Doprinos funkcije kontrole razvoju organizacione kulture preduzeća – domaća i inostra

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Doprinos funkcije kontrole razvoju organizacione kulture preduzeća – domaća i inostra
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta proizvodnje.

Tokom jednog istraživanja navika potrošača u SAD, istraživači su primetili vrlo neobično ponašanje jedne domaćice: ona je uvek tek kupljenoj salami, bez nekog vidljivog razloga, odsecala krajeve i tek tada ju je stavljala u frižider. Kada su je istraživači zamolili da im objasni zašto to radi, ona to nije bila u stanju. Rekla im je jedino da je tako radila njena majka pa je nastavila i ona. Kada su istraživači otišli do majke, utvrdili su da i ona na isti način salamu stavlja u frižider. Ali ne samo to. Oni su utvrdili da i ona ne ume da objasni razloge svog ponašanja. I nju je tome naučila njena majka. Celu priču brzo je objasnila gospođa baka, koja je istraživačima otkrila istinu: kada je počela da kupuje salamu, imala je posudu koja je za nju bila nešto kraća, te je zato morala da skraćuje svaku salamu koju je stavljala u frižider.

Kultura je otprilike to: rešenja koja su se jednom pokazala uspešnim u rešenju problema, postaju podsvesna pravila ponašanja koja ¨nevidljivo¨, ali vrlo snažno utiču na ponašanje ljudi.

Organizaciona kultura utiče na poslovanje i poslovne rezultate preduzeća. Postoji snažno uverenje da je za uspešan rad preduzeća neophodna organizaciona kultura određenih karakteristika i sadržaja. Istraživači su otkrili da sva uspešna preduzeća imaju snažnu kulturu sa određenih vrednostima i verovanjima pa su pokušali da ta verovanja i vrednosti izoluju.

Međutim, organizaciona kultura može delovati na poslovanje preduzeća pozitino i negativno. Ona može da bude ¨tajna formula uspeha¨, ali i ¨tihi ubica¨. Sve zavisi da li kultura odgovara datoj situaciji u kojoj se preduzeće nalazi ili ne. Do sada su autori više pažnje posvećivali pozitivnom uticaju organizacione kulture na performanse preduzeća, dok su potencijalno negative aspekte njenog uticaja uglavnom zanemarivali. Jedan od razloga je bio taj jer su autori želeli da zainteresuju menadžere što više za koncept organizacione kulture. To se pokazalo kontraproduktivno, jer je u većini slučajeva organizaciona kultura dovela do kraha preduzeća. Negativan uticaj koji kultura može imati na rezultate poslovanja preduzeća ne smanjuje značaj koncepta, već ga povećava. To znači da organizacionom kulturom treba ovladati, kako bi se preko nje ostvarili pozitivni uticaji na poslovanje preduzeća, ali i izbegli njeni eventuali negativni uticaji.

APSTRAKT

U ovom radu istražuje se veza između snage menadžera i snage organizacione kulture u preduzeću i njihov uticaj na uspeh poslovanja preduzeća. Istraživanju se odnosi na uticaj koji organizaciona kultura može imati na menadžera, ali i kakav uticaj menadžer može da ima na organizacionu kulturu. Kao što menadžer može da menja organizacionu kulturu, i ona može da utiče na ponašanje menadžera. U literaturi se mogu pronaći primeri da menadžer ima glavnu ulogu u kreiranju, održavanju i menjanju organizacione kulture. Snažan menadžer može da kreira snažnu organizacionu kulturu, dok slab menadžer ne može da kreira jaku organizacionu kulturu u preduzeću. Iz čega se može zaključiti da menadžeri imaju jak uticaj na organizacionu kulturu u preduzeću i da su ta dva fenomena usko povezana.


KLJUČNE REČI: organizaciona kultura, kontrola, menadžer.

PREDMET ISTRAŽIVANJA

Organizaciona kultura predstavlja jednu od popularnih tema u zemljama zapadne Evrope i SAD-a. Poslednjih godina istraživanja su usmerena na komponente organizacije i menadžmenta. Ona nije predmet samo literature već zaokuplja pažnju i raznih preduzeća. Značaj organizacione kulture je velik za preduzeće koje posluje kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Da bi preduzeće ostvarilo svoj cilj, to jest svrhu postojanja ono treba da poznaje svoje zaposlene i njihove vrednosti, običaje, jednom rečju kulturu. Isto tako zaposleni da bi obavili svoj posao treba da su upoznati sa vizijom i misijom preduzeća, kao i sa vrednostima koje preduzeće želi da predstavi kupcima, kao i zaposlenima. Da bi preduzeće stabilno egzistiralo i obavljalo svoju funkciju zbog kojeg i prvenstveno osnovano, ono mora da uskladi svoje vrednosti sa zaposlenima. Poslednjih godina javlja se rastući značaj za istraživanjem organizacione kulture.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
04:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Doprinos tehnoloških inkubatora tehnološkom razvoju u Srbiji derrick 0 1,975 18-01-2013 01:20 PM
zadnja poruka: derrick
  Dizajniranje organizacione strukture - organizacije zekan 0 4,017 09-09-2010 04:13 PM
zadnja poruka: zekan
  Organizacione uloge Vesnica 0 2,090 05-07-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Tradicionalne organizacione strukture Vesnica 0 2,803 05-07-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Organizacije preduzeca Vesnica 0 2,626 01-07-2010 10:19 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: