Državljanstvo EU i položaj BIH prema EU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Državljanstvo EU i položaj BIH prema EU
UVOD

Državljanstvo se najčešće definiše kao skup normi koje uređuju odnos između pojedinca - građanina i države. Državljanstvo je, u stvari, skup obaveza koje pojedinac mora ispuniti da bi mu, sa druge strane, država pružila i garantovala određena prava. To je dvostrani, međuzavisan, odnos javnopravnog karaktera, po kojem se pojedincu garantuju izvjesna prava, ali se zauzvrat od njega očekuje ispunjavanje određenih obaveza. Pod obavezama se ovdje podrazumijeva pored finansijskih - u vidu plaćanja poreza i taksi, i lojalnost matičnoj državi. „Ako su države suverene na svojoj teritoriji i ako je suverenost najviša i nezavisna politička moć koja je utvrđena još od Bodina, onda osnovna politička jedinica naroda mora biti definisana kao ona koja živi na osnovu pravila države“. Dakle, država na osnovu najvišeg pravnog akta određuje pravila kojih se pojedinac mora pridržavati, ali isto tako, koncept državljanstva je dvosmjeran odnos: pojedinac - država, iz kojeg proizilaze brojna prava i obaveze kako za državu tako i za pojedinca.

Prava koja se dodjeljuju pojedincima mogu biti subjektivna i objektivna. Zapravo, ovdje bi bilo preciznije istaći da se radi o pojmovima subjektivnog i objektivnog prava. Objektivno pravo podrazumijeva propisani način ponašanja od strane države koji je obavezan za sve. Taj skup normi stvoren je od strane zakonodavnog organa jedne države, a pravi garant da će one i biti ispoštovane jeste sama država, njen autoritet i aparat prinude kojim ona raspolaže. U nekim jezicima postoji i terminološka razlika za pojmove objektivnog prava (npr. engleski law) i za pojam subjektivnog prava (right) u našem jeziku (kao i npr. u njemačkom - das recht) pravo je pravo.

Sadržaj

1 UVOD 3
2 DRŽAVLJANSTVO I GRAĐANSTVO EU 5
3 DRŽAVLJANSTVO I MIGRACIONA POLITIKA EU 8
4 POLOŽAJ BiH PREMA EU 10
5 ZAKLJUČAK 13
6 LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:32 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Budžet i finansijska perspektiva EU derrick 0 1,739 08-03-2014 01:23 AM
zadnja poruka: derrick
  Javni dug - politika javnog duga i BiH derrick 0 2,421 08-03-2014 01:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Načela upravnog postupka prema zakonu o općem upravnom postupku - hr derrick 0 1,699 08-03-2014 12:49 AM
zadnja poruka: derrick
  Postupak prema maloletnicima derrick 0 1,508 06-03-2014 01:53 AM
zadnja poruka: derrick
  Institucije EU 2 derrick 0 1,505 21-09-2013 01:38 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: