Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,343
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz hemije.

Hrom se nalazi dakle, u ogranku b šeste grupe periodnog sistema elemenata. U ovom ogransku nalaze se još i molidben i volfram.
Za atome elemenata VI grupe karakteristične su dve različite strukture spoljnjeg sloja sa šest, ili s jednim odnosno dva elektrona. Strukturu prvog tipa imaju sumpor i elementi podgrupe selena a drugog tipa – elementi podgrupe hroma. Upravo zbog toga oni se odlikuju metalnim karakterom.
Oni mogu da grade jedinjenja različitih tipova, pri čijem stvaranju učestvuju pored elektrona spoljnjeg sloja i elektroni nepopunjenog unutrašnjeg d – podsloja sa kojima ukupno čine 6 elektrona; u tome su slični sa elementima ogranka a a naročito sa sumporom. Elementi ovog ogranka grade jedinjenja sa različitim oksidacionim stanjima od +2 do +6.


Molidben se u prirodi nalazi u obliku svojih ruda: molidbenita i vulfenita. Molidben se upotrebljava za dobijanja specijalnih vrsta čelika. Njegov čelik se odlikuje velikom tvrdinom i elastičnošću pa se u velikoj meri koristi za izradu puščanih i topovskih cevi.
Volfram se u prirodi nalazi isključivo u obliku ruda koje predstavljaju soli volframove kiseline. Volfram je našao primenu i izradi tankih niti koje se koriste za električne sijalice i peći.
Predmet ovog rada biće samo jedan od elemenata iz ove grupe odnosno ogranka periodnog sistema – hrom.
Cilj rada je da objasni i prikaže postupak dobijanja hroma, značaj hroma i njegovih jedinjenja.
U prvom poglavlju rada obrađene su teze:
- dobijanje hroma,
- osobine hroma,
- jedinjenja hroma i
- značaj hroma i njegovih jedinjenja.
Drugo poglavlje rada predstavlja kratak osvrt na upotrebu neorganskih jedinjenja u farmaciji i medicini.
1 Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja
1.1 Dobijanje hroma

J. G. Legmann je 1762. godine, u pismu upućenom prirodnjaku G. L. L. de Buffon-u- opisao jedan novi mineral iz Sibira. Mi sada znamo da je ovaj mineral krokoit, ili olovohromat. Ni L. N. Vauquelin ni Macquart nisu uspeli da 1789. godine. u tom mineralu otkriju nov elemenat, i obojica su konstatovala olovo, gvožđe, aluminijumoksid i veliku količinu kiseonika.
Međutim, 1797. godine, L. N. Vauquelin je ponovo ispitao mineral i zaključio da olovo mora biti sjedinjeno s nekom neobičnom kiselinom, za koju je on smatrao da je oksid novog metala. On je taj metal nazvao hromom (chroma), boja - jer su sva njegova jedinjenja obojena.
L. N. Vauquelin je 1798. godine otkrio taj novi elemenat i spinelu i smaragditu, a 1799. gogine F. Tassaert je našao hrom u hromitu.
Hrom je zastupljen u zemljinoj kori u količini od oko 102 ppm, uglavnom u obliku minerala hromita.
Hrom (chromium - Сr = 51,9961) se u prirodi nalazi samo u vezanom stanju; njegove su najvažnije rude: hromit, FeO • СrО ) i krokoit, PbCrO . Hrom je najtvrđi od svih metala.
Po bogatstvu s hromom ističu se ove zemlje: Južna Afrika, SSSR, Turska, Rodezija, Finska, SFRJ, Nova Kaledonija, Kuba i Grčka.
U našoj zemlji hroma najviše ima u Skopskoj Cmoj gori i na Šar-planini, zatim na području između Orahovice, Uroševca i Prizrena, kao i području Zapadne Morave i Kopaonika. Najvažniji rudnici su Lojane i Raduša.
Posle Turske u našoj zemlji su najveća nalazišta hromne rude, hromita u Evropi. Godišnja svetska proizvodnja (bez SSSR-a) hromovih ruda iznosi oko 1 mln.t.
Metalni hrom se ne javlja slobodan u prirodi. Javlja se, sjedinjen s kiseonikom u hromnoj okri, koja je hromseskvioksid, Cr O , udružen s više ili manje zemljastih materija.
Hromit, Fe(CrO ) , jeste glavna ruda hroma. Takođe se javlja kao olovohromat u krokoitu, PbCrO . Tragovi se javljaju u mnogim mineralima - smaragdu, nefritu, serpentinu, itd.
Glavni izvor hroma je hromit. Hrom dolazi na tržište uglavnom kao natrijum ili kalijum-hromat i dihromat, koji se prave iz rude. Njegova bogata nalazišta se nalaze na Uralu.
Metalni hrom se industrijski dobiva termitnim procesom i redukcijom hromioksida pomoću teorijske količine silicijuma u lučnoj električnoj peći.
Takođe se dodaje nešto živog kreča da bi se nagradila zgura s postalim silicijumdioksidom:

2Cr O + 3Si + 3CaO = 4Cr + 3CaSiO

Po prvom procesu hromsekskvioksid dobro pomešan s aluminijumom u prahu stavlja se u sud obložen netopljivijm materijalom. Iznad ovoga se stavi smesa natrijum ili barijum – peroksida i aluminijuma u prahu; u poslednju smesu se zabode parče magnezijumove pantljike pa se povrh svega stavlja sloj sprašenog fluorita. Tegla se stavi u pesak, pa se magnezijumova pantljika zapali. Kada plamen dođe do peroksidne smese aluminijum se oksiduje s eksplozivnim želatinom; usled toplote zagrevanja aluminijuma u ovoj smesi za paljenje, otpočinje reakcija


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Azot i njegova jedinjenja Maja 0 4,386 02-08-2012 05:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Kalijum – rasprostranjenost, dobijanje i hemijske osobine Maja 0 3,624 02-08-2012 05:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Opći uticaj legirajućih elemenata i opće osobine čvrstih rastvora - ij zekan 0 2,493 08-09-2010 10:12 PM
zadnja poruka: zekan
  Materijali - Fizičke i tehnološke osobine metala Dzemala 0 8,757 27-08-2010 04:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dobijanje, osobine i značaj hroma i njegovih jedinjenja Dzemala 0 3,921 27-08-2010 04:15 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: