Dividendna politika - hr

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dividendna politika - hr
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Svjedoci smo da svjetska financijska kriza uzima sve više maha u svim oblastima ljudskog života pa tako iu poslovanju. Kriza ne bira svog "protivnika" pa su posljedice krize vidljive u svim vrstama poduzeća od onih malih, preko srednjih do velikih tvrtki, od javnih do privatnih, od onih inokosnih do onih korporativnih. Za sva ta poduzeća je zajedničko da im je glavni cilj ostvarivanje profita, međutim u uvjetima financijske krize za većinu poduzeća je i poslovanje na "pozitivnoj nuli" relativno privatljivo. Osim borbe za profit, tvrtke se bore za očuvanje vrijednosti svojih dionica (akcija). Naravno od vrijednosti dionica i poslovanja korporativnog tvrtke ovisi i isplata dividendi.

Dividenda je dio dobiti dioničkom društvu koji se isplaćuje vlasnicima dionica, dakle vlasnicima tvrtki. Odluka o isplati dividende donosi se na godišnjoj skupštini izdavatelja glasovanjem prisutnih dioničara, tj.. vlasnika. Hoće li biti isplate dividende i kolika će ona biti ovisi od rezultata poslovanja kompanije te o potrebama kompanije za sredstvima za investiranje. Može biti određena u apsolutnom iznosu po dionici ili kao postotak njene nominalne vrijednosti. Dividenda kao prinos određuje vrijednost dionice. Teoretski govoreći, tvrtka isplaćuje dividendu kada ostvaruje pozitivan rezultat iz poslovanja te kada namiri sve potrebe za investiranjem u razvoj poslovanja. Praktično govoreći, susreću se različite prakse, pa i slučajevi isplate dividendi, a na štetu financiranja razvoja poslovanja.

Svakom vlasniku dionice je u interesu da mu budu isplaćene što veće dividende, ali u uvjetima financijske krize taj interes se može čak zapostaviti kako bi se uložili svi napori za očuvanje stabilnosti tvrtke, jer samo stabilna korporacija može očekivati preživljavanje u teškim vremenima. Svaka korporacija ima svoju jedinstvenu strategiju za upravljanje ključnim, i ta strategija je direktno zavisna i od želja, potreba i stavova dioničara korporacije ali i od trenutne situacije u cjelokupnom sektoru u kojem posluje korporacija a također i od konkretnih mjera koje poduzima država ili regija u kojoj se korporacija nalazi. Kranji interes svakog dioničara je isplata dividendi i stoga je upravljanje dividendama jedno od značajnih sektora u upravljanju tvrtkom...

Sadržaj :

UVOD 1
1.1 Politika dividendi 3
1.2 Oblici dividende i procedure isplate 4
1.3 Definiranje politike dividendi 5
1.4 Dobit i gubitak – prihodi od akcija 7
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 12PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralno bankarsto i monetarna politika s akcentom na funkcionisanje centralne BiH derrick 0 1,466 13-11-2012 11:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Monetarna politika - Teorija novca i bankarstvo Dzemala 0 2,039 15-04-2011 12:53 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Monetarno-kreditna politika Dzemala 0 2,052 09-10-2010 10:54 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Bankarski rizici (pojam i pregled) - hr mat.dipl5 0 2,474 09-09-2010 10:07 AM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Monetarna politika u Hrvatskoj VS1 0 2,606 12-06-2010 02:10 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: