Duvanske industrije i etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Duvanske industrije i etika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Cigarete, lule - sve ih povezuju dvije stvari - duhan i pušač bez kojih bi brojni klanci, izvori golemih zarada, propali preko noći. Ali njihovim svjesnim ili nesvjesnim spajanjem dolazi do drastičnih pojava koje štete svakom živom biću.

Pušenje duhana se među pripadnicima zapadne civilizacije pojavilo nakon otkrića Amerike. Od tada je pušenje imalo mnogobrojne vatrene pristaše i isto tako vatrene protivnike.
Premda je uvijek bilo akcija protiv pušenja duhana, tek su nakon završetka 2. svjetskog rata provedena opsežnija istraživanja, koja su nedvojbeno dokazala da pušenje duhana štetno utječe na rad pojedinih tjelesnih organa i općenito na ljudsko zdravlje.

Nekoliko desetljeća kasnije, kad je već došlo do razvijanja problema ovisnika o duhanu, počela su otvaranja lječilišta uvodeći različite programe odvikavanja od pušenja, "preporuke za sprječavanje i suzbijanje pušenja" te slični pokreti u borbi protiv tog dugogodišnjeg neprijatelja našeg zdravlja.

Danas od pušenja duhana i njegovih posljedica pate i umiru mnogi.

POVIJEST DUHANA:

KOLUMBO

Kolumbovo otkiće Amerike donijelo je Europi važne novosti. Jedna među njima bio je duhan, čudesna biljka koja, kad se sasušena puši, proizvodi sasvim ugodan užitak. Kolumbo je vodio dnevnik u kojem je zapisano da je 15. studenoga 1492. vidio kako ondje, u novoj zemlji, i muškarci i žene hodaju s nekim upaljenim zavijutkom u ustima, danas bismo rekli s cigarom, i da su od toga sasvim obavijeni dimom. Europljani su upoznali duhan tek dvadesetak godina nakon otkrića Amerike. Najprije je dovezen u Portugal, a zatim u Španjolsku. U prvo vrijeme uzgaja se kao rijetka ukrasna biljka s ljekovitim svojstvima. Proći će još 40 godina i tek onda će se početi znatnije širiti Europom.

JEAN NICOT

Francuski poklisar na lisabonskom dvoru gospodin Jean Nicot, po kojem će biljka dobiti botaničko ime, poslao je prašak i sjemenke duhana u Italiju, glasovitoj Katarini Medici. Taj skok duhana iz Portugala u Italiju slikovito dočarava duhansko osvajanje Europe. Duhan, kojemu se tada pridaju čudotvorne moći i koji se smatra svetom travom, počinje se upotrebljavati za pušenje i šmrkanje. Vlasti pokušavaju zabraniti i smanjiti potrošnju, ali sve do danas, bez osobita uspjeha. Papa Urban VIII. čak je sve pušače ekskomunicirao, dakle izopćio iz katoličke crkve. Kad se strast za duhanom nije mogla obuzdati onda su se lukavi financijaši dosjetili pušačima nametnuti poreze. U Francuskoj se već godine 1674. osniva državni monopol nad duhanom kao gotovo najsigurnija vrsta državnih prihoda. Primjer Francuske postupno je slijedio cijeli svijet...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
31-05-2010 11:21 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,617 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,092 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,122 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,422 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,376 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: