Doprinos Jirgena Habermasa kritičkoj teoriji društva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Doprinos Jirgena Habermasa kritičkoj teoriji društva
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD - kritička teorija društvaKritičku teoriju društva formulisao je krug mislilaca okupljenih oko Instituta za društvena istraživanja i Časopisa za društvena istraživanja u Frankfurtu, koji su nastavili rad u egzilu u Americi, tokom Drugog svjetskog rata, a nakon rata, u smanjenom sastavu na Univerzitetu u Frankfurtu. Za ovu grupu filozofa, sociologa, ekonomista, pravnika, psihologa, književnih kritičara itd. se dosta često pored oznake Kritička teorija koristi i naziv Frankfurtska škola. Ovo je djelimično pogrešno, jer u to vrijeme nije postojala nikakva Frankfurtska škola u pravom smislu te riječi. U razdoblju prijeratnog rada Instituta i objavljivanja časopisa to je prije bila skupina raznorodnih i samostalnih mislilaca, često vrlo različitih interesa, okupljenih oko rada na istom projektu. U tom smislu prije bi se moglo govoriti o intelektualnom krugu okupljenom na temelju izbora po srodnosti nego o školi. Još manje je ona tada bila frankfurtska jer su se uslijed dolaska Hitlera na vlast i širenja fašizma aktivnosti Instituta izmeštale svuda po Europi, sve dok se nije u potpunosti preselio u Ameriku.

O školi bi se eventualno moglo govoriti tek u razdoblju poslijeratnog povratka Horkheimera i Adorna na frankfurtski sveučilište. Govor o kritičkoj teoriji kao jedinstvenoj poziciji i epohalno-teorijskoj cjelini počinje relativno kasno, tek nakon poznatih političkih zbivanja 1968. godine, u kojima su akteri bili i neki od ovih mislilaca. Tek nakon toga počinju se objavljuju i istorijske recenzije rada Instituta i njegovih pojedinih autora - pod zajedničkim nazivom Kritička teorija ili Frankfurtska škola.


Sadržaj

UVOD - kritička teorija društva 3
1 Habermasov doprinos kritičkoj teoriji 4
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:34 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: