Dobro i zlo - poslovna etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dobro i zlo - poslovna etika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Dobro je najveća moralna vrijednost. To je ljudska osobina koja odgovara suštini čovjeka. Čovječnost je dužnost svakog pojedinca, uslov dobrog života. To podrazumijeva saradnju s drugim ljudima, dijalog, ljubav i dostojanstvo osobe.
Zlo je pojam koji označava ono što moral odbacuje kao neprihvatljivo. Njegova je suprotnost moralno dobro.

Borba dobra i zla je vječna tema koja se provlači kroz religije, knjige, filmove - kroz razne univerzalne i lične filozofije.

A što je zapravo to dobro i to zlo koji se bore? Jesu li to praistorijske sile koje se manifestiraju kroz nas ili su to suprotstavljene snage u nama samima?
Borba dobra i zla je zapravo borba naših vlastitih životnih iskustava – ona se događa iznutra a iskazana je u spoljšnjem svijetu kroz ratove, nepravdu i sve ostalo što doživljavamo kao manifestaciju zla.
Sagledavši priču o dobru i zlu unutar sebe, možemo je bolje razumjeti, kako u okvirima vlastitog života tako i na razini čovječanstva.
U svakom čovjeku je i dobro i zlo . I zlo i dobro su moralne kategorije . Izvan morala nema ni dobra ni zla . Izvan morala dobro bez zla bih bilo bezlično , a zlo bez dobra obično.

ODREĐENJE DOBRA

Iz pojma dobra izvedeno je moralno značenje i ostalih etičkih kategorija: moralno, etički, ispravo, pravilno, vrijedno, ono što se cijeni, poželjno. Ove nove kategorije u stvari predstavljaju samo drugačiju formulaciju osnovne etičke kategorije, a imaju istu moralnu vrijednost i značaj.

Sa pojmom dobro u vezi su i svi drugi glavni etički pojmovi – moralna svijest, volja, savjest, norma, ponašanje, postupanje, ocjena, sankcija itd.ove forme morala služe za procjenjivanje vrijednosti etičkih namjera i djela i odbranu ili za napad na dobro ili zlo.

Pojam dobro koristi se kao prefiks za obrazovanje pojmova koji iskazuju lijepu namjeru, dobro djelo, kvalitetnu zamisao, vrijedan cilj i pravu aktivnost kao što su: dobrodušnost, dobronamjeran, dobrotvor. Dobro jutro! Dobar dan! Dobra noć! Naka vam bude dobro!

U dobrom moralu i kod zrelih ličnosti nema nikakave sumnje u apsolutnu vrijednost dobra i u nevrijednost zla. Dobro i zlo su na različitim stranama vrijednosnog polja

U etimološkom pogledu pojam dobra uglavnom ima značenje: „otmeno“, „plemenito“, „duševno uzvišeno“.Suprotno je od „prostog“ , „plebejskog“, „niskog“, „rđavog“.

Teško je dati tačno određenje šta je dobro i šta ono sadrži.
Dobro se određuje po sebi (samo od sebe), prema njegovoj savršenosti (visokoj vrijednosti i važnosti) koju ono ima za život i ličnost čovjeka – iako se može odrediti i kao ono čime su ispunjene i zbog čega se izvršavaju moralne norme, ili kao osnovni element ispravnog života, ili kao djelatni oblik kojim se stvara sreća ili najveća sreća za najveći mogući broj ljudi...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:07 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,688 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,169 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,418 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,486 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,445 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: