Državni terorizam i protuterorizam - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Državni terorizam i protuterorizam - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Terorizam se definiše kao namjerna upotreba nasilja ili prijetnja nasiljem protiv nedužnih osoba s ciljem da se neke druge osobe zastraše i na taj način prisile da učine nešto što inače ne bi učinile.
Kada se prvi put pojavila u političkom govoru riječ „terorizam“ odnosila se na jedan slučaj državnog terorizma, odnosno na strahovladu koju je u Francuskoj uspostavio jakobinski režim.
Postoje i brojne historijske studije o nekim drugim slučajevima državnog terorizma, posebno u periodu staljinističkoga terora u Sovjetskom Savezu.
U svakodnevnom govoru i medijima u pravilu se polazi od pretpostavke da je terorizam po definiciji djelatnost nedržavnih činilaca. Kada vidimo da vojska ili službe sigurnosti čine isto ono što se, kada su počinitelji pobunjenici, bez izuzetka prikazuje i osuđuje kao terorizam, kao opravdanje navode da su to djela izvršena u ime države, u službi legitimnih državnih ciljeva.
Kada je riječ o svakodnevnom govoru i o medijima, to se pokušava objasniti široko rasprostranjenim shvaćanjem kako je država utjelovljenje načela reda i legitimiteta. U skladu s tim, one koji se državi suprotstavljaju doživljavaju kao snagu nereda i razaranja, a njihova se djelatnost ocjenjuje bez sumnje neopravdanom.
U državama koje se suočavaju s pobunom, javnost i mediji nalaze se na strani države. Kada je riječ o pobunjenicima u inostranstvu koji imaju podršku svoje države ili ih čak pomaže, njih ne zovemo teroristima nego gerilcima ili borcima za slobodu.
Društvene nauke nedržavni terorizam obično objašnjavaju drugačije, tvrde da postoje i sličnosti i razlike između državnog i nedržavnog terorizma, ali i da su razlike mnogo veće nego sličnosti.
Walter Laqueur, jedan od vodećih stručnjaka za historiju i sociologiju terorizma navodi da državni i nedržavni terorizam „imaju različite funkcije i ispoljavaju se na različite načine“, te da se „ništa ne dobiva ignorisanjem raznih vrsta nasilja“...

SADRŽAJ


1.UVOD........................................2
2.TIPOLOGIJA DRŽAVNE UPLETENOSTI U TERORIZAM.........3
2.1.Državni terorizam veće je zlo od nedrzavnoga.................5
2.2. Protuterorizam................................7
3.ZAKLJUČAK...................................8
4.LITERATURA..................................9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: