Dokumentarni akreditiv

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dokumentarni akreditiv
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Pod međunarodnim plaćanjem se podrazumeva plaćanja koja se vrše između privrednih subjekata različitih zemalja. Ovim poslovima se bave banke koje su u većini zemalja i jedine ovlašćene institucije za ovu vrstu posla. Banke sa odabranim bankama u drugim zemljama zaključuju posebne sporazume o međusobnoj saradnji. Takvim sporazumom između banaka se uspostavlja poslovni korespodentski odnos a takve banke se nazivaju korespodentske banke.

Vrste međunarodnih plaćanja:
Slobodno devizna plaćanja (konvertibilan sistem plaćanja)
Klirinška plaćanja
Plaćanja putem kompenzacija

Slobodno devizna plaćanja (konvertibilan sistem plaćanja) su takva plaćanja kod kojih se potraživanja stečena u jednoj zemlji mogu koristiti za plaćanja u bilo kojoj drugoj zemlji. Ovo se praktično ostvaruje preko tekućih računa koje banka jedne zemlje drži kod inostrane banke-svog korespodenta.Plaćanja se vrše u konvertibilnoj valuti.

Klirinška plaćanja - vezana plaćanja se koriste između dve ili više zemalja u slučaju da ne postoji konvertibilnost valuta. Kliring omogućava da se međunarodna plaćanja izvršavaju domaćim, nacionalnim valutama, bez upotrebe deviza.(bilateralni i multilateralni) Preko centralne banke. Negativna strana kliringa je što se potraživanja stečena u jednoj zemlji nemogu koristiti za plaćanja u nekoj drugoj zemlji gde su uslovi povoljniji.

Plaćanja putem kompenzacija. Kompenzacijom se vrši razmena jedne robe za drugu a da se pri tome ne koristi novac kao sredstvo plaćanja. Razlika između nje i kliringa je u tome što se kompenzacija zasniva na nivou preduzeća a ne na nivou zemalja......

IZVORI PRAVA

S obzirom na ćinjenicu da je dokumentarni akreditiv pojava novijeg datuma, nacionalna zakonodavstva ne regulišu zakonskim normama ovu materiju. Zbog nedostatka zakonskih propisa na dokumentarni akreditivprimenjuju se opšta pravila i principi građanskih i trgovačkih zakonika...

DOKUMENTARNI AKREDITIV

Pod akreditivom se podrazumeva određeni instrument plaćanja kojim se banka izdavalac – akreditivna banka, domaća ili strana, obavezuje da po nalogu nalogodavca, klijenta (domaćeg ili stranog) na osnovu ugovorenih dokumenata obavi plaćanje ili ovlasti drugu banku – korespondentnu banku, da izvrši plaćanje trećem licu – korisniku akreditiva ili po njegovom nalogu izvrši prenos novca.

Kreditna banka može po nalogu nalogodavca ili uz pomoć druge banke da plati, akceptira ili otkupi menicu vučenu od strane korisnika akreditiva. Kod ovog pravnog posla se pojavljuju tri lica, a nekada i četiri: klijent, nalogodavac, banka i korisnik akreditiva. tako se kod akreditiva kao nalogodavac, klijent pojavljuje određeni kupac robe, investitor radova, akreditivna banka koja na zahtev nalogodavca, klijenta otvara akreditiv, korisnik akreditiva je po pravilu treće lice kojem se stavlja na raspolaganje određena svota novca. Pored toga u ovom poslu može se pojaviti i neka druga banka kod koje se otvara akreditiv.

OBLICI MEĐUNARODNOG ROBNOG DOKUMENTARNOG AKREDITIVA

Opozivi i neopozivi međunarodni dokumentarni, robni akreditivi – Kod opozivog međunarodnog akreditiva nalogodavac ima pravo da opozove akreditiv pre isteka roka na koji je otvoren. Opozivi dokumentarni akreditiv ne vezuje banku prema korisniku i ona ga u svakom trenutku može izmeniti ili opozvati na zahtev nalogodavca ili po sopstvenoj inicijativi kada je to u interesu nalogodavca. Kada je opozivi akreditiv prenet na neku drugu banku ili filijalu njegova izmena ili opoziv imao bi pravno dejstvo tek od momenta kada one prime izveštaj o opozivu akreditiva. Kada se radi o neopozivom međunarodnom akreditivu, nalogodavac ne može opozvati akreditiv pre isteka određenog roka kada se sa tim ne saglasi korisnik akreditiva....

SADRŽAJ:

UVOD 3
1 IZVORI PRAVA 4
2 DOKUMENTARNI AKREDITIV 4
3 OBLICI MEĐUNARODNOG ROBNOG DOKUMENTARNOG AKREDITIVA 5
4 UČESNICI U POSLU DOKUMENTARNOG AKREDITIVA I PRAVNA PRIRODA NJIHOVIH MEĐUSOBNIH ODNOSA 7
5 PRAVA I OBAVEZE UČESNIKA U MEDJUNARODNOM DOKUMENTARNOM AKREDITIVU 8
5.1 Odgovornost banke 9
6 IZDAVANJE AKREDITIVNOG NALOGA, PREZENTACIJA I PREDAJA DOKUMENATA 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: