи установљавању ESCB-a.

ECB-a је 01.01.1999.год. преузела одговорност за вођење монетарне политике.Када је евро уведен као званична валута Европска монетарна унија (ЕМУ) је почела да функционише.
Земље чланице ЕУ фиксирале су курсеве за валуте због уласка у Европску монетарну унију.Међутим,све до 01.01.2002.год. у оптицају су поред евра биле и постојеће националне валуте земаља чланица Европске монетарне уније.

Увођење евра у виду папирног и кованог новца урађено је у завршној фази која је почела 01.01.2002.год. До 01.јула биле су повучене све националне валуте из оптицаја.Деловање ЕCB заснива се на отварању тржишних привреда, слободне конкуренције и подстицање ефикасне алокације ресурса.Да се стабилност цена дефинише као годишњи пораст хармонизованог индекса цена на мало, ECB је објавила у октобру месецу 1998.год.Европска централна банка не обавља сама послове,постоје два органа која јој помажу у доношењу ваљаних одлука.
Кључни орган коме је статутом ESCB-a и ECB-a поверено формулисање монетарне политике представља Управни савет(Governing Council).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:56 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovanje banke sa stanovništvom 2 derrick 0 1,135 03-02-2014 01:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Elektronsko poslovanje 2 Maja 0 1,439 31-07-2012 04:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Prednost elektronskog poslovanja u odnosu na klasično poslovanje Maja 0 1,401 01-03-2012 10:01 PM
zadnja poruka: Maja
  Istorijski razvoj banaka i bankarskih poslova - bankarsko i berzansko pravo Dzemala 0 2,647 15-04-2011 10:36 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Uticaj odlučivanja menadžera na uspešno poslovanje u preduzeću Dzemala 0 1,124 29-03-2011 03:00 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: