Drzava blagostanja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Drzava blagostanja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


Država je organizacija vladajuće klase koja štiti interese klase kao celine bez obzira na evenutalne posebne interese pojedinih društvenih grupa unutar vladajuće klase.
Država je sredstvo za zaštitu jednog određenog načina proizvodnje i na njemu zasnovanog društvenog poretka.
U tome e i izražava funkcija država da u ime vladajuće klase provodi vršenje vlasti na planu organizacije i upravljanja procesom proizvodnje. Da bi mogla funkcionisati država mora raspolagati aparatoma za prinudu koji je najjači u datom društvu.
Država se može definisati kao monopolom za fizičku prinudu i koja služi za održavanje onog načina proizvodnje koji je u interesu vladajuće klase.
Jedna od osnovnih komponenti državne vlasti jeste suverenost državne vlasti odnosno svojstvo državne vlasti da je nezavisna prema drugim spoljnim vlastima koje postoje izvan jedne države i da su sve druge vlasti na njenoj teritoriji potčinjene njoj tj, da je ona navjiša vlast ( suprematija državne vlasti).
Država se može definisati po neđunarodnoj i unutrašnjoj ulozi.
Na međunarodnom nivou država je suvereno telo. Suverenitet čine definisane i međunarodno priznate granice i potpuna vlast države na toj teritoriji. Kada teritorija ne ispunjava te osnovne uslove ona postaje neuspela država. Državna suverenost ima sledeća svojstva:
- nezavisnost državne vlasti – što znači da je državna vlast slobodna u donošenju svojih odluka od svakog mešanja nekog drugog državnog aparata za prinudu van njene teritorije
- suprematija državne vlasti – podrazumeva takvu karakteristiku vlasti po kojoj je državna vlast više od bilo kakve druge vlasti na svojoj teritoriji i da ona može nametnuti svoju volju svima na teritoriji na kojoj se rasprostire.
Država ima i svoje funkcije koja obavlja kao i čitav niz drugih karakteristika i obeležja osima nabrojanih.
U nastavku rada, biće detaljno objašnjena i obrađena država blagostanja kao tip države, zajedno sa svojim bitnim obeležjima odnosno karekteristikama, motivima osnivanja, funkcijam koje obavlja i sl...

S A D R Ž A J


1 UVOD 3
2 Nastanak države blagostanja 4
2.1 Pojam države blagostanja 4
2.2 Karakteristike i funkcije države blagostanja 5
2.3 Nedostaci države blagostanja 8
2.4 Modeli države blagostanja 10
2.5 Kriza države blagostanja 11
3 ZAKLJUČAK 13
4 LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Unitarna država Maja 0 1,381 30-03-2012 03:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Globalizacija i ekonomske promene (velike korporacije i država blagostanja) Maja 0 1,449 30-03-2012 01:03 PM
zadnja poruka: Maja
  Država VS1 0 1,022 18-02-2012 02:16 AM
zadnja poruka: VS1
  Država - Sociologija derrick 0 1,707 08-01-2012 07:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Država i društvo Dzemala 0 1,400 18-08-2011 01:53 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: