Državno uređenje B i H

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Državno uređenje B i H
Sadržaj:


1 .Uvod
2 .Istorija
3 .Politika
4.Parlametarna skupština B i H
5 .Himna
6 .Grb
7 .Zastava
8 .Politička struktura zemlje
9 . Geografija
10.Stanovništvo
11.Kultura (muzika,književnost,film,)
12.Religija


1 . Uvod

Bosna i Hercegovina je država u jugoistočnom dijelu Evrope,smještena na zapadu Balkanskog poluotoka.Sa sjevera,zapada i jugo-zapada graniči sa Hrvatskom, a sa istoka sa Srbijom. Na jugo-istoku graniči sa Crnom Gorom. Glavni grad zemlje je Sarajevo.Nezavisnost je stekla 1.marta 1992.godine nakon odluke građana B i H referendumom o samoopredeljenju.Prema međunarodnim procjenama iz 2006.godine,broj stanovništva iznosi 4.498.976.


2 . Istorija

U prvim vijekovima nove ere, područje današnje Bosne bilo je sastavni dio Rimskog Carstva.Većinom su ga naseljavali Iliri.Nakon pada carstva Bosnu su svojatali kako Bizantsko Carstvo,tako i zapadni nasljednici Rima.Slaveni se ovdje naseljavaju u 7. vijeku zatičući na ovim prostorima dijelove ilirskih i tračkih plemena koja su bila romanizirana a prilikom dolaska Slavena se povlače uglavnom u planine.Slaveni ih nazivaju Vlasima po starogermanskoj riječi Wallach,što znači Roman, ili Rimljanin.U svojoj etnogenezi bosanski Slaveni-Bošnjani, kasnije Bošnjaci ili bosanski muslimani, kao središnji južnoslovenski narod vrlo su se malo miješali sa drugim narodima,što nije slučaj sa okolnim južnim Slavenima, u čijoj je etnogenezi udio neslavenskog elementa prilično značajan-na istoku Grka,Albanaca,Cincara,rumuna i drugih, a na zapadu Njemaca,Italijana,Mađara,Čeha i dr.Mišljenje većine hrvatskih i srpskih historičara je da kraljevine Srbija i Hrvatska vladaju dijelovima Bosne tokom 9. vijeka, a da u 11. I 12. vijeku nad Bosnom gospodari kraljevina Mađarska.Međutim, većina bosanskih istoričara smatra da je Bosna samostalna država još od 9. vijeka.Sa druge strane srpski i hrvatski istoričari smatraju da Srednjovjekovna bosanska Država stiče svoju nezavisnost oko 1200.godine,zasnivajući svoje teze na osnovu nepotvrđenih dokumenata katoličke i pravoslavne crkve,te da se u ovom periodu razvija njen bošnjački narod .U početku vladari Bosne su Banovi, prvi imenom poznati ban Bosne bio je ban Borić,zatim poznati Kulin Ban a poslije krunidbe Bana Tvrtka i Kotromanića 1377. godine vladari Bosne postaju kraljevi. Nezavisnost Bosna zadržava sve do dolaska Osmanlija 1463.godine, kad zvanično postaje dio Osmanskog carstva.Tokom osmanske vladavine u Bosni,mnogi bošnjaci odbacuju kršćanstvo i prelaze na Islam.Istovremeno Vlasi,odnosno kasniji srbi se po prvi put pojavljuju u nekim djelovima tadašnjeg Bosanskog ejaleta,dok se mnogi Bošnjaci iseljavajuu pravcu zapada i sjevera.Ovaj razvitak demografije,je korijen današnjih naroda B i H. Mnogi Bošnjaci pripadali su bošnjačkom plemstvu,tako da su već u prvoj polovini 16. vijeka mnogi begovi i vojskovođe u osmanskoj Evropi upravo porijeklom iz Bosne( npr. Mehmed –paša Sokolović ili Gazi Husrev-beg).
Sa konstantnim napadima i ekonomskom krizom širi se nezadovoljstvo,tako da u prvoj polovini 19.vijeka sultan nekoliko puta pokušava izvršiti reforme,ali u ovome kapetani u Bosni odgovaraju pobunama.Najčuvenija od njih je pobuna Huseina kapetana Gradaščevića 1831 godine.Nakon što su poraženi od strane Osmanlija, vojni otpor Bošnjaka se završava, dok carstvo i dalje slabi.Istovremeno srpski odnosno hrvatski nacionalni pokreti vrše jak pritisak na Bošnjake tako da mnogi bošnjaci se na osnovi vjere ili nečeg drugog odvaja u srpski odnosno hrvatski nacionalni korpus te broj Srba i hrvata u Bosni raste.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-04-2010 09:04 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: