Diferencijsko pojacalo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Diferencijsko pojacalo
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Signali dobiveni iz senzora su suviše mali, reda nekoliko mikro volti. Takve signale je jako teško obrađivati, te se u tom slučaju javlja potreba za posebnim kolima, pojačalima, koja će podići red signala u područje, gdje se sa signal može jednostavno obrađivati.

Kod pojačala i kola potrebno je riješiti dva suštinska zadatka: prvo potrbno je osigurati prijenosnu karakteristiku sa što većim nagibom (pojačanjem) i drugo radnu točku je potrebno održavati na sredini karakteristike, neovisno od utjecaja okoline (nestabilnosti napona napajanja, temperature). Pri pojačavanje signala potrebno je osigurati da se informacija sadržana u signalu ne promijeni nakon pojačanja, odnosno potrebno je karakteristika pojačavača bude linearna.

Općenito govoreći možemo reći da je pojačalo mreža s dva pristupa. Električni simbol pojačavača prikazan je na slici 1.

Ovaj simbol jasno razdvaja ulaz od izlaza i jasno pokazuje smjer toka signala. Mnogo češće se za prikazivanje pojačala koristi simbol sa slike 2. gdje postoji jedan zajednički priključak. Ova zajednička točka se koristi kao referentna točka i ona se uglavnom postavlja na Nulti potencijal (masu).

1.1 Napajanje pojačala

Pojačanje ulaznog signala ostvaruje se pomoću dodatnih DC izvora. Ovi DC izvori daju potrebnu snagu ulaznom signalu kao i snagu potrebnu za rad svih elemenata unutar pojačavača. Na slici 3. prikazan je pojačavač sa dvostrukim izvorom napajanja. Radi uprošćavanja shema veoma često se koristi prikaza kao na slici 4.

Jedan od izvora ima pozitivnu vrednost dok drugi izvor ima negativnu rednost. Ovi izvori napajanja su najčešće jednaki iu tom slučaju riječ je o simetrično napajanje pojačavača. Također je potrebno naglasiti da se vrlo često koristi samo jedan izvor napajanja, dok se drugi priključak za napajanje vezuje na masu.
Iz ovoga se jasno može zaključiti da signal ni u jednom dijelu pojačavača, pa ni na samom njegovom izlazu ne može imati veću vrijednost od napona napajanja Maksimalna amplituda izlaznog napona ne može prijeći gornju graničnu vrijednost L +, i ne može imati manju vrijednost od donje granične vrijednosti L-. Ove granične vrijednosti su u realnim slučajevima nešto malo manje od napona napajanja. Ako želimo da ne dođe do izobličenja ulaznog signala mora se voditi računa da on bude unutar određenog raspona.

1 UVOD 2
1.1 Napajanje pojačala 3
1.2 Pojačanje pojačala 4
2 DIFERENCIJSKO POJAČALO 6
2.1 Diferencijsko pojačalo kao operacijsko pojačalo 8
2.2 Tvorničke karakteristike diferencijskih pojačala 10
2.3 Primjena diferencijskih pojačala 10
2.4 Osnovne izvedbe pojačala snage sa diferencijskim pojačalom 11
3 ZAKLJUČAK 13
4 LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
16-06-2010 03:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Operacijsko pojacalo Vesnica 0 2,535 16-06-2010 02:40 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: