Dramske igre

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dramske igre
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Govor je nit koja povezuje različite oblike i sve oblasti rada u predškolskoj ustanovi. Tačnije, zadaci u oblasti razvoja govora koji su postavljeni u programima predškolskog obrazovanja i vaspitanja, ostvaruju se putem planiranih i slobodnih aktivnosti kroz raznovrsne oblike rada.
Sa razvitkom deteta raste interes za okolinu, predmete i događaje, kao i potreba za ličnim shvatanjem i doživljavanjem, što podstiče njegovu komunikaciju. Vaspitač ga usmerava pritom i motiviše, a u isto vreme podstiče njegovu radoznalost, aktivnost, maštu, inteligenciju i kreativost. Da bi udovoljio dečijim zahtevima i potrebama vaspitač aktivnosti na razvoju govora ostvaruje uspostavljajući korelaciju sa ostalim oblastima rada u vrtiću.
Povezivanjem usvojenih sadržaja vaspitač spontano uvodi dete u svet:
- književnosti,
- glume,
- muzike,
- sporta i
- likovnog izraza.
Ne treba zaboraviti da dete ono što čuje i doživi preko književnog teksta, igara izražava u pokretu, slikanju ili muzičkom stvaralaštvu. Najbolji primer za to je dramatizacija teksta koja pruža raznovrsne mogućnosti izražavanja.
Na ovaj način uvažava se dečiji sinkretizam u kome su igra, pokret, muzika i reč nedeljiva celina. Predškolskom detetu je ovaj način izražavanja blizak i neophodan jer odgovara njegovom načinu poimanja sveta: nedeljivo jedinstvo koje angažuje više čula.
Posebno mesto u definisanom pristupu zauzima igra. Smatra se da je igra osnovni oblik dečje aktivnosti jer odgovara celokupnom neuro-psihičkom ustrojstvu deteta, njegovim biološkim i psihičkim potrebama. Dečja igra može da se definiše i kao spontana aktivnost dece koje imaju direktan uticaj na njihovo iskustvo o svetu koji ih okružuje, ulogama koje će imati u životu. Grosova teorija iz 1980. godine navodi da je deci neophodno stvoriti prilku za igru u prvom redu za zdravlje i zdrave pokrete, tako što će im se za ovu svrhu obezbediti posebni prostori igrališta. Igra dece ima ključnu ulogu u pravilnom razvoju. Opšteprihvaćena je postavka teorije koja igru smatra za centralnu aktivnost detinjstva i ukazuje na njen izuzetan značaj u dečjem intelektualnom razvoju što je i dokazano činjenicama predstavljenim kroz kongitivne teorije dečje igre, koje su potvrdili povezanosti između načina na koji se deca spontano igraju i njihove inteligencije. Pojam dečje igre u dugom istorijskom periodu razvoja čovečanstva nije razmatran. Tek u XVIII veku, te neposredno osobađanje dece od svakodnevnog i napornog rada, bio je put ka shvatanju deteta i dečje igre....

Pojam dramskih igara

Dramske igre su organizovane kreativne igre. Dramske i kreativne igre se mogu nazvati socijalnim igrama. Sredstva su izražavanja:
- reč,
- pokret i
- zvuk.
Rade se na tri nivoa:
- zamisliti,
- doživeti i
- izraziti.
Igre razvijaju usredsređenost, maštu, pravilno izražavanje, bogaćenje rečnika, spretnost, zrelost. Dramske igre deci predškolskog uzrasta omogućavaju iskustveno sazrevanje, kvalitetnije odrastanje, a to je njihov najvažniji cilj.
Kako bismo mogli stvarati dramske igre, trebamo tačno znati mogućnosti dece predškolskog uzrasta i njihove fizičke i psihičke sposobnosti. Dramska igra za trogodišnjaka ne mora buditi radoznalost u šestogodišnjaka. Može li dete s dve godine stajati na jednoj nozi? Kada može nositi čašu s vodom a da vodu ne prolije? S koliko godina prinosi punu kašiku bez prolivanja ustima? Kada počinje shvatati šta je moral i šta su moralna pravila? (sa 4 godine) Kada se razvija igra pretvaranja? (već s 2 godine).
U igru dvogodišnje dete uključuje predmete koji zamjenjuju stvarne i daje im nazive prema potrebi igre. Najčešće u igri pretvaranja još ne preuzima celu ulogu, već samo elemente radnje. Simbolička igra „kao da” sve više postaje saradnička igra. Mama kuva i Filip kuva, kidanje papira u plastičnu posudu je kao da Filip kuva; on zamišlja situaciju kuvanja i mešanje ručka i vredno uživa u njoj.
Kako dramske igre utiču na stvaralaštvo, znači treba početi što ranije. Odgovorno i pametno trebamo učestvovati u stvaranju dečje ličnosti, a ne ih formirati (deca nisu ni kamen ni drvo).
Deci predškolskog uzrasta nedostaje iskustvo. Kroz dramske igre upravo to steču. Svako iskustvo je lanac savladanih neuspjeha i uspjeha. Dramska igra za predškolski uzrast može i treba biti temelj životnog iskustva. Dramskom igrom u deci razvijamo ljubav, prijateljstvo, dobrotu, nježnost, znanje. Nijedna igra ne sme sadržavati strah. Primetimo li da je dete uplašeno, trebamo ga utešiti i smiriti.
Deci treba atmosfera sigurnosti i zadovoljstva. Sve igre trebaju biti protkane nježnošću i ljubavlju. Za uzvrat dobivamo topliju, iskreniju i sigurniju dečju budućnost....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Dramske igre 4
1.1 Pojam dramskih igara 4
1.2 Uloga i značaj dramskih igara za decu predškolskogu uzrasta 4
1.3 Korist dramskih igara za decu predškolskog uzrasta 8
1.4 Uloga vaspitača u dramskim igrama 11
1.5 Primeri dramskih igara za decu predškolskog uzrasta 12
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
iizuzetan
Unregistered

 
Poruka: #2
RE: Dramske igre
Mislim da su deci dramske igre malo dosadne. Deca vole igre gde se ne ukljucuje previse mozak vec se ukljucuje telo , dodir, trcanje, skakanje i tako.
09:35 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: