Dimenzije korporativne odgovornosti organizacija - Poslovna etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Dimenzije korporativne odgovornosti organizacija - Poslovna etika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


DIMENZIJE DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI ORGANIZACIJA

Apstrakt: Gotovo sve značajnije analize koncepta društvene odgovornosti organizacija ukazuju na to da se radi o nezamenljivom konceptu, bez čije primene nije moguće postići ono čemu savremeni svet teži, a što nazivamo održivim razvojem. Stoga je realno očekivati da, u budućnosti, mehanizmi motivacije, kako dobrovoljni, tako i prinudni, snažnije deluju na organizacije kada je društvena odgovornost u pitanju. Zato će one morati da se opredele da, ako to već ne čine, snažnije razvijaju neku od dimenzija društvene odgovrnosti, koje su prikazane u ovom radu. Koje će dimenzije dobiti prioritet zavisi od situacije u kojoj se svaka od organizacija nalazi. Sposobnost koju menadžment bude pokazao u utvrđivanju priortiteta i delovanju u okviru utvrđenih, determinisaće uspešnost pozicioniranja organizacije na budućem tržištu koje će priznavati isključivo društveno odgovorne.

Ključne reči: društvena odgovornost organizacija, dimenzije, standardi


Suština koncepta društvene odgovornosti organizacija (koja se često označava sa CSR – kao akronim od eng. „corporate social responsibility“) leži u činjenici da njegovom primenom organizacije pokušavaju da nove oblike svojih poslovnih strategija zasnuju „idući u korak“ sa održivim razvojem. Društvena odgovornost organizacija se razvija kao posledica sve intenzivnije promene veza koje postoje između poslovnog sveta i društvene zajednice. Sve je više onih koji se zalažu za to da organizacije ne mogu biti samo usmerene na sticanje što većeg profita za vlasnike, već da određeni deo svoje pažnje moraju posvetiti i aktivnostima koje značajno utiču (pozitivno ili negativno) na život društvene zajednice širom sveta. Zbog toga, jasno je da organizacije moraju preuzeti i odgovarajuću odgovornost.

Sadržaj koncepta društvene odgovornosti organizacija je najbolje sagledati kroz njene unutrašnje i spoljašnje aspekte. Pod unutrašnjim aspektima društvene odgovornosti podrazumevamo sve one koji se neposredno nalaze unutar granica same organizacije. U ovu grupu ubrajamo odnos organizacije prema zaposlenima i pitanja u vezi sa tim (poput ulaganja u ljudski kapital), zaštitu zdravlja i bezbednost na radu, kao i menadžment promenama. U ovu grupu spadaju i prakse zaštite životne sredine, uglavnom u vezi sa menadžmentom prirodnih resursa koji se koriste u proizvodnji.

Pošto se društvena odgovornost prostire i izvan granica posmatrane organizacije, to imamo i njene spoljašnje aspekte, kakvi su odnosi sa isporučiocima, korisnicima i ostalim poslovnim partnerima, veze koje organizacija ostvaruje sa lokalnom zajednicom u kojoj posluje, stepen poštovanja ljudskih prava i koliko organizacija vodi računa o globalnoj situaciji po pitanju zaštite životne sredine....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
16-04-2011 06:44 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,619 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,094 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,124 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,422 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,377 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: