Društvena i politička angažiranost umjetnosti u savremenim tendencijama

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Društvena i politička angažiranost umjetnosti u savremenim tendencijama
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Nikada, kao od sredine 19. stoljeća pa do danas, društvena stvarnost nije prolazila kroz takove dinamične i burne promjene. Spoj kapitala i znanosti, izazvao je vrtoglavi znanstveni i tehnološki napredak koji se odrazio na pojavu tehnoloških dostignuća i izuma. "Industrijska revolucija" radikalno je izmijenila sustav vrijednosti, te je izazvala ekonomske, demografske, društveno-političke i kulturne promjene. Ubrzo će, na iskustvu svjetskih ratova, postati bjelodano da je neodrživa ideja o povijesti koja donosi mukotrpan, ali stalan napredak čovječanstva. Sve je to imalo utjecaj na promjenu statusa estetske autonomije umjetnosti i nastanak brojnih pojava koje su težile njenom kritičkom promišljanju.

Umjetnost 20. stoljeća nejedinstvena je ako ju promatramo u kategoriji velikih stilskih epoha. Brze izmjene pokreta, izričaja, tehnika, oblikovnih postupaka, medija, kao i individualnih pojava i poetika, otimaju se sustavu kategorizacije i sistematizacije. Uobičajeno je cjelokupnost izama i umjetničkih pojava svesti pod pojam moderne umjetnosti koja se razvija od kraja 19. stoljeća do kraja 60-ih godina 20. stoljeća (ovo vremensko određenje treba shvatiti uvjetno, ovisno o sredini i uvjetima u kojima je nastajala umjetnička produkcija). Nakon toga, pojave koje slijede uobičajeno je nazvati postmodernim izrazom.

Demokratizacija umjetnosti, otkrićem litografije, a potom i fotografije, omogućila je pomak u smislu kvantitete proizvedenih djela, pa tako i njihovu dostupnost širokom broju korisnika. To će utjecati na postepeno gubljenje privida autonomije umjetničkog djela, a time i njene funkcije, što će imati brojne implikacije na modernu i postmodernu umjetničku praksu. Te pojave izazvale su i suprotne reakcije: "Kad, naime, s pojavom prvog uistinu revolucionarnog reprodukcijskog sredstva, fotografije, (istodobno s nagovještajem socijalizma), umjetnost počinje osjećati blizinu krize koju je nakon daljnjih stotinu godina nemoguće zanijekati, ona reagira učenjem larpurlartizma, koje je teologija umjetnosti. Iz njega potom proizlazi upravo negativna teologija u obliku ideje o 'čistoj umjetnosti', koja odbacuje ne samo svaku društvenu funkciju, već i svako određenje predmetnošću."

Sadržaj

UVOD
1 Umjetnički kontekst Zapadne i Istočne Evrope 4
2 Umjetnost i politika 8
2.1 Odnos sa moćnicima 11
2.2 Politički angažirana umjetnost u Rusiji 12
3 Primjeri angažirane umjetnosti na području bivše Jugoslavije 16
3.1 „Magnet u Srbiji“ 16
3.2 Balkanski voz sudbine 19
3.3 Umjetnička scena u Hrvatskoj 20
4 Međunarodne izložbe 25
4.1 Bijenale u Veneciji i kaselska Dokumenta 26
ZAKLJUČAK 31
LITERATURA 32


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:13 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Predstavljačka moć vizuelnih umjetnosti i ne-vizuelno Dzemala 0 2,590 18-02-2011 10:55 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: