DRUŠTVENA ODGOVORNOST KOMPANIJA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
DRUŠTVENA ODGOVORNOST KOMPANIJA
SADRŽAJ

1. UVOD

1.1. Problem, predmet i ciljevi istraživanja 5
1.2. Značaj istraživanja 6
1.3. Hipoteza i istraživačka pitanja 7
1.4. Metode istraživanja 8
1.5. Kompozicija rada 9

2. TEORIJSKE OSNOVE DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI KOMPANIJA (CSR)

2.1. Pojam, sadržaj, uloga i značaj CSR-a 10
2.2. Razvoj i trendovi CSR-a u svijetu 15
2.2.1. Izmijenjeni ciljevi uloga kompanija u društvu 19
2.2.2. Osnovne uloge stakeholdera i CSR-a 20
2.2.3. Hijerarhija CSR-a 29
2.3. Društvena inicijativa kompanija i CSR-a 30
2.3.1. Promocija društvenih pitanja - Cause promotion 30
2.3.2. Marketing „određenog cilja ili događaja“ -
Cause related marketing 31
2.3.3. Društveni marketing korporacije - Corporate social marketing 32
2.3.4. Volontiranje za zajednicu - Communuty Volunteering 33
2.3.5. Korporacijsko dobročinstvo – Corporate Philantropy 33
2.3.6. Društveno odgovorne poslovne prakse -
Socially risponsable Business practices 34
2.4. Društvena odgovornost kompanija – šansa za biznis
CSR – CSO 36

3 . ISTRAŽIVANJE STAVOVA MENADŽERA O CSR-u 38

3.1. Prethodna istraživanja stavova menadžera o CSR-u 38
3.2. Istraživanje stavova menadžera najuspješnijih bh. kompanija o
društvenoj odgovornosti kompanija 39
3.2.1. Plan istraživanja 40
3.2.2. Područje istraživanja 40
3.2.3. Metode prikupljanja podataka 40
3.2.4. Metode obrade podataka 43
3.2.5. Rezultati istraživanja i dobijenih informacija 43
3.2.5.8. Analiza ponuđenih odgovora na anketna pitanja 49
3.2.5.8.1. Analiza stavova u korist društveno odgovorne prakse u BiH 50
3.2.5.8.2. Analiza stavova protiv društveno odgovorne prakse u BiH 60
3.2.5.8.3. Analiza odgovora o CSR praksi u bh. kompanijama 69

4. ZAKLJUČAK - SINTEZA REZULTATA ISTRAŽIVANJA 78


LITERATURA 81

PRILOZI
Upitnik 83SAŽETAK


U uvjetima savremenog življenja veoma često naslijeđe prošlosti ili teret procjepa sadašnjosti postavlja pred ljude dileme stručne, moralne, etičke, vjerske ili pak druge prirode.

Na početku 21. vijeka savremeni biznisi i najmoćnije svjetske kompanije došli su u poziciju da u postupku definiranja svojih misija i vizija postavljaju pitanja “bitka” i “suštine”, ali ne čovjeka ili jedinke, već pitanja o svrsi i cilju postojanja biznisa.

Najfatalnije pitanje savremenog kapitalizma - Who care? , na koje jedno vrijeme niko nije ni pokušavao dati odgovor i koje je bilo sinonim odnosa i stanja isključive usmjerenosti biznisa samo prema stjecanju profita i ekonomske moći za vlasnike, počinje da dobija na značaju u smislu buđenja interesiranja za još neke kvalitete biznisa, osim prvenstveno ekonomskih i vlasničkih

Ulaskom civilizacije u novi milenij, u kojem se tehničko-tehnološke promjene dešavaju u danima i satima, sve distance smanjuju i prepreke u komuniciranju i prijenosu informacija prevazilaze i mijenjaju, postojanje nekih biznisa postalo je upitno, a potreba za stvaranjem novih neophodna.

Dostupnost informacija, mogućnosti utjecaja i brojnost medija nedvojbeno su utjecali na promjene u okruženju, promjene u kulturama, promjene u znanjima i sposobnostima, promjene u nosiocima ekonomske moći. Informacije o rastu moći i blagostanja, kao i opći porast bogatstva u razvijenom svijetu, utjecali su na promjene u okruženju, kako u svojim tako i u drugim zajednicama. U skladu s tim promijenjen je i sistem vrijednosti, kao i uloge i očekivanja učesnika u poslovnim procesima.

Velike kompanije, poslujući u globalnom svijetu, postaju svjesne moći i utjecaja uposlenika, zajednice i javnosti na biznis.

Borba s oštrom i sofisticiranom konkurencijom ne dobija se po klasičnom marketing konceptu, zasnovana na optimalnom marketing miksu. Kompanije sve više i sve češće dobijaju bitke za tržišta sinergijom sa svim učesnicima u poslovnom procesu, stvarajući bolji i humaniji poslovni svijet, ali i dobrobit za okruženje u kojem kompanije posluju.

Društveno odgovorni poslovni koncept (CSR) i strategija kompanija zasnovana na društveno odgovornom poslovnom pristupu postaju dominantni u svijetu biznisa.

Problemi zajednice, socijalni problemi, “bolesti društva” postaju izazov biznisa, a ne obaveza za izdvajanja dijela profita. Kompanije na sve većem broju primjera dokazuju da profitabilno poslovanje može biti i društveno odgovorno poslovanje.

Društveno odgovorni poslovni pristup potvrđuje da “ekonomski opravdano” ne potire “društveno odgovorno” poslovanje.
U procesu realizacije biznisa ključni nosioci procesa i operacionalizacije bilo kojeg koncepta su menadžeri. Uloga menadžera u realizaciji strategije je notorna i nesporna, i kao takva predmet je teorije menadžmenta. Stavovi menadžera i znanja menadžera o poslovnom konceptu CSR-a, kao i svakom drugom, ključ su primjene i zaživljavanja koncepta.

U ovoj fazi razvoja Bosne i Hercegovine, kada je “dijagnoza” zajednice određena “teškim hroničnim bolestima” društva, primjena društveno odgovorne poslovne strategije je od značaja za cijelo društvo i šansa za razvoj.

Saznanja o stavovima bosanskohercegovačkih menadžera o CSR konceptu i praksama od značaja su za unapređenje i razvoj kako kompanija tako i Bosne i Hercegovine u cjelini i bit će dobar putokaz za bolje sutra.UVOD

1.1. Problem, predmet i ciljevi istraživanja

Ovaj magistarski rad će se baviti teorijskim prikazom pojma, sadržaja i uloge društvene odgovornosti kompanija (Corporate Social Responsibility - CSR) te područjima društvene inicijative kompanija s aspekta društvene odgovornosti. Rad će posebno tretirati razvoj i oblike CSR-a, kao i stavove prema društvenoj odgovornosti i značaju društvene odgovornosti kompanija, s akcentom na istraživanju stavova menadžera najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini o CSR-u.

Predmet i problem istraživanja je utvrđivanje stavova menadžera o CSR-u i praksi društvene odgovornosti kompanija u Bosni i Hercegovini. U ovom kontekstu istraživanje će pokazati u kojoj mjeri možemo govoriti o praksi CSR-a u bosanskohercegovačkoj privredi.

U bosanskohercegovačkim društveno-ekonomskim uvjetima, koji su po mnogo čemu specifični i izrazito teški, opterećeni visokom stopom nezaposlenosti, niskim nivoom društvenog rasta, nepovoljnom privrednom strukturom, teškim implikacijama politike i državnog uređenja na privredu, kao i drugim kompleksnim ekonomskim i psihosocijalnim posljedicama rata, problematika CSR-a gotovo da i nije tretirana, te su saznanja o ovoj problematici nedovoljna.

Svakodnevni problemi privređivanja i siromaštvo u Bosni i Hercegovini upućuju na pitanje koliko su mogući u praksi osvajanje i implementacija novih znanja, ili je egzistencijalno potisnulo inovativnost u drugi plan. U kojoj mjeri borba za profit eliminira sve druge ciljeve poslovanja, pa i etičnost biznisa i interese zajednice.

Kakav je odnos biznisa i zajednice, kakva je pozicija uposlenika i koliko je uopće moguće govoriti o društvenoj odgovornosti kompanija u Bosni i Hercegovini?

Istraživanje na terenu treba da pokaže utemeljenost hipoteze istraživanja i ukaže koliko stavovi menadžera utječu na CSR praksu u bosanskohercegovačkim kompanijama. Istraživanje će obuhvatiti menadžere kompanija koje su prema rezultatima poslovanja u 2004. godini, po kriterijima ukupnog prihoda i broja zaposlenih, svrstane u 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini .

Ova skupina je, po našem mišljenju, posebno interesantna jer se pretpostavlja da upravo ove kompanije treba da budu generatori razvoja i prosperiteta Bosne i Hercegovine, pa u skladu s tim i nosioci svih pozitivnih promjena u politikama i odgovornosti kompanija prema zajednici i društvu.

Ciljevi istraživanja

Ciljevi istraživanja vezani za problem i predmet istraživanja mogu se svrstati u dvije skupine:
- Ciljevi koji će pomoći u dijagnozi stanja u vezi s CSR-om u BiH,
- Ciljevi koji će unaprijediti područja CSR-a u bh. kompanijama u smislu:
a) obrazovanja o poslovnoj praksi CSR-a,
b) unapređenja saradnje NGO sektora i kompanija,
c) uspostavljanja etičkih kodeksa poslovnih zajednica.

Saznanja o praksi u bosanskohercegovačkim kompanijama i stavovima menadžera uopće prema CSR-u bila bi glavni istraživački cilj.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Politicka i društvena uloga radija od njegovih početaka do danas derrick 0 2,027 04-08-2013 01:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Prava,obaveze i odgovornost kod ugovora o prevozu stvari u medjunarodnom vazdusnom derrick 0 2,499 04-08-2013 12:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Društvena i naučna opravdanost istraživanja derrick 0 2,531 08-02-2013 12:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Apple.inc (Apple kompanija) Maja 0 4,217 30-01-2012 03:45 PM
zadnja poruka: Maja
  Osiguranje - kompanija 'Dunav osiguranje' Vesnica 0 2,522 11-05-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: