DEVIZNO TRŽIŠTE

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
DEVIZNO TRŽIŠTE
1. DEVIZNO TRŽIŠTE

2.1. Pojam i obilježja deviznog tržišta


Kad govorimo o razlikama između vanjske i unutarnje trgovine, jedna od osnovnih je postojanje različitih valuta. Svaka se transakcija u vanjskoj trgovini u pravilu sastoji od dvije kupnje(prodaje); kupnje(prodaje) robe ili usluge i kupnje(prodaje) strane valute kojom će se uvoz platiti. Zato se u međunarodnoj razmjeni trguje ne samo robama i uslugama, nego i stranim valutama.

Trgovanje deviznim valutama obavlja se na deviznim tržištima.
Devizno tržište je dio ukupnog tržišta na kojemu se prema određenim pravilima trguje devizama, odnosno razmjenjuju se nacionalne valute po deviznom tečaju formiranom na osnovi njihove ponude i potražnje. Granice fluktuiranja odnosnih tečajeva određene su intervencijama centralnih banaka Hrvatska narodna banka tako je zadužena za održavanje stablinog tečaja kune te direktnim intervencijama drži kunu od njezinog uvođenja stablinom. Tečaj kune se prema njemačkoj marki odnosno euru kretao u razdoblju od njezina uvođenja 1994. godine do danas u rasponu od plus / minus 6% oko prosječnog tečaja ostvarenog u tom razdoblju.

Devizno tržište sastoji se od mreže komercijalnih banaka koje trguju devizama, a nalaze se u različitim zemljama i gradovima. To je OTC tržište na kojem se trže prije svega bankovni depoziti denominirani u različitim valutama. Devizno tržište nema dakle jednu određenu geografsku lokaciju, nema posebnu organizacijsku strukturu, nema radnog vremena i nije ograničeno na jedno mjesto ili na jednu zemlju. U velikim gradovima kao što su New York, London, Zurich, Frankfurt i dr. u kojima su locirane velike banke i gdje su najveća financijska središta nalaze se i najveća devizna tržišta.


Za neku valutu, recimo USA dolar, devizno tržište sastoji se od svih banaka na kojima se dolar kupuje i prodaje, neovisno o tome gdje se one nalaze. Zbog toga je devizno tržište globalno, a traje 24 sata dnevno. Naime, kad se zatvaraju banke u Japanu, otvaraju se u Europi, zatim u Americi te su banke, a i središta u kojima su one locirane međusobno dobro povezane telekomunikacijskim i satelitskim vezama nazvanim SWIFT (Society for Worldwide International Financial Communications) tako da je međusobna informiranost jako dobra.

SWIFT je utemeljen prije 30 godina kako bi automatizirao financijske transakcije i standardizirao elktornsku financijsku komunikaciju. SWIFT predstavlja na deviznom tržištu tri stvari:
1. zajednicu financijskih institucija, jer ovo je komunikacijsko sredstvo banaka za obavljanje deviznog platnog prometa
2. mreža i platforma za komunikaciju
3. «organizaciju standarda», što zanči da se svaka devizna transakcija unosi u točno propisane obrazce koji su formatirani za brže i transparentnije obavljanje posla. Standarde obrazaca i razvoj mogućnosti odrežuje institucija SWIFT u suradni s svjtskim bankama koje su njezine članice.

Devizno tržište se može razvrstati s obzirom na različite kriterije kako slijedi:
1. s obzirom na materijalnost:
- supstancijalna sredstva plaćanja (zlato, zlatne poluge),
- fiducijarna sredstva plaćanja (novčanice koje nisu konvertibilne)
2. s obzirom na oblik:
- potraživanja lako prenosiva s jednog posrednika na drugog (novčanice, čekovi, mjenice, vrijednosni papiri)
- potraživanja koja nisu lako prenosiva
3. s obzirom na ročnost potraživanja:
- potraživanja po viđenju (a' vista)
- potraživanja na rok (terminska potraživanja)

Nacionalni se novac javlja u inozemstvu u dva oblika;
- u obliku deviza (foreign exchange)
- u obliku efektivnog novca ili valute (foreign currency).

Devize su sredstvo međunarodnih plaćanja i predstavljaju potraživanja od neke druge zemlje koja glase na stranu valutu stečenu po bilo kojoj osnovi i bez obzira na način raspolaganja.
Devize mogu biti u obliku prenosivih tražbina kod inozemnih banaka i financijskih organizacija, u obliku prenosivih inozemnih vrijednosnih papira koji glase na stranu valutu (mjenice, čekovi, obveznice i si.), u obliku obračunskih jedinica, specijalnih prava vučenja (SPV) i inozemnog gotovog novca i u obliku elektronskih izvještaja o međunarodnim dugovanjima i potraživanjima.
U objašnjenju deviznog tržišta potrebno je ukazati na pojam "valuta". Valuta je novčani sustav jedne zemlje i novčana jedinica neke zemlje.
U obliku je gotovog novca (novčanice, banknote, metalnog novca i žiralnog novca). Na deviznom tržištu trguje se devizama, odnosno razmjenjuju se nacionalne valute po deviznom tečaju formiranom na osnovi njihove ponude i potražnje. Odnosi deviznih tečajeva imaju utjecaj na gospodarku situaciju cijele zemlje, a odraz su više nego jednog faktora. Danas formiranje deviznog tečaja ovisi o ponudi i potražnji za tom valutom, a ponuda i potražnja za valutom pod utjecajem su niza faktora, od gospodarskog, političkog i tako cijelog niza stanja u zemlji nacionalne valute. Kasnije ću se osvrnuti na prve sustave formiranja deviznih tečaje i situaciju danas.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:33 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojmovno određenje i vrste tržišta kapitala- tržište novca i kapitala, istočno Saraje Dzemala 0 2,337 02-03-2011 07:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Hipotekarno tržište Dzemala 0 2,454 09-10-2010 11:13 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Tržište tankerskog brodskog prostora Vesnica 0 1,922 06-07-2010 09:29 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Finansijska tržišta - tržište opcija Vesnica 0 1,823 06-07-2010 09:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Tržište kapitala i berze Vesnica 0 1,723 05-07-2010 10:04 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: