Devalvacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Devalvacija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

1 Uvod

Cilj ovog rada je da na što jednostavniji način objasni pojam carina i delovanje deviznog finansijskog tržišta, razloge njegovog postojanja, da ukaže na neke pojave koje to tržište prouzrokuje u društvu,pojasniće pojam deviznog i dinarskog kursa i posebno pojasniti funkcionisanje deviznog tržišta u našoj zemlji a sve to uz pomoć dostupne stručne literature i nekih ličnih zapažanja i razmišljanja. Odabrana tema i izrada ovog rada mi je omogućila da dam odgovore na mnoga tada postavljanja pitanja.

2 Devalvacija (Depresijacija)

(engl. devaluation, nem. Devalvation, Abwertung) je službena promena pariteta neke nacionalne valute utvrdivanjem njene niže vrednosti u odnosu na neku stabilnu valutu ili u odnosu na neko drugo merilo. Devalvacija je cin izravnavanja unutrašnje (niže) vrednosti novca izražene u njegovoj kupovnoj moci na domacem tržištu i njegove neopravdano više vanjske vrednosti izražene u deviznom kursu. Unutrašnja i vanjska vrednost novca prethodno se u nekom razdoblju smanjuju bez odluke monetarnih vlasti. Ovo smanjivanje intervalutarne vrednosti novca koje nastaje na tržištu bez odluke monetarnih vlasti naziva se deprecijacijom. Deprecijacija je proces koji prethodi cinu devalvacije. U uslovima formiranja promjenjivih kurseva na tržištu, pojam devalvacije nema više ono znacenje koje je imao u uslovima fiksnih kurseva. promene kurseva su pod uticajem tržišnih faktora cesti i imaju svoje dnevne vrednosti. Stoga se tek ponekad znatniji pad deviznog kursa kolokvijalno naziva devalvacijom, a takva promena izazvana odlukom monetarnih vlasti – korekcijom kurseva.

2.1 Devize

(engl. foreign currency, foreign exchange, nem. Devisen) su sredstvo medunarodnih placanja. Potraživanja od druge zemlje koja glase na stranu valutu, stecena po bilo kojoj osnovi i bez obzira na nacin raspolaganja. Mogu biti u formi prenosivih potraživanja kod inostranih banaka i finansijskih organizacija, prenosivih inostranih vrednosnih papira koji glase na stranu valutu (menice, cekovi, obveznice i sl.), obracunskih jedinica, specijalnih prava vucenja (SPV), inostranog gotova novca, a odskora i u obliku elektronickih izvješca o medunarodnim dugovanjima i potraživanjima.

2.2 Devizna štednja

(engl. savings in foreign exchange) je štednja stanovništva deponirana u bankama u stranoj valuti. Posebno popularna u državama s visokom inflacijom, jer stanovništvu pruža zaštitu od inflacije. Vrlo je nepogodan oblik štednje s gledišta narodnog gospodarstva, buduci da se ušteda stanovništva koristi kao kreditni potencijal inostranih banaka. U hrvatskim bankama devizna štednja predstavlja znatan izvor kreditnog potencijala.

2.3 Devizna kontrola

(engl. foreign exchange control, nem. Devisenbewirtschaftung) osigurava ostvarivanje usvojene devizne politike. Najcešce je obavljaju središnje banke i druge ovlaštene banke ili posebne specijalizovane ustanove. obuhvata provjeru dokumenata na osnovi kojih se obavlja medunarodna trgovina i medunarodna placanja. Osnovni princip devizne kontrole je dokumentarnost, te opseg devizne kontrole ovisi o brojnosti dokumenata koji su propisani deviznim režimima. Kontrola se osniva na sistemnom evidentiranju svih potrebnih podataka i ostvarenih prava, kao i primljenih obaveza zajedno s finansijskim podacima na osnovi kojih se obavlja platni promet s inostranstvom. Da bi devizna kontrola bila efikasan instrumentSadržaj:1 Uvod 2
2 Devalvacija (Depresijacija) 2
2.1 Devize 3
2.2 Devizna štednja 3
2.3 Devizna kontrola 3
2.4 Devizna kvota 3
2.5 Devizna ograničenja 3
2.6 Devizna pozicija 4
2.7 Devizna prava 4
2.8 Devizne opcije 4
3 O devalvaciji 4
4 Devalvacija i devizni kurs 7
4.1 Direktni efekti 10
4.2 Indirektni efekti 10
5 Zaključak 11
6 LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:48 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Devalvacija i njen uticaj na formiranje deviznog mat.dipl5 0 2,088 09-09-2010 10:46 AM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: