Diplomatske aktivnosti Crne Gore za vrijeme Berlinskog kongresa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,088
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Diplomatske aktivnosti Crne Gore za vrijeme Berlinskog kongresa
UVOD

Da se ostalo na Sanstefanskom ugovoru, obistinile bi se riječi koje je knjaz Nikola uputio ulcinjskim Turcima: „ Vaše je carstvo poginulo, sultanu neće ostati više, no koliko samo s prozora može vidjeti oko sebe“. Carigrad bi opet došao u ono stanje, u kakvom je bio početkom XV vijeka. Međutim velike sile su i ovaj put pomogle Turskoj da se održi.
Kongres u Berlinu počeo je u junu 1878. godine. Na Kongresu su učestvovali predstavnici Rusije, Turske, Njemačke, Francuske, Austro-Ugarske, Velike Britanije. Kao predstavnici Crne Gore na Kongresu su upućeni vojvoda Božo Petrović i vojvoda Stanko Radonjić, ali oni, kao ni ostali predstavnici balkanskih država, nijesu mogli učestvovati u radu Kongresa. Njemački kancelar Bizmark, koji je predsjedavao Kongresu, nije želio s njima ni da razgovara, već ih je obavjestio da je crnogorska sudbina u rukama austrougarskog ministra spoljnih poslova, grofa Đule Andrašija. Prva sjednica Kongresa u Berlinu na kojoj se raspravljalo o Crnoj Gori održana ja 1. jula 1878. godine. Najprije ja pročitan prvi član Sanstefanskog mirovnog ugovora, koji se odnosi na granice Crne Gore.

Predsjedavajući ja zatim pitao predstavnike Rusije i Austro-Ugarske kako bi trebala da izgleda nova crnogorska granica. . Predstavnici Austro-Ugarske su izjavili da će ovo pitanje riješiti posebna komisija, dok je ruski delegat saopštio da su se sa ovim oko razganičenja oni sporazumjeli sa Austro- Ugarskom. Zatim se prešlo na drugi član Sanstefanskog mirovnog ugovora koji glasi : „ Visoka Porta konačno priznaje nezavisnost Knjaževine Crne Gore“ Predstavnici Austro-Ugarske, Francuske, Njemačke i Rusije su tražili da se zadrži postojeći tekst člana.

S A D R Ž A J

Uvod………….............3
Izaslanici knjaza Nikole………….4
Diplomatske aktivnosti Crne Gore, za vrijeme Berlinskog kongesa …. 6
Zaključak………………………....8
Literatura…………...9


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:21 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Crna Gora za vrijeme Berlinskog kongresa derrick 0 938 09-09-2013 02:15 PM
zadnja poruka: derrick
  Crna Gora za vrijeme Hercegovačkog ustanka derrick 0 974 09-09-2013 02:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Privredne prilike u Nemačkim zemljama posle Bečkog kongresa 1815. godine Maja 0 1,071 27-08-2012 12:14 PM
zadnja poruka: Maja
  Turisticke aktivnosti i zastita prirode u državama Kalifornija i Nevada Dzemala 0 1,096 13-08-2011 01:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Uskoplje u vrijeme turaka - hr Dzemala 0 1,368 18-02-2011 01:01 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: